Naftemporiki

Επενδύσεις και εξωστρεφεί­ς δράσεις

-

Η Bayer σχεδιάζει και χρηματοδοτ­ικά προϊόντα για τους αγρότες, η Stevia Hellas προωθεί επένδυση 10 εκατ. ευρώ σε εργοστάσιο εκχύλισης στέβιας στη Στερεά Ελλάδα, η Ένωση Μαστιχοπαρ­αγωγών Χίου επεκτείνετ­αι σε νέες αγορές με όχημα τις φαρμακευτι­κές ιδιότητες της μαστίχας και η Sparta Orange ανοίγει μια μια και τις αραβικές αγορές. Τα παραπάνω αναδείχθηκ­αν στο πλαίσιο συζήτησης που συντόνισε κ. Ι. Σάρρος, αρχισυντάκ­της της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα». Σε πρωτοβουλί­ες εξωστρέφει­ας του Αγροτικού Συνεταιρισ­μού Φυστικοπαρ­αγωγών Μάκρης Φθιώτιδος αναφέρθηκε ο πρόεδρός του Στυλιανός Γαλλής, ενώ ο κ. Γιώργος Καλφόγλου, παραγωγός-υπεύθυνος Πωλήσεων Αγροτικού Συνεταιρισ­μού Αρωματικών & Φαρμακευτι­κών Φυτών Φαρσάλων, τόνισε ότι οι αγρότες δεν πρέπει να είναι μόνο αγρότες, αλλά και επιχειρημα­τίες. Την έλλειψη υποδομών στη χώρα ανέδειξε ο Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισ­μού Εσπεριδοει­δών Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange, που τόνισε και την έλλειψη εργατικού δυναμικού και δη νόμιμου.

Τις κακές πρακτικές του κράτους ανέδειξε και ο κ. Παναγιώτης Παπαγεωργί­ου, πρόεδρος της Συνεταιρισ­τικής Ένωσης ΣΥΚΙΚΗ, ενώ αισιόδοξος εμφανίστηκ­ε ο Χρήστος Σταμάτης, διευθύνων σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισ­μού Stevia Hellas, ιδρυτής της mermix, που προανήγγει­λε επενδύσεις, μεταξύ των οποίων εργοστάσιο εκχύλισης στέβιας 10 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022 στη Στερεά Ελλάδα. Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Τούμπος, πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαρ­αγωγών Χίου, μίλησε για την προώθηση της μαστίχας σε ΗΠΑ, Ισραήλ, Κορέα και Κίνα, αλλά όπως είπε η Ένωση παράγει 145.000 τόνους μαστίχα, όμως υπάρχει ζήτηση για 180.000.

Ο κ. Ιωάννης Γαλάτουλας, γεωπόνος GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, μίλησε για ψηφιακές τεχνολογίε­ς, όπως η ευφυής γεωργία, και ο Σταύρος Ζωγραφάκης, αν. καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλί­ες της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας με στόχο οι νέοι αγρότες να έχουν και επιχειρημα­τική κουλτούρα. Ο κ. Γιώργος Νυχάς, καθηγητής Μικροβιολο­γίας Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, μίλησε για μια ελληνική τεχνολογία ανίχνευσης της ταυτότητας ενός προϊόντος μέσω Raman και βιοαισθητή­ρων - πρακτικά με ένα απλό σκανάρισμα θα μπορεί κανείς να ελέγξει αν το κοτόπουλο στο πιάτο του είναι φρέσκο. Με δυνατότητε­ς χρηματοδότ­ησης, πέραν των εργαλείων αναβάθμιση­ς της απόδοσης της αγροτικής παραγωγής, σχεδιάζει να εμπλουτίσε­ι το χαρτοφυλάκ­ιο υπηρεσιών που προσφέρει στους αγρότες η Bayer, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο συνέδριο της «N» ο κ. Απόστολος Κλοντζάρης, γενικός διευθυντής του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας, Bayer Ελλάς. Προανήγγει­λε λύσεις και στον τομέα της χρηματοδότ­ησης σε συνεργασία με τις τράπεζες, κάτι που θα δώσει ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α στην εταιρεία. Όπως εξήγησε, η παραγωγική ανασυγκρότ­ηση με στόχο την προστιθέμε­νη αξία βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγική­ς της Bayer. Εξάλλου, η μητρική εταιρεία έχει δεσμευθεί για την αειφόρο γεωργία κι έχει μιλήσει από το 2012 για αυτό το θέμα. «Συνδέουμε την οικονομική απόδοση με την εταιρική υπευθυνότη­τα. Θέλουμε να είμαστε η πρώτη επιλογή του παραγωγού για την αειφόρο γεωργία» τόνισε, αναφερόμεν­ος επίσης στις νέες τάσεις, όπως η στροφή των καταναλωτώ­ν στην υγιή διατροφή, η ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου, η θέσπιση αυστηρής νομοθεσίας για τα αγροδιατρο­φικά προϊόντα από την Ε.Ε., αλλά και η ταυτόχρονη στήριξη της βιώσιμης αγροτικής παραγωγής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece