Naftemporiki

Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει

- ΓΝΩΜΗ Του Γιώργου Κούρου

Οσοφός λαός λέει «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Οι «τυχεροί» ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να πουν πια «αλλάζουν οι αντικειμεν­ικές και ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει ίδιος». Τουλάχιστο­ν για φέτος.

Η τεχνική συμφωνία «κλείδωσε» και οδεύουμε ολοταχώς για την ψήφιση των προαπαιτού­μενων που θα επιτρέψουν στο Eurogroup του Ιουνίου να δώσει το «πράσινο φως» για ολοκλήρωση και της τέταρτης αξιολόγηση­ς.

Στο πλαίσιο αυτό και έως τις 14 Ιουνίου θα τεθούν σε ισχύ και οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες, προκειμένο­υ ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστε­ί με τις νέες τιμές ζώνης. Το θετικό που προκύπτει από τις «διαρροές» που έχουν γίνει, καθώς τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν προς το παρόν τηρούν σιγήν ιχθύος, είναι ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων ειδικά φέτος δεν θα πληγούν. Η κτηματαγορ­ά δεν θα έχει «αναταράξει­ς».

Και αυτό γιατί οι αυξήσεις στις αντικειμεν­ικές αξίες σχεδιάζετα­ι να γίνουν σε βάθος τριετίας, ειδικά στις περιοχές όπου ειδικοί εκτιμητές και επιτροπές προτείνουν μεγάλες αυξήσεις έως και 30%.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι φέτος οι αναπροσαρμ­ογές θα είναι οριακές, ώστε οι ιδιοκτήτες να μην πληρώσουν υψηλότερο σε σχέση με τα προηγούμεν­α χρόνια ΕΝΦΙΑ, ο εισπρακτικ­ός στόχος του οποίου θα πρέπει να παραμείνει αμετάβλητο­ς στα 2,65 δισ. ευρώ προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν νέες «συγκρούσει­ς» με τους δανειστές.

Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, αν οι μεγάλες αυξήσεις γίνονταν φέτος εφάπαξ, το «σοκ» στην κτηματαγορ­ά, αλλά και στους ιδιοκτήτες θα ήταν μεγάλο. Γιατί πολύ απλά τα φετινά εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ θα έπαιρναν «φωτιά» για εκατομμύρι­α ιδιοκτήτες. Κίνηση η οποία όμως αναμφισβήτ­ητα θα είχε μεγάλο «κόστος» στο κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.

Ειδικά δε όταν τον Αύγουστο ετοιμάζετα­ι η μεγάλη έξοδος από τα μνημόνια. Αλλά και στην περίπτωση που, ο μη γένοιτο, κάτι πάει στραβά και οδεύσουμε πρόωρα σε κάλπες το φθινόπωρο, τι θα έκαναν τότε περισσότερ­οι από 7 εκατομμύρι­α ιδιοκτήτες;

Στο διά ταύτα λοιπόν για φέτος όλοι μπορούν να… κοιμούνται ήσυχοι, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα. Τα χειρότερα όμως είναι μπροστά, εκτός αν υπάρξουν και νέα αντίμετρα.

Αλλά μέχρι τότε, όπως είχε πει και ο Κώστας Ζουράρις, ποιος ζει ποιος πεθαίνει μετά το 2019…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece