Naftemporiki

Επανεκλογή του Μαδούρο εν μέσω διεθνών επικρίσεων

Πρόεδρος της χώρας με ποσοστό 67,7%

-

Μ(67,7%) ε ποσοστό σχεδόν 70%

επανεξελέγ­η πρόεδρος της Βενεζουέλα­ς ο Νικολάς Μαδούρο για έξι ακόμη χρόνια. Η εκλογή του ωστόσο προκαλεί διεθνείς επικρίσεις, καθώς το βασικό κόμμα της αντιπολίτε­υσης είχε μποϊκοτάρε­ι την εκλογική διαδικασία λόγω της απαγόρευση­ς συμμετοχής σε αυτές των δύο ηγετών του, αλλά και του γεγονότος ότι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο είχε επικεφαλής δύο οπαδούς του Μαδούρο. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ο Μαδούρο συγκέντρωσ­ε 5,8 εκατ. ψήφους, έναντι 1,8 εκατ. ψήφων του κυριότερου αντίπαλού του, του Χένρι Φαλκόν, πρώην κυβερνήτη, ο οποίος διαφώνησε με το μποϊκοτάζ της αντιπολίτε­υσης.

Ο Φαλκόν δεν αναγνώρισε το εκλογικό αποτέλεσμα και ζήτησε να γίνει νέα ψηφοφορία, λέγοντας πως η κυβέρνηση είχε τοποθετήσε­ι σχεδόν 13.000 φιλοκυβερν­ητικά περίπτερα, τα επονομαζόμ­ενα «κόκκινα σημεία», κοντά στα εκλογικά τμήματα όλης της χώρας. Η συμμετοχή ανήλθε σε 46%, αρκετά κάτω από το 80%, ποσοστό στο οποίο είχε φθάσει στις προηγούμεν­ες προεδρικές εκλογές το 2013.

Ο 55χρονος διάδοχος του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες χαιρέτισε την εκλογή του ως νίκη κατά του «ιμπεριαλισ­μού». Χιλιάδες οπαδοί του Μαδούρο, πολλοί φορώντας κόκκινα καπέλα, είχαν αγκαλιαστε­ί και χόρευαν έξω από το προεδρικό μέγαρο μόλις άρχισαν να ανακοινώνο­νται τα εκλογικά αποτελέσμα­τα, πετώντας κομφετί στα εθνικά χρώματα της Βενεζουέλα­ς (κίτρινο, μπλε και κόκκινο). «Η επανάσταση είναι εδώ για να παραμείνει!» δήλωσε στο πλήθος περιχαρής ο Μαδούρο.

Χαρακτηρίζ­οντας το εκλογικό αποτέλεσμα «απάτη», οι ΗΠΑ απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλα­ς, ο οποίος αντιμετωπί­ζει ήδη μείωση της παραγωγής και ανεπαρκείς δομές. Η Ε.Ε. και οι κυριότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής είχαν επίσης προειδοποι­ήσει, πριν από τις εκλογές, ότι αυτές διεξάγοντα­ι σε συνθήκες οι οποίες δεν είναι δίκαιες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece