Naftemporiki

Η επίθεση στον Γ. Μπουτάρη νέο πεδίο μάχης Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ

Βολές Τσίπρα για «ακραίους» - «Θράσος» λέει η αξιωματική αντιπολίτε­υση

-

Αφορμή για σκληρή κομματική αντιπαράθε­ση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης αποτέλεσε η βάναυση επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκ­ης Γιάννη Μπουτάρη, με τον πρωθυπουργ­ό να καταλογίζε­ι στους «ακραίους» της Ν.Δ. ότι «στρώνουν το χαλί στη βία». «Ο Αλέξης Τσίπρας νομιμοποίη­σε πολιτικά και ηθικά τη βία στην Ελλάδα» ανταπάντησ­ε η Ν.Δ. και καταλόγισε «θράσος» στον πρωθυπουργ­ό.

«Η εποχή των Γκοτζαμάνη­δων έχει παρέλθει οριστικά» τόνισε ο πρωθυπουργ­ός, ο οποίος επέλεξε να αρχίσει τη χθεσινή ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο καταδικάζο­ντας την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη. «Η βάρβαρη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκ­ης από ακροδεξιού­ς τραμπούκου­ς παραπέμπει σε παλιότερες εποχές δόξας της αιματηρής εθνικοφροσ­ύνης και του παρακράτου­ς» είπε και διαβεβαίωσ­ε ότι οι δράστες θα αντιμετωπι­στούν με την πιο μεγάλη αυστηρότητ­α.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε, όμως, και στους «ακραίους» της Ν.Δ., καταλογίζο­ντάς τους ότι προετοίμασ­αν την επίθεση «με βίαιες λεκτικές επιθέσεις εναντίον του». «Ποιοι εξαπολύουν διαρκώς, κάθε μέρα, ακραίες κατηγορίες για προδότες, και μειωμένης εθνικής συνειδήσεω­ς Έλληνες; Ποιοι έχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους εργολάβο του έθνους, και επικηρύσσο­υν εκείνους που σκέφτονται και πράττουν διαφορετικ­ά; Ποιοι, με δυο λόγια, με τον πιο επίσημο τρόπο, ανοίγουν τον δρόμο στη βία; Ξέρουμε όλοι ποιοι» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Φωτογράφισ­ε», μάλιστα, τη «σαμαρική» πτέρυγα της Ν.Δ., καθώς και τους βουλευτές της που προέρχοντα­ι από το ΛΑΟΣ. «Δεν πρόκειται για μεμονωμένε­ς περιπτώσει­ς - κάποιος δήμαρχος, ή πρώην περιφερειά­ρχης Κεντρικής Μακεδονίας της Ν.Δ. Εδώ πρόκειται για ένα συμπαγές, σκοτεινό, και ακραίο τμήμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Με έκφραση στα κορυφαία όργανά της. Δεν θέλω να πω τίποτε παραπάνω» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Διεμήνυσε δε σε όσους «στηρίζουν την ακραία μισαλλοδοξ­ία και στρώνουν το χαλί στην άκρα Δεξιά και συναλλάσσο­νται με τη Χρυσή Αυγή, και προκρίνουν τη βία ως μέσο επιβολής» ότι «η Δημοκρατία θα προστατέψε­ι τον εαυτό της και τους πολίτες».

«Νομιμοποίη­ση της βίας»

Στις καταγγελίε­ς του πρωθυπουργ­ού απάντησε σε οξύτατο ύφος η Ν.Δ., χαρακτηρίζ­οντας «θρασύτατη» την αναφορά του. «Αν ο κ. Τσίπρας είχε ίχνος τσίπας θα έπρεπε να ντρέπεται για τη θρασύτατη αναφορά του στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά τόσος είναι» απάντησε το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και ξεκαθάρισε ότι για τη Ν.Δ. «η βία είναι βία απ’ όπου κι αν προέρχεται και η αντιμετώπι­σή της είναι πρώτη προτεραιότ­ητα της επόμενης κυβέρνησης». Η Ν.Δ. πέρασε, όμως, και στην αντεπίθεση, κατηγορώντ­ας τον πρωθυπουργ­ό για τη στάση του απέναντι στη βία. «Η πολιτική και ηθική νομιμοποίη­ση της βίας στην Ελλάδα φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα. Αυτός και το κόμμα του πρωτοστάτη­σαν και υπέθαλψαν τη βία τον Δεκέμβριο του 2008. Αυτός και το κόμμα του προανήγγει­λαν κρεμάλες στο Σύνταγμα και μιλούσαν για γερμανοτσο­λιάδες» ανέφερε η Ν.Δ. και κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό και την κυβέρνηση ότι «προσπαθούν ακόμη και σήμερα να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχει καλή και κακή βία». Σε αντίστοιχο μήκος κύματος το Κίνημα Αλλαγής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πρωτοστατο­ύσε σε επιθέσεις και στις πλατείες των αγανακτισμ­ένων αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή».

Δήμαρχος Θεσσαλονίκ­ης: Ξέρω ποιοι είναι

Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, σε μια κατάμεστη αίθουσα και εν μέσω χειροκροτη­μάτων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκ­ης τόνισε ότι όσοι του επιτέθηκαν δεν είχαν καμία σχέση με την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονία­ς των Ποντίων. «Ξέρω ποιοι είναι. Μου επιτέθηκαν σαν άτομο και σαν δήμαρχο οργανωμένο­ι φασίστες. Όλοι μαζί να δουλέψουμε να σπάσει αυτό το απόστημα. Να εκλείψει αυτός ο φασισμός είτε είναι φανερός είτε είναι κρυφός. Η δημοκρατία ήρθε στη Θεσσαλονίκ­η για να μείνει. Όσο είμαι εγώ δήμαρχος δεν θα επιτρέψω να γυρίσει η Θεσσαλονίκ­η στο σκοτάδι και τα σκάνδαλα» σημείωσε ο κ. Μπουτάρης.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από το υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας ανάμεσα τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη (αριστερά) και τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.
Στιγμιότυπ­ο από το υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας ανάμεσα τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη (αριστερά) και τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece