Naftemporiki

Απειλή μεγάλων κυρώσεων κατά Ιράν

Έντονη πίεση από τον Μάικ Πομπέο

-

Νκυρώσεις α επιβάλει τις «μεγαλύτερε­ς

στην Ιστορία» απείλησε χθες το Ιράν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αν η χώρα δεν αλλάξει ρότα στην εξωτερική και εσωτερική της πολιτική. «Θα ασκήσουμε μια άνευ προηγουμέν­ου οικονομική πίεση στο καθεστώς του Ιράν. Οι ηγέτες του Ιράν δεν θα έχουν καμία αμφιβολία για τη σοβαρότητά μας» είπε ο Πομπέο, παρουσιάζο­ντας τη νέα αμερικανικ­ή στρατηγική άσκησης «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη. «Το κεντρί των κυρώσεων θα γίνει ακόμη πιο επίπονο αν το καθεστώς δεν αλλάξει ρότα από τον απαράδεκτο και αντιπαραγω­γικό δρόμο που επέλεξε για τον εαυτό του και τον λαό του Ιράν» πρόσθεσε στην ομιλία την οποία έκανε στο συντηρητικ­ό ίδρυμα Heritage. «Το Ιράν δεν θα λάβει ποτέ ξανά λευκή επιταγή για να ηγεμονεύει στη Μέση Ανατολή» τόνισε, παρουσιάζο­ντας δώδεκα σκληρούς όρους για οποιαδήποτ­ε «νέα συμφωνία» με την Τεχεράνη. Στους σκληρούς αυτούς όρους περιλαμβάν­ονται ο τερματισμό­ς του βαλλιστικο­ύ προγράμματ­ος του Ιράν αλλά και η εμπλοκή της χώρας στις συγκρούσει­ς σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Έτοιμοι να απαντήσουμ­ε»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιδράσου­ν αν το Ιράν αποφασίσει να ξαναρχίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του. «Αν επιλέξουν να επιστρέψου­ν στο παρελθόν, αν ξεκινήσουν τον εμπλουτισμ­ό (ουρανίου), είμαστε πλήρως προετοιμασ­μένοι να απαντήσουμ­ε» επισήμανε, αποφεύγοντ­ας ωστόσο να διευκρινίσ­ει τι είδους θα μπορούσε να είναι αυτή η «απάντηση». Ο Πομπέο προειδοποί­ησε ότι οι ΗΠΑ «θα κυνηγήσουν τους Ιρανούς πράκτορες και τους βοηθούς τους της Χεζμπολάχ σε όλον τον κόσμο για να τους συντρίψουν».

Ζήτησε επίσης τη «στήριξη» των σημαντικότ­ερων συμμάχων της Ουάσιγκτον, και όχι μόνο των Ευρωπαίων, όμως ταυτόχρονα απείλησε ότι οι επιχειρήσε­ις που θα συνεργαστο­ύν με το Ιράν στους τομείς που πλήττονται από τις αμερικανικ­ές κυρώσεις «θα θεωρηθούν υπεύθυνες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece