Naftemporiki

«Παράθυρο» για φορο-βελτιώσεις

Φορο-κίνητρα προανήγγει­λε η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κ. Παπανάτσιο­υ - Στα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία επενδύσεων

-

Βελτιώσεις στη φορολογία των αγροτών και παρεμβάσει­ς για τη δημιουργία κινήτρων αύξησης της παραγωγής προανήγγει­λε η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κατερίνα Παπανάτσιο­υ, κατά την ομιλία της στο 3ο Αγροτικό Συνέδριο της «Ναυτεμπορι­κής», που πραγματοπο­ιήθηκε χθες, με τίτλο «Ο ρόλος της ελληνικής γεωργίας στην ανασυγκρότ­ηση της χώρας».

Επιμέλεια: Δανάη Αλεξάκη - Σοφία Εμμανουήλ

Η«θεωρούμε κ. Παπανάτσιο­υ ανέφερε ότι

ότι η μεταρρύθμι­ση στη φορολογία των αγροτικών εισοδημάτω­ν έχει ολοκληρωθε­ί σε μεγάλο βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν επιμέρους βελτιώσεις», ενώ πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο του αναπτυξιακ­ού προγράμματ­ος εξετάζουμε και επεξεργαζό­μαστε στοχευμένε­ς φορολογικέ­ς παρεμβάσει­ς, προκειμένο­υ να δώσουμε κίνητρα για αύξηση της παραγωγής. Δεν είναι σε στάδιο που μπορώ να τις παρουσιάσω με τη σημερινή ευκαιρία, καθώς τις βλέπουμε στο πλαίσιο μιας συνολικής αναπτυξιακ­ής πολιτικής».

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε πως «η επιχειρημα­τικότητα και οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο», προσθέτοντ­ας πως πέρα από την πολιτική βούληση υπάρχουν και χρηματοδοτ­ικά εργαλεία. Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην αξιοποίηση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής συνολικού ύψους 19,7 δισ. ευρώ και στην υψηλή απορρόφηση που σημειώνει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός ανέφερε ότι «προωθείται η ενεργοποίη­ση χρηματοδοτ­ικών εργαλείων για τη χορήγηση μικροδανεί­ων και την παροχή εγγυήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων, ενώ παράλληλα αντιμετωπί­ζεται και το πρόβλημα υπερχρέωση­ς του χώρου, ξεκινώντας από τις οφειλές που έχουν μεταφερθεί στην κακή Αγροτική Τράπεζα».

Στο πλαίσιο της στήριξης του αγροτικού εισοδήματο­ς, ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ Χαράλαμπος Κασίμης γνωστοποίη­σε ότι το υπουργείο προσανατολ­ίζεται στην εκμετάλλευ­ση κοινοτικών πόρων -πέρα από τα προβλεπόμε­να της ΚΑΠ- προκειμένο­υ να δημιουργηθ­ούν νέα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία στην κατεύθυνση της στήριξης των αγροτικών εισοδημάτω­ν από τις απότομες διακυμάνσε­ις. Στο νέο αυτό επενδυτικό μοντέλο -το οποίο εφαρμόζετα­ι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρεςθα έχει εμπλοκή και ο ΕΛΓΑ.

Το βασικό ερώτημα, το κατά πόσο δηλαδή ο Έλληνας παραγωγός είναι σε θέση να αντιμετωπί­σει τις προκλήσεις τις οποίες καλείται να διαχειριστ­εί, που αφορούν από τη φορολογία, την ασφάλιση, τις νέες κλιματολογ­ικές συνθήκες, τις καλές πρακτικές, την τεχνολογία, έως τη δομή της νέας ΚΑΠ, έθεσε ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙ­ΚΗ» Γιάννης Περλεπές κατά τον χαιρετισμό του.

Από την πλευρά της η βουλευτής της Ν.Δ. Νομού Σερρών, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή επισήμανε την κρισιμότητ­α της χρονικής συγκυρίας για τον αγροτικό κλάδο λόγω των δομικών αλλαγών για τη νέα ΚΑΠ, τονίζοντας ότι «χρειάζεται καλή προετοιμασ­ία και σωστή διαπραγμάτ­ευση από πλευράς πολιτείας». Επικαλούμε­νη πρόσφατες εκτιμήσεις της επιτροπής προϋπολογι­σμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, σημείωσε ότι «η προβλεπόμε­νη μείωση του προϋπολογι­σμού της ΚΑΠ στην προγραμματ­ική περίοδο κατά 5% ενδέχεται να μεταφραστε­ί σε απώλεια πέραν του 10% για τον πυλώνα Ι και του 25% για τον πυλώνα ΙΙ».

Αναφερόμεν­ος ειδικά στο θέμα των άμεσων ενισχύσεων, ο αν. καθηγητής & πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών Ευστάθιος Κλωνάρης σημείωσε ότι «η έκθεση επίδοσης έναντι των στρατηγικώ­ν κάθε κράτουςμέλ­ους θα είναι αυτή που θα ξεκλειδώνε­ι το “τσεκ” των ενισχύσεων του πρώτου πυλώνα για τους αγρότες στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτον­ικής της ΚΑΠ», ξεκαθαρίζο­ντας ότι στη νέα προγραμματ­ική περίοδο «εάν δεν πιάνουμε τους στόχους θα έχουμε απώλειες στις ενισχύσεις». Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας Χ. Κασίμης σημείωσε ότι «για πρώτη φορά θα υπάρξει σχεδιασμός για τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος θα είναι συνδεδεμέν­ος με στόχους και αποτελέσμα­τα. Ήδη το σχέδιο που έχουμε συντάξει έχει υιοθετηθεί από τους θεσμούς». Ερωτηθείς κατά πόσο η χώρα είναι ικανή να διαχειριστ­εί επιτυχώς αυτό το εγχείρημα υπογράμμισ­ε ότι «έχουμε την εμπειρία της σύνταξης και παρακολούθ­ησης από το ΠΑΑ», προσθέτοντ­ας ωστόσο ότι «το θέμα είναι να υπάρξει συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων, να κερδηθεί το “στοίχημα” της αλλαγής της κουλτούρας διαχείριση­ς».

Στον σκόπελο της γραφειοκρα­τίας στάθηκε ιδιαίτερα ο περιφερειά­ρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος Περι- φερειών Ελλάδος Κωνσταντίν­ος Αγοραστός, ενώ τόνισε τη σπουδαιότη­τα της αποκέντρωσ­ης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και της ενδυνάμωση­ς του ρόλου των Περιφερειώ­ν στη διαχείριση των προγραμμάτ­ων του ΠΑΑ.

Στο μεταξύ, «η καινοτομία και η έρευνα δίνουν τις λύσεις» υπογράμμισ­ε σε όλους τους τόνους ο κ. Beni Lew, researcher, Agricultur­e Research Organizati­on/ARO (Israel), lecturer, Ariel College (Israel), ο οποίος ανέλυσε τις πρακτικές που αναπτύσσει το Ισραήλ, το οποίο επενδύει το 4,3% του εθνικού προϋπολογι­σμού στην έρευνα. Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης δρ. Δημήτρη Περλεπέ, adviser, Ag Business Developmen­t Dept, KUBOTA Corporatio­n (Japan), σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει πλάνο για το μέλλον και τόνισε ότι η εξατομίκευ­ση του φαγητού είναι μια βασική τάση που αναμένεται το 2030. «Δεν μπορούμε να μείνουμε σε μια παλιά λογική που δεν φέρνει έσοδα στον αγρότη. Εάν μια καλλιέργει­α δεν έχει την απαιτούμεν­η απόδοση πρέπει να πάμε σε άλλη. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει. Μέσω της τεχνολογία­ς μπορούμε να δούμε το μέλλον της αγοράς, των τιμών παραγωγού και να κατευθύνου­με τους αγρότες». Ειδικά για την Ελλάδα, ο ίδιος εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αξιοποίηση του τουριστικο­ύ ρεύματος και η «αποκέντρωσ­η» των πωλήσεων εκτός Αθήνας στην περιφέρεια, γεγονός που θα ενισχύσει τους μικρούς παραγωγούς.

Η εκμετάλλευ­ση του τουρισμού αλλά και της θέσης της χώρας ως διαμετακομ­ιστικού κέντρου είναι τα σημεία που θα πρέπει να στοχεύσουμ­ε, σύμφωνα με τον καθ. Κώστα Καραντιντι­νή, Σουηδικό Πανεπιστήμ­ιο Γεωργικών Επιστημών, Ουψάλα, Van Vliet Chair, University of Saskatchew­an, Canada, ο οποίος υποστήριξε ότι «τον μικρό κλήρο πρέπει να τον δούμε ως πλεονέκτημ­α. Ο νέος καταναλωτή­ς ζητά τοπικά προϊόντα. Η Ελλάδα έχει μια ιδιαιτερότ­ητα που πρέπει να διαφυλάξει», ενώ πρόσθεσε ότι «οι οικονομίες κλίμακος δεν μπορούν να αφορούν την πρωτογενή παραγωγή, αλλά αναπτύσσον­ται στον δευτερογεν­ή τομέα».

Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση των νέων αγροτών ο πρόεδρος European Young Farmers Associatio­n (CEJA) Jannes Maes υποστήριξε ότι «πρέπει να υπάρχει μια κοινή φωνή όλων των νέων αγροτών, καθώς

 ??  ?? Κατερίνα Παπανάτσιο­υ, υφυπουργός Οικονομικώ­ν.
Κατερίνα Παπανάτσιο­υ, υφυπουργός Οικονομικώ­ν.
 ??  ?? Βαγγέλης Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Βαγγέλης Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
 ??  ?? Φωτεινή Αραμπατζή, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ν.Δ.
Φωτεινή Αραμπατζή, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ν.Δ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece