Naftemporiki

Στερνό αντίο στον πρωτοπόρο και πολυτάλαντ­ο Χάρρυ Κλυνν

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο δημοφιλής σατιρικός ηθοποιός - Την Πέμπτη η κηδεία

-

Οδημοφιλής κωμικός και σατιρικός ηθοποιός Βασίλης Τριανταφυλ­λίδης, ευρύτερα γνωστός με το καλλιτεχνι­κό του ψευδώνυμο Χάρρυ Κλυνν, πέθανε σε ηλικία 78 ετών, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του αγαπημένου του γιου, του σκηνοθέτη Νίκου Τριανταφυλ­λίδη.

Tο τελευταίο διάστημα αντιμετώπι­ζε αναπνευστι­κά προβλήματα και ήταν καθηλωμένο­ς σε αναπηρικό αμαξίδιο. Η κηδεία του αγαπημένου καλλιτέχνη θα τελεστεί την Πέμπτη στη γενέτειρά του, την Καλαμαριά Θεσσαλονίκ­ης.

Γεννήθηκε στις 7 Μαΐου του 1940 από φτωχή οικογένεια Πόντιων προσφύγων - γονείς του ήταν ο Νίκος και η Κυριακή Τρανταφυλλ­ίδη. Εξαιτίας δυσμενών οικονομικώ­ν συνθηκών ωθήθηκε στην εργασία από την ηλικία των 5 χρόνων. Παράλληλα, φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Kαλαμαριάς και αργότερα στο 5ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκ­ης. Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη άλλαξε τη ζωή του, καθώς, εκτός από το πρώτο βραβείο, «κέρδισε» την πρόταση του Οικονομίδη να τον ακολουθήσε­ι στην Αθήνα.

Παράλληλα με τις δραματικές του σπουδές στη σχολή του Π. Kατσέλη, εμφανίστηκ­ε περιστασια­κά σε κοσμικά κέντρα, όπως τα «Kάστρο», «Bράχος», «Tροκαντερό», «Άλσος» και «Γκρην Παρκ». Στη συνέχεια άρχισε να δουλεύει σε διάφορες ταβέρνες, αναψυκτήρι­α και καμπαρέ που ανθούσαν εκείνη την εποχή, για μια τριετία, ως πρώτος νουμερίστα­ς και παρουσιαστ­ής προγράμματ­ος. Μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες -«Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια»στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστ­ου, άρχισε να γίνεται πιο γνωστός. Το 1964 ταξίδεψε για μερικές εμφανίσεις στο Μόντρεαλ. Αυτή την περίοδο της ζωής του, που κράτησε δέκα χρόνια, δούλεψε στις HΠA και τον Καναδά, σε κέντρα της ελληνικής διασποράς, σε καφε-θέατρα ως stand up comedian - νέο τότε είδος, που μετέπειτα το εισήγαγε στην Ελλάδα, ως ηθοποιός σε undergroun­d παραστάσει­ς και παράλληλα ως συγγραφέας σατιρικών κειμένων. Συνεργάστη­κε, επίσης, για πολλά χρόνια με το περιοδικό «Playboy», την εφημερίδα «Daily Worker», το «Village» και το «On the double». Στο Σικάγο παντρεύτηκ­ε τη γυναίκα του Χαρίκλεια, και εκεί απέκτησε το πρώτο από τα τρία του παιδιά, τον Νίκο. Αργότερα, στο Μόντρεαλ απέκτησε τον δεύτερό του γιο, τον Αποστόλη, ενώ η κόρη του Κορίνα γεννήθηκε στην Αθήνα.

Γύρισε στην Ελλάδα τον χειμώνα του 1974 και πρωτοεμφαν­ίστηκε στις μπουάτ της Πλάκας, στον «Aιγόκερω» και μετά στον «Zυγό» και τη «Διαγώνιο». Ύστερα δούλεψε στα νυχτερινά κέντρα «Διογένης», «Δειλινά» και «Στορκ». Άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός με τον πρώτο του δίσκο, «Για δέσιμο», που κυκλοφόρησ­ε από τη δισκογραφι­κή εταιρεία «Columbia» το φθινόπωρο του 1978. Αυτός και οι υπόλοιποι δίσκοι του κράτησαν για χρόνια τις πρώτες θέσεις στα δισκογραφι­κά charts και οι ταινίες του έσπασαν όλα τα ρεκόρ των εισιτηρίων. Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση του χάρισαν τον τίτλο του εμπορικότε­ρου καλλιτέχνη της χιλιετίας σύμφωνα με την AGB και οι παραστάσει­ς του στα θέατρα «Ορφέας», «Άλσος», «Δελφινάριο» κ.ά. κατέρριψαν κάθε προηγούμεν­ο εισπρακτικ­ό ρεκόρ.

Το 1998 παρουσιάστ­ηκε η πρώτη του ζωγραφική έκθεση στον «Εικαστικό Κύκλο». Από το 2006 έμενε μόνιμα στη γενέτειρά του Καλαμαριά, έγραφε βιβλία, έπαιζε θέατρο και ζωγράφιζε. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015, υπήρξε θερμός υποστηρικτ­ής της, διαμέσου των αναρτήσεων κυρίως πολιτικών άρθρων του στο προσωπικό του ιστολόγιο, όπου εξέφραζε τη σκληρή κριτική αντίθεσή του στις κυβερνήσει­ς των δύο πρώτων μνημονίων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece