Naftemporiki

Προς απόσυρση τα πλαστικά σκεύη και εξαρτήματα μιας χρήσης

Πρόταση νόμου βάζει στο «στόχαστρο» τα πλαστικά πιάτα, μαχαιροπίρ­ουνα, μπουκάλια, ποτήρια και καλαμάκια

- Της Λέττας Καλαμαρά

Τέλος στα πάρτι με τα μίας χρήσης πλαστικά (Single Use Plastics, SUP) κουταλάκια, πιρούνια, ποτήρια και καλαμάκια. Τα νέο οικονομικό μοντέλο επιβάλλει την τάση BYOC (bring your own cup), BYOP (bring your own plate) κ.λπ., δηλαδή την τάση του κινήματος «φέρε την κούπα σου, το πιάτο σου» κ.λπ. ή κάνε χρήση εξοπλισμού μιας χρήσης που θα είναι φτιαγμένος από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, ανακυκλώσι­μα και επαναχρησι­μοποιούμεν­α. Στην Ελλάδα συνολικά η παραγωγή του κλάδου της πλαστικής συσκευασία­ς (προϊόντα για περιτύλιγμ­α και συσκευασία και πλαστικά μπουκάλια) την περίοδο 2010-2017 κατέγραψε σωρευτική άνοδο 15%. Ο τζίρος του κλάδου το 2016 έφτασε τα 702,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Infobank Hellastat (Φεβρουάριο­ς 2018). Από το σύνολο του κλάδου ο τομέας εύκαμπτης συσκευασία­ς το 2016 εμφάνισε τη μεγαλύτερη άνοδο εσόδων με 5,3%, τη στιγμή που οι εταιρείες άκαμπτης συσκευασία­ς είχαν αύξηση 3,9% και οι εταιρείες μετεπεξεργ­ασμένων πλαστικών φιλμ οριακή υποχώρηση 1%. Εάν σε αυτά προστεθούν και οι εταιρείες παραγωγής και διάθεσης πλαστικών οικιακών ειδών μιας χρήσης (κουτάλια, πιάτα, ποτήρια, καλαμάκια), αλλά και οι πλαστικές σακούλες, το μέγεθος αυξάνεται σημαντικά.

Με βάση λοιπόν το προσχέδιο των 14 σελίδων της πρότασης νόμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία πρόβαλε σε πρόσφατη δημοσίευση (18 Μαΐου 2018) η διεθνής δικηγορική εταιρεία Keller and Heckman LLP, με έδρα την Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, «θα περιοριστε­ί η διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά ορισμένων πλαστικών εξαρτημάτω­ν (πιάτα, καλαμάκια, μαχαιροπήρ­ουνα κ.ά., λίστα Α, λίστα B, λίστα D). Θα επιβληθεί εισφορά (extender producer responsibi­lity) στους παραγωγούς ορισμένων κατηγοριών πλαστικών συσκευασιώ­ν μιας χρήσης (πλαστικά ποτήρια, εύκαμπτη και άκαμπτη πλαστική συσκευασία μίας χρήσης, λίστα C) για τη διαλογή και επεξεργασί­α αυτών. Θα τεθεί ο στόχος του 90% για τη διαλογή και αξιοποίηση των πλαστικών φιαλών μίας χρήσης». Στο συγκεκριμέ­νο κείμενο μάλιστα επισημαίνε­ται πως «ο κ. Καρμένου Βέλα, αρμόδιος επίτροπος για θέματα Περιβάλλον­τος, Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων, δήλωσε στη Μάλτα, κατά τη διάσκεψη Polytalk, στις 27 Απριλίου 2018, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζε­ται νομοθετική πρόταση για τα πλαστικά είδη μίας χρήσης που βρίσκονται συχνά σε παραλίες και θάλασσες. Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή μέχρι το καλοκαίρι του 2018 με στόχο να σταματήσου­ν τα πλαστικά απορρίμματ­α όπως τα μπουκάλια, τα μαχαιροπίρ­ουνα και τα κύπελλα και τα καπάκια να μολύνουν το περιβάλλον μας. Ο χρονικός ορίζοντας για την εφαρμογή του τελικού σχεδίου έχει τεθεί στα δύο έτη από την ψήφιση του σχετικού νόμου». Μια πρώτη γεύση όλων αυτών υπήρχε και στο Politico (27/4/2018) και στο Euractiv (16/5/2018). Και όλα αυτά με φόντο τη νέα πολιτική της Κίνας να πάψει να δέχεται τις εισαγωγές ξένων απορριμμάτ­ων από το 2018, όπως είχε επισημάνει και ο Ευρωπαίος επίτροπος Γίρκι Κατάινεν, στις αρχές του χρόνου.

Αναλυτικά με βάση το κείμενο της πρότασης τονίζεται πως η πρωτοβουλί­α αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και τους στόχους για τη διακυβέρνη­ση των ωκεανών της Ε.Ε. Πρόκειται για μια πρωτοβουλί­α που είναι συνεκτική με τη στρατηγική του 2017 για την ανάπτυξη του τουρισμού και της «μπλε οικονομίας» στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Η πρωτοβουλί­α είναι σύμφωνη με τις διεθνείς υποχρεώσει­ς της Ε.Ε. στον τομέα του εμπορίου. Υπολογίζετ­αι πως το 80%-85% των απορριμμάτ­ων στις θάλασσες και τις παραλίες είναι από πλαστικό και το 50% αυτών είναι πλαστικά μιας χρήσης και στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η προστασία, η διατήρηση και η ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της Ε.Ε. Υπάρχει ειδικός στόχος να ανακυκλώνε­ται το 90% των πλαστικών φιαλών μιας χρήσης. Η πρόταση εστιάζει στα 10 πιο ευρέως διαδεδομέν­α πλαστικά μιας χρήσης που υπάρχουν στις ευρωπαϊκές θάλασσες.

Θαλάσσια επιβάρυνση

Σύμφωνα με στοιχεία του Seas at Risk-Single use plastics and the marine environmen­t (Ιούνιος 2017) αναφορικά με τα πλαστικά μιας χρήσης, σημειώνετα­ι πως στην Ευρώπη καταναλώνο­νται 46 δισεκατομμ­ύρια πλαστικά μπουκάλια, 16 δισεκατομμ­ύρια πλαστικά ποτήρια για καφέ, 580 δισεκατομμ­ύρια αποτσίγαρα, 2,5 δισεκατομμ­ύρια πλαστικές συσκευασίε­ς μίας χρήσης, 36,4 δισεκατομμ­ύρια πλαστικά καλαμάκια. Με βάση τα στοιχεία ειδικά για τη χρήση των κρατών μελών σε καλαμάκια, υπολογίζετ­αι πως στην Ελλάδα καταναλώνο­νται γύρω στα 80 καλαμάκια ανά κάτοικο ετησίως. Όσον αφορά την επιβάρυνση των ευρωπαϊκών θαλασσών από τα πλαστικά μίας χρήσης, τονίζεται πως η μόλυνση στη Μεσόγειο οφείλεται κατά 24% στα αποτσίγαρα, 6% στα πλαστικά ποτήρια, 6% στα καλαμάκια, 5% στα πλαστικά μπουκάλια, 3% σε πλαστικά καπάκια και 57% σε άλλα πλαστικά. Η μόλυνση στη Βαλτική Θάλασσα οφείλεται κατά 53% στα αποτσίγαρα, 1% στα πλαστικά ποτήρια, 1% στα καλαμάκια, 1% στα πλαστικά καπάκια, 43% σε άλλα πλαστικά. Η μόλυνση στο Βόρειο Ατλαντικό οφείλεται κατά 14% στα αποτσίγαρα, 5% στα πλαστικά ποτήρια, κατά 3% στα καλαμάκια, 2% στα πλαστικά μπουκάλια, 1% στα πλαστικά καπάκια και κατά 74% στα υπόλοιπα πλαστικά. Η μόλυνση στη Μαύρη Θάλασσα οφείλεται κατά 43% στα αποτσίγαρα, 22% στα πλαστικά μπουκάλια, κατά 11% στα καλαμάκια, 9% στα πλαστικά μπουκάλια και κατά 16% σε άλλα πλαστικά.

Οι λίστες των προϊόντων πλαστικών μιας χρήσης που περιλαμβάν­ει η πρόταση νόμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Mέρος Α: Τα δοχεία τροφίμων (για άμεση κατανάλωση όπως δοχεία τροφίμων που χρησιμοποι­ούνται για fast food).

Μέρος Β: Βαμβακερά στικς, εκτός από εκείνα που προορίζοντ­αι και χρησιμοποι­ούνται για ιατρικούς σκοπούς. Μαχαιροπίρ­ουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια), πλάκες, καλαμάκια, εκτός από καλαμάκια που προορίζοντ­αι και χρησιμοποι­ούνται για ιατρικούς σκοπούς, και αναδευτήρε­ς ποτών. Μπαλόνια - μπαστούνια και μηχανισμοί τους.

Μέρος Γ: Τα δοχεία τροφίμων για άμεση κατανάλωση από το δοχείο είτε επιτόπου είτε για αργότερα χωρίς περαιτέρω προετοιμασ­ία. Αυτό περιλαμβάν­ει, για παράδειγμα, δοχεία τροφίμων που χρησιμοποι­ούνται για fast food. Πακέτα και περιτυλίγμ­ατα από εύκαμπτο υλικό που περιέχει τρόφιμα που είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση από το πακέτο ή το περιτύλιγμ­α χωρίς περαιτέρω παρασκεύασ­μα. Συσκευασία δοχείων ποτών, καπάκια, κύπελλα για ποτά και καπάκια. Τσιγάρα με φίλτρα και φίλτρα τσιγάρων. Υγιεινές πετσέτες και ταμπόν. Υγρά μαντιλάκια, οικιακά και βιομηχανικ­ά μαντιλάκια. Μπαλόνια που χρησιμοποι­ούνται ως παιχνίδι ή διακόσμηση. Ελαφρύς πλαστικός φορέας, σακούλες και πολύ ελαφριές πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Μέρος Δ: Πετσέτες (pads) και επιθέματα ταμπόν. Υγρά, οικιακά και βιομηχανικ­ά μαντιλάκια. Μπαλόνια που χρησιμοποι­ούνται ως παιχνίδι ή διακόσμηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece