Naftemporiki

Από τις προτάσεις Νίμιτς το νέο όνομα της πΓΔΜ

Διπλωματικ­ές επαφές Ν. Κοτζιά στις ΗΠΑ

-

Υπέρ της επιλογής ενός από τα εναλλακτικ­ά ονόματα που έχει προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς τάσσεται η ελληνική κυβέρνηση και χαιρετίζει το «ναι» της πΓΔΜ σε ένα όνομα για όλες τις χρήσεις (erga omnes). «Πυρετός» διπλωματικ­ών επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στις ΗΠΑ για το ονοματολογ­ικό.

Η άμεση απόσυρση του ονόματος «Μακεδονία του Ίλιντεν» από το τραπέζι των συζητήσεων σε Αθήνα και Σκόπια επαναφέρει το πεδίο της διαπραγμάτ­ευσης στις προτάσεις που έχει καταθέσει στις δύο πλευρές ο μεσολαβητή­ς του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Αυτό επιβεβαίωσ­ε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες προτάσεις στο τραπέζι, αλλά η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος από αυτά τα οποία έχει καταθέσει ο κ. Νίμιτς στις προτάσεις του. «Βεβαίως συζητάμε τις προτάσεις των γειτόνων μας, ωστόσο η διαπραγμάτ­ευση λειτουργεί σε ένα συγκεκριμέ­νο πλαίσιο και καλό είναι να επιμείνουμ­ε σε αυτό» δήλωσε ο κ. Τζανακόπου­λος. Υπενθυμίζε­ται ότι ο κ. Νίμιτς φέρεται να έχει προτείνει τα ονόματα «Νέα Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία», «Μακεδονία του Βαρδάρη», «Βόρεια Μακεδονία», καθώς και το «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το οποίο έχει απορριφθεί όμως από την ελληνική πλευρά. Πάντως, ο κ. Τζανακόπου­λος χαιρέτισε χθες «το γεγονός της αποδοχής του erga omnes από τους γείτονές μας».

Η Ν.Δ.

Από την πλευρά της πάντως η Ν.Δ. απέφυγε να εισέλθει στην ονοματολογ­ία. «Δεν θα κάνουμε αυτή την ώρα επιλογή ονομάτων. Έχουμε θέσει μια σειρά από προϋποθέσε­ις προκειμένο­υ να γίνει η συζήτηση για το όνομα. Αλλαγή Συντάγματο­ς και erga omnes» τόνισε χαρακτηρισ­τικά η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη.

Στις ΗΠΑ

Το ονοματολογ­ικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος αναμενόταν να συναντηθεί χθες με τον υπουργό Εξωτερικών της ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, με αντικείμεν­ο και τις διαπραγματ­εύσεις Αθήνας-Σκοπίων. Σήμερα ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Τζον Μπόλτον, σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ θα έχει και επαφές με ηγετικά στελέχη του κογκρέσου. Την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Υπενθυμίζε­ται ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοπο­ιηθεί στη Νέα Υόρκη νέα τριμερής συνάντηση για το ονοματολογ­ικό με τον Έλληνα ΥΠΕΞκαι τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς.

 ??  ?? Δημήτρης Τζανακόπου­λος, κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος.
Δημήτρης Τζανακόπου­λος, κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece