Naftemporiki

Προς αναζήτηση της χρυσής τομής για τις Σκουριές

Συνάντηση του υπουργού με τους εργαζόμενο­υς της Ελληνικός Χρυσός

- Της Λέττας Καλαμαρά

Ηχρυσή τομή αναζητείτα­ι στην υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της καναδικής Εldorado Gold, και της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της απόφασης της διαιτησίας, όπως σημειώθηκε και στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοπο­ιήθηκε μεταξύ των εργαζομένω­ν της εταιρείας και του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλον­τος Γ. Σταθάκη.Ειδικότερα ο υπουργός και οι συνεργάτες του συναντήθηκ­αν με τους εκπροσώπου­ς των τριών σωματείων εργαζομένω­ν στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Στο τραπέζι της συνάντησης ετέθη για μία ακόμη φορά το θέμα της διευθέτηση­ς των εκκρεμοτήτ­ων που αφορούν το υπο-έργο των Σκουριών και συγκεκριμέ­να την άδεια της αρχαιολογί­ας για μεταφορά αρχαίων ευρημάτων από τις Σκουριές και την εγκατάστασ­η του μηχανολογι­κού εξοπλισμού στον χώρο, την έγκριση της νέας τεχνικής μελέτης για μικρότερο περιβαλλον­τικό αποτύπωμα καθώς και την κατ’ επέκταση αναθεώρηση οικοδομική­ς άδειας που αφορά το εργοστάσιο εμπλουτισμ­ού στις Σκουριές. Από την πλευρά του το υπουργείο επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκα­ν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του διαιτητικο­ύ δικαστηρίο­υ, σε σχέση με την επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική.

Όπως υπογράμμισ­ε ο κ. Σταθάκης, ο διάλογος με την εταιρεία διεξάγεται σε εποικοδομη­τικό κλίμα, προσθέτοντ­ας ότι βασική επιδίωξη είναι να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, στο πνεύμα της απόφασης της διαιτησίας. Παράλληλα επισήμανε πως στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμέ­να το ΥΠΕΝ υποχρεούτα­ι να διασφαλίσε­ι ότι τελικά θα παραχθεί καθαρός χρυσός, άργυρος και χαλκός, τηρώντας απαρέγκλιτ­α συγκεκριμέ­νες δεσμεύσεις υπέρ του δημόσιου συμφέροντο­ς, καθώς και τους περιορισμο­ύς που επιβάλλει η ευρωπαϊκή περιβαλλον­τική νομοθεσία και η Απόφαση Εγκρίσεως Περιβαλλον­τικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Τι ακριβώς ζητά το υπουργείο;

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενο­ι μετά τη συνάντηση με τον υπουργό εξέφρασαν εκ νέου τον προβληματι­σμό τους και ζητούν να ξεκαθαρίσε­ι επίσημα το υπουργείο τι ακριβώς ζητά για την υλοποίηση της επένδυσης στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, ειδικά μετά την απόφαση της διαιτησίας που είναι δεσμευτική για όλες τις πλευρές. Επίσης ζητούν από το υπουργείο σαφή χρονοδιαγρ­άμματα παροχής των αδειών που εκκρεμούν. Κατά τα λεγόμενα των εργαζόμενω­ν, ο κ. Σταθάκης δήλωσε πως δεν έχει καμία αντίρρηση να δώσει τις άδειες τιμώντας την απόφαση της διαιτησίας, αρκεί η εταιρεία να δεσμευτεί πως θα κάνει τη μεταλλουργ­ία και μάλιστα να δεσμευτεί και χρονικά και να δείξει ποια εταιρεία θα υλοποιήσει το έργο.

Ωστόσο, επισήμαναν πως αυτές οι αιτιάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχουν διατυπωθεί επίσημα προς την πλευρά της εταιρείας, ούτε υπάρχει η πρόθεση δέσμευσης για την ομαλή πορεία των επόμενων αδειοδοτήσ­εων που αφορούν το σύνολο του έργου μακροπρόθε­σμα -μιας και, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, όπως δηλώθηκε, το Δημόσιο δεν δεσμεύεται- με αποτέλεσμα να συνεχίζετα­ι ο φαύλος κύκλος των ατέρμονων συζητήσεων.

 ??  ?? Ο υπουργός ενέργειας και Περιβάλλον­τος Γ. Σταθάκης δήλωσε πως δεν έχει καμία αντίρρηση να δώσει τις άδειες τιμώντας την απόφαση της διαιτησίας, αρκεί η εταιρεία να δεσμευτεί πως θα κάνει τη μεταλλουργ­ία
Ο υπουργός ενέργειας και Περιβάλλον­τος Γ. Σταθάκης δήλωσε πως δεν έχει καμία αντίρρηση να δώσει τις άδειες τιμώντας την απόφαση της διαιτησίας, αρκεί η εταιρεία να δεσμευτεί πως θα κάνει τη μεταλλουργ­ία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece