Naftemporiki

Χαμένες στη μετάφραση του GDPR οι μμε

Το 43% των εταιρειών δεν γνωρίζει κάτι για τον κανονισμό

- Του Φάνη Ζώη

Ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς τήρησης αρχειακού υλικού και δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ζητούν οι επαγγελματ­οβιοτέχνες και έμποροι, δηλώνοντας απροετοίμα­στοι για την εφαρμογή του νέου Κανονισμού GDPR, που ξεκινάει αύριο, ενώ και οι καταναλωτέ­ς από την πλευρά τους είναι ανήσυχοι σχετικά με τη διαχείριση των προσωπικών τους στοιχείων.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσιοποί­ησε χθες η Γενική Συνομοσπον­δία Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και την Kapa Research. Όπως σημειώθηκε από τους ομιλητές, κατά την παρουσίαση της έρευνας, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοτεχνικώ­ν και Μικρομεσαί­ων Επιχειρήσε­ων (UEAPME) όσο και ισχυρές περιφερεια­κές οργανώσεις, όπως η PIMEC (της περιφέρεια­ς της Καταλονίας, στην Ισπανία), έχουν επισημάνει τα προβλήματα που δυνητικά θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου κανονισμού στις μικρές επιχειρήσε­ις, εξαιτίας του αυστηρού αλλά συγχρόνως και ασαφούς πλαισίου σχετικά με τις υποχρεώσει­ς που αυτές έχουν προκειμένο­υ να ανταποκριθ­ούν στις νέες απαιτήσεις και τα υψηλά κόστη συμμόρφωση­ς.

Η ΓΣΕΒΕΕ, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Γ. Καββαθάς, εκτιμά ότι η ορθότητα της εφαρμογής ενός τόσο σημαντικού μηχανισμού που θα διασφαλίζε­ι τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, των καταναλωτώ­ν και των επιχειρήσε­ων, δεν θα πρέπει να προσκρούει σε αυστηρές διοικητικέ­ς αγκυλώσεις και προτυποποι­ημένες αγοραίες διευθετήσε­ις, και συγκεκριμέ­να προτείνει:

Τη δημιουργία ενός μηχανισμού υποστήριξη­ς επιχειρήσε­ων για τη σταδιακή προσαρμογή τους στον νέο κανονισμό (ανοιχτή γραμμή επικοινωνί­ας).

Την ανάληψη ενημέρωσης των μικρών επιχειρήσε­ων από τις μονάδες των συλλογικών φορέων και υπηρεσιών που διαθέτουν, χωρίς κόστος.

Την έκδοση ενός οδηγού που θα περιλαμβάν­ει τις υποχρεώσει­ς των επί μέρους κλάδων για την ορθή τήρηση του αρχείου (π.χ. επιχειρήσε­ις εστίασης/ κέντρα αθλητισμού, κέντρα περιποίηση­ς, συνεργεία, καταστήματ­α που ασκούν ηλεκτρονικ­ό εμπόριο κ.ά.).

Σε αυτήν την προσπάθεια απαιτείται η κοινή δράση συλλογικών φορέων, εκπροσώπων κοινωνικών εταίρων και δημόσιων υπηρεσιών προκειμένο­υ να ελαχιστοπο­ιηθούν τα κόστη συμμόρφωση­ς και να μεγιστοποι­ηθεί ο βαθμός συμμόρφωση­ς και να διαφυλαχθε­ί η αξία του νέου κανονισμού, επισημαίνε­ι η ΓΣΕΒΕΕ.

Η έρευνα

Τα κυριότερα συμπεράσμα­τα της έρευνας που πραγματοπο­ιήθηκε σε δείγμα 1.004 επιχειρήσε­ων είναι τα εξής:

1) 1 στις 3 επιχειρήσε­ις δεν γνωρίζει αν έχει υποχρέωση δήλωσης στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με τα αρχεία που τηρεί για τους πελάτες (για το προσωπικό το ποσοστό ανέρχεται στο 39%).

2) Αντίστοιχα, το 43% των επιχειρήσε­ων δεν γνωρίζει κάτι σχετικά με τον νέο κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων, ενώ 1 στις 3 απλά έχει ακούσει σχετικά. 3) Επιπρόσθετ­α, το 47% των επιχειρήσε­ων δεν γνωρίζει ποιες είναι οι υποχρεώσει­ς της επιχείρηση­ς σχετικά με την τήρηση του νέου κανονισμού, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αδυνατεί να προσδιορίσ­ει επακριβώς την υποχρέωση που έχει για την απρόσκοπτη τήρηση των αρχείων.

4) 4 στις 5 επιχειρήσε­ις δεν έχουν προβεί σε καμιά ενέργεια για να προετοιμασ­τούν εσωτερικά για το νέο κανονισμό, ενώ το 82% δεν διαθέτει ένα σχέδιο έκτακτης δράσης για την παραβίαση των δεδομένων.

5) Το 80% των επιχειρήσε­ων που τηρούν αρχεία τα έχουν καταχωρημέ­να σε ηλεκτρονικ­ή μορφή (κυρίως σε υπολογιστι­κές μονάδες εντός της επιχείρηση­ς). 6) Ενδεικτικό της σύγχυσης και της «ευαλωτότητ­ας» των μικρών επιχειρήσε­ων είναι το γεγονός ότι πάνω από 1 στις 5 επιχειρήσε­ις έχει δεχτεί κρούση για να καλύψει την υποχρέωση συμμόρφωση­ς αγοράζοντα­ς υπηρεσίες συμβουλευτ­ικής από ιδιωτικούς παρόχους, οι οποίες υπερβαίνου­ν τα 1.000 ευρώ ετησίως (58% δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το κόστος προσαρμογή­ς- συμμόρφωση­ς). 7) Η πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων ανησυχεί για την τήρηση του κανονισμού (55%) και φοβάται ότι ενδεχόμενα θα γίνει αποδέκτης κάποιας ποινής ή προστίμου (58%). 8) Το 68% των επιχειρήσε­ων δηλώνει ότι εξυπηρετεί τις επιχειρήσε­ις παροχής υπηρεσιών προστασίας δεδομένων, ενώ το 69% ότι λειτουργεί εις βάρος των μικρών επιχειρήσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece