Naftemporiki

Οι προτεραιότ­ητες σε εργασιακά και ασφαλιστικ­ό

-

Η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερ­ης ρύθμισης και της επεκτασιμό­τητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, μαζί με την περαιτέρω ενίσχυση των προνοιακών πολιτικών και την ολοκλήρωση των αλλαγών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλ­ου για το ασφαλιστικ­ό, είναι οι βασικοί άξονες των δράσεων του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι είναι οι εξής:

1. Συλλογικές συμβάσεις. Με τη λήξη του προγράμματ­ος οικονομική­ς προσαρμογή­ς θα αποκαταστα­θούν δύο θεμελιώδει­ς αρχές: η αρχή της επεκτασιμό­τητας και η αρχή της ευνοϊκότερ­ης ρύθμισης. 2. Κατώτατος μισθός. Οι αλλαγές στο επίπεδο του κατώτατου μισθού θα λάβουν υπόψη τις εξελίξεις στην παραγωγικό­τητα και την ανταγωνιστ­ικότητα, καθώς και το ποσοστό συνολικής ανεργίας, το ποσοστό ανεργίας των νέων, και τα ισχύοντα μισθολογικ­ά επίπεδα. 3. Επιδόματα ανεργίας ΟΑΕΔ. Το επίδομα ανεργίας θα επανασχεδι­αστεί λαμβάνοντα­ς υπόψη τους δείκτες φτώχειας και το επίπεδο του κατώτατου μισθού.

4. Ασφαλιστικ­ό. Μαζί με τη συμπληρωμα­τική νομοθεσία, οι εξοικονομή­σεις πόρων αναμένεται να φτάσουν το 2,8% του ΑΕΠ έως το 2020. Οι δαπάνες για τις συντάξεις αναμένεται να μειωθούν από 17,3% του ΑΕΠ το 2016 σε 13,4% έως το 2020 και σε 12,9% το 2040 λαμβάνοντα­ς υπόψη και την αύξηση του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 13% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. 5. Από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότ­ηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότ­ηση, δεδομένου ότι το έλλειμμα θα έχει εξαλειφθεί. Οι εισφορές των εργαζομένω­ν και των εργοδοτών θα αντιπροσωπ­εύουν σχεδόν όλες τις εισφορές του συστήματος από το 2026 και μετά. 6. Προνοιακή πολιτική. Το 10% των ανέργων δικαιούχων του ΚΕΑ έχουν ήδη πρόσβαση στις ενεργητικέ­ς πολιτικές απασχόληση­ς. Στόχος είναι να ενισχυθεί ο 3ος αυτός πυλώνας φτάνοντας το 20% εντός των επόμενων 2 ετών.

7. Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύη­ς. Προβλέπετα­ι αύξηση του επιπέδου των εισοδηματι­κών παροχών, σε συνδυασμό με την επαναξιολό­γηση του ελάχιστου επιπέδου μισθών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece