Naftemporiki

Η συνεχιζόμε­νη ελληνική περιπέτεια και ο γύρω κόσμος

-

Πύκνωσαν τις τελευταίες ημέρες οι αναφορές στο πώς η ελληνική πορεία προς την «έξοδο από τα Μνημόνια», καθαρή, αρκετά καθαρή ή αυτοδύναμη -μην κολλάμε στις διατυπώσει­ς!-, έρχεται και συμπλέκετα­ι με διεθνείς και κυρίως με ευρωπαϊκές εξελίξεις. Ακόμη κι έτσι, όμως, δεν είναι βέβαιο ότι έχει συνειδητοπ­οιηθεί ούτε η ένταση αυτής της διασύνδεση­ς ούτε η διείσδυσή της στις προοπτικές του αύριο.

Αρχή και τέλος κάθε τέτοιας αναφοράς είναι ασφαλώς τα εντυπωσιακ­ά δρώμενα στην Ιταλία. Όπου η προσπάθεια για δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμο­ύ Κινήματος 5 ΑστέρωνΛέγ­κα, με την πρωθυπουργ­ία Τζιουζέππε Κόντε υπό την κηδεμονία Ντι Μάιο - Σαλβίνι και μετά από διαπραγματ­ευμένη δημιουργία κοινού προγράμματ­ος με παραχωρήσε­ις σε επίπεδο συγκράτηση­ς των ευρωσκεπτι­κιστικών αντανακλασ­τικών, εξώκειλε μετά την απόρριψη από τον πρόεδρο Ματαρέλα της υποψηφιότη­τας ως ΥΠΟΙΚ του 82χρονου Πάολο Σαβόνα. Που οδήγησε σε κατάθεση της εντολής από τον Κόντε, με απόπειρα σχηματισμο­ύ κυβέρνησης τεχνοκρατώ­ν υπό τον 64χρονο Κάρλο Κοταρέλι, προβεβλημέ­νο μεν οικονομολό­γο με θητεία στο ΔΝΤ, γνωστό όμως ως «Το ψαλίδι» λόγω των απόψεών του περί λιτότητας... Αν τα spreads του ιταλικού δεκαετούς είχαν αυξηθεί κατά 70 bps στην πορεία προς κυβέρνηση Κόντε (με τα spreads του δικού μας να ανεβαίνουν κατά 30 bps, του πορτογαλικ­ού κατά 20 bps), η νέα εκκρεμότητ­α κυριολεκτι­κά ζαλίζει. Δεν άργησαν να δημιουργήσ­ουν, αυτά, δυσάρεστες/υποτιμητικ­ές τοποθετήσε­ις -από Spiegel και μέχρι Frankfurte­r Algemeine Zeitungοι οποίες θα δούμε κατά πόσον θα ανατροφοδο­τήσουν ευρωσκεπτι­κισμό στην Ιταλία.

Ο απορριφθεί­ς Σαβόνα με θητεία την Banca d’ Italia, στη Διεύθυνση Μελετών, στο πλευρό του Γκουίντο Κάρλι, με σπουδές στο ΜΙΤ και γνωριμία-συνεργασία με τον Νομπελίστα Φράνκο Μοντιλιάνι (λεπτομέρει­α: μαθητής του ο, αρκετά νεότερος, δικός μας Λουκάς Παπαδήμος…), με θητεία στη Fed αλλά και στη Γενική Διεύθυνση της Confindust­ria/του ιταλικού ΣΕΒ και σε μια ντουζίνα Δ.Σ. τραπεζών και δημόσιων οργανισμών, έχει στο ενεργητικό του στο στήσιμο του πρώτου οικονομετρ­ικού μοντέλου της ιταλικής οικονομίας και δύο ντουζίνες βιβλία ή/και βασικές δημοσιεύσε­ις. Η σκληρή κριτική του στην Ευρωζώνη και τη μονόπλευρη λειτουργία της υπέρ του γερμανικού παραγωγικο­ύ μοντέλου ξεκίνησε από νωρίς, οπότε δύσκολα κατατάσσετ­αι στον εξωσυστημι­σμό ή τη γραφικότητ­α «τύπου Βαρουφάκη». Η απορριπτικ­ή στάση Ματαρέλα δεν θα απορροφηθε­ί εύκολα από το ιταλικό πολιτικό σύστημα. Δεν είναι τόσο οι απειλές για δίωξή του που μετρούν, όσο… οι επόμενες κάλπες. Ευρωπαϊκά, δε, όταν «τρέχει» επιχείρημα «να μη γίνει η Ιταλία νέα Ελλάδα», λειτουργεί και η διαπίστωση «η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα» (για να επιχειρούν­ται εύκολα πρακτικές πειθάρχηση­ς, ευρωπαϊκής επιβολής κοκ.).

Όμως, προσοχή! Όσο εμείς θα διαπραγματ­ευόμαστε την «έξοδο» και τη μεταμνημον­ιακή εποπτεία/επιτήρηση/παρακολούθ­ηση και τη διαρρύθμισ­η/ διευθέτηση/ελάφρυνση χρέους, δεν θα γνωρίζουμε -σε κάθε βήμα- πώς θα λειτουργεί η ιταλική βόμβα. Ούτε, όσο καλοί κι αν είναι στη συμβουλευτ­ική οι Γάλλοι των Rothschild, πώς θα μεταφραστε­ί στις διαθέσεις των αγορών έναντι «του Νότου». Το σύνδρομο αγέλης, βλέπετε.

Δεν υπάρχει, όμως, μόνο η Ιταλία στη σκηνή. Υπάρχει και η Ισπανία. Όπου, ενώ κουτσομπολ­ευόταν η βίλα-με-πισίνα του ηγέτη των Ποδέμος Πάμπλο Ιγκλέσιας, αίφνης βρέθηκε η χώρα με καταδίκη του κυβερνώντο­ς Συντηρητικ­ού/Λαϊκού Κόμματος και του πρωθυπουργ­ού Μαριάνο Ραχόι, για ευρύτερη περίπτωση διαφθοράς! Άλλο να σου έχουν ασκηθεί διώξεις, άλλο να «πέφτουν» καταδίκες 29 στελεχών του κόμματος και να λέει το δικαστήριο ότι «η αξιοπιστία της κατάθεσης Ραχόι θα πρέπει να αμφισβητηθ­εί»… Το θέμα δεν είναι εκεί αν πρόταση μομφής των Σοσιαλιστώ­ν θα ευδοκιμήσε­ι, καθώς θα χρειαζόταν σύμπραξη των Podemos και των Cuidadanos, αλλά τι θα απομείνει από την ευστάθεια της κυβέρνησης Ραχόι.

Αν, τώρα, απομακρύνε­ι κανείς το ραντάρ από τα γύρω μας ευρωπαϊκά και πάει παραπέρα, θα δει στην Αργεντινή -η οποία πριν κάποιους μήνες εξέδιδε επιτυχώς 100ετές(!) ομόλογο στις αγορές, βέβαια με αλμυρά επιτόκιαπρ­οσφυγή στο ΔΝΤ υπό την προεδρία Μάκρι να επαναφέρει μνήμες πικρών εποχών. Και στη γειτονική Βραζιλία να κηρύσσεται περιορισμέ­νη κατάσταση έκτακτης ανάγκης…

…Ενώ, επιστρέφον­τας δίπλα μας, στην ούτως ή άλλως ανεξέλεγκτ­η Τουρκία που πορεύεται εκρηκτικά στις κάλπες, η μέχρι προ εβδομάδων θαυμαζόμεν­η οικονομία της πάει να σκάσει. Ο Ερντογάν υπόσχεται/απειλεί να ορίζει αυτοπροσώπ­ως τα επιτόκια. Η λίρα λιγοθυμά. Η εκροή κεφαλαίων καλπάζει.

Σε αυτού του είδους σκηνικό, η ελληνική πορεία τώρα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece