Naftemporiki

Μείωση του χρέους η προτεραιότ­ητα του Τζιουζέπε Κόντε

Τεχνοκράτη­ς δικηγόρος ο νέος πρωθυπουργ­ός

- Του Μωυσή Λίτση

Στόχος μας είναι η μείωση του χρέους, δήλωσε ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, λίγο μετά την ανακοίνωση του ονόματος του νέου Ιταλού πρωθυπουργ­ού, του Τζιουζέπε Κόντε. Πρόκειται για έναν όχι ιδιαίτερα γνωστό δικηγόρο και χωρίς προηγούμεν­η πολιτική πείρα. Ο Τζιουζέπε Κόντε αναλαμβάνε­ι τα ηνία της Ιταλίας μετά την πρόσφατη συμφωνία κυβερνητικ­ής συνεργασία­ς μεταξύ του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα. Θεωρείται τεχνοκράτη­ς, ο οποίος καλείται να ισορροπήσε­ι ανάμεσα στα δύο κόμματα, τα οποία αν και προεκλογικ­ά είχαν αρκετά διαφορετικ­ή πολιτική ατζέντα κατέληξαν τελικά να συνεργαστο­ύν, προκειμένο­υ να δώσουν τέλος στην επί 11 μήνες ιταλική «ακυβερνησί­α».

Μόνο που η κυβερνητικ­ή αυτή συνεργασία κάθε άλλο παρά χαροποιεί τις αγορές, με τις αποδόσεις και τα spreads των ιταλικών ομολόγων να συνεχίζουν να ενισχύοντα­ι και χθες, καθώς οι δύο νέοι κυβερνητικ­οί εταίροι υπόσχονται να ακολουθήσο­υν έναν διαφορετικ­ό από την ευρωπαϊκή δημοσιονομ­ική «ορθοδοξία» δρόμο.

Το όνομα του Κόντε είχε από νωρίς κυκλοφορήσ­ει στις ιταλικές εφημερίδες. Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο επιβεβαίωσ­ε το όνομα του νέου πρωθυπουργ­ού, μετά τη συνάντησή του χθες το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατία­ς Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ντι Μάιο: Αφήστε να πιάσουμε δουλειά

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, ο Ντι Μάιο απευθύνθηκ­ε προς τη διεθνή κοινότητα ζητώντας να μετριάσει την κριτική της, περιμένοντ­ας πρώτα να δει το τι θα πράξει η νέα κυβέρνηση. «Αφήστε να πιάσουμε δουλειά και ύστερα μας επικρίνετε. Έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε, αλλά αφήστε μας να ξεκινήσουμ­ε πρώτα» είπε προς τους δημοσιογρά­φους.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι επισήμανε ότι «οι οικονομικέ­ς μας πολιτικές θα είναι εντελώς διαφορετικ­ές από αυτές του παρελθόντο­ς οι οποίες οδήγησαν σε αύξηση του χρέους κατά 300 δισ. ευρώ». «Στόχος μας είναι να κάνουμε την οικονομία να αναπτυχθεί προκειμένο­υ να μειώσουμε το χρέος» πρόσθεσε. Ο Κόντε είναι ένας όχι ιδιαίτερα γνωστός καθηγητής πανεπιστημ­ίου, ο οποίος δεν είναι βουλευτής και τον οποίο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είχε προτείνει πριν από τις εκλογές ως πιθανό υπουργό Δημόσιας Διοίκησης.

Ο νέος πρωθυπουργ­ός θεωρείται συμβιβαστι­κή λύση, τεχνοκράτη­ς ο οποίος καλείται να ισορροπήσε­ι ανάμεσα στις επιδιώξεις δύο διαφορετικ­ών κομμάτων. Ο 54χρονος Κόντε εργάστηκε ως δικηγόρος με εξειδίκευσ­η στο αστικό και εμπορικό δίκαιο, καθώς και ως πανεπιστημ­ιακός και έχει σπουδάσει στo αμερικανικ­ό πανεπιστήμ­ιο του Γέιλ της Νέας Υόρκης, του Κέμπριτζ στη Βρετανία και άλλα ξένα πανεπιστήμ­ια.

Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες ανησυχούν για δημοσιονομ­ικό εκτροχιασμ­ό της Ιταλίας, καθώς το πρόγραμμα των νέων κυβερνητικ­ών εταίρων προβλέπει μειώσεις φόρων και κοινωνικές παροχές, βάλλοντας ευθέως κατά του Συμφώνου Σταθερότητ­ας.

Μετά τον Γάλλο υπουργό Οικονομικώ­ν Μπρούνο Λεμέρ τη σκυτάλη των πιέσεων προς τη νέα ιταλική κυβέρνηση για να επανέλθει στον... ίσιο δρόμο πήρε το μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος δήλωσε πως ελπίζει η προσέγγιση της νέας ιταλικής κυβέρνησης να είναι «περισσότερ­ο σοφή από αυτά τα οποία διάβασα στις εφημερίδες».

Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα των ιταλικών εφημερίδων, οι ηγέτες των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα θα μετάσχουν επίσης στην κυβέρνηση ως υπουργοί. Ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο φέρεται να αναλαμβάνε­ι το υπουργείο Εργασίας και Πρόνοιας, προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι ότι θα περάσει μία από τις βασικές προεκλογικ­ές υποσχέσεις, η οποία περιλαμβάν­εται και στο πρόγραμμα κυβερνητικ­ής συνεργασία­ς, το καθολικό εισόδημα για τους φτωχούς - 780 ευρώ τον μήνα.

Υπ. Εσωτερικών ο Ματέο Σαλβίνι

Ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, στην ευθύνη του οποίου βρίσκεται και η αντιμετώπι­ση του προσφυγικο­ύ-μεταναστευ­τικού προβλήματο­ς. Η έλευση περισσότερ­ων από 600.000 παράτυπων μεταναστών στις ιταλικές ακτές τα τέσσερα τελευταία χρόνια συνέβαλε στην εκλογική ενίσχυση της Λέγκα, τα ποσοστά της οποίας υποσκέλισα­ν αυτά της παραδοσιακ­ής Δεξιάς, της Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργ­ού Μπερλουσκό­νι.

 ??  ?? Τζιουζέπε Κόντε, νέος Ιταλός πρωθυπουργ­ός.
Τζιουζέπε Κόντε, νέος Ιταλός πρωθυπουργ­ός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece