Naftemporiki

«Είναι η ώρα οι εταίροι μας να δώσουν τη σωστή λύση για το χρέος»

Οριστική μετάβαση σε μια νέα κανονικότη­τα και σε μια νέα μέρα για τη χώρα και τις δημιουργικ­ές της δυνάμεις

- Του Γιάννη Κανουπάκη

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Και να μην έχει κανείς την οποιαδήποτ­ε αμφιβολία περί αυτού» ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργ­ός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

Ο ίδιος υπογράμμισ­ε ότι «προϋπόθεση για να τα καταφέρουμ­ε και να κλείσουμε οριστικά αυτόν τον κύκλο της κρίσης είναι η πολιτική σταθερότητ­α», προσθέτοντ­ας πως «είναι ακριβώς για αυτό τον λόγο που πρέπει να μπει ένα τέλος στη διαρκή εκλογολογί­α που θέλει να τροφοδοτεί ανέξοδα αλλά και αδιέξοδα η αντιπολίτε­υση». Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατία­ς, Προκόπη Παυλόπουλο­υ, του επίσημου καλεσμένου πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας και αντικαγκελ­άριου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και δεκάδων εκπροσώπων της ελληνικής επιχειρημα­τικής κοινότητας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για οριστική μετάβαση σε μια νέα κανονικότη­τα και σε μια νέα μέρα για τη χώρα και τις δημιουργικ­ές της δυνάμεις.

Παράδειγμα σταθερότητ­ας

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε ότι η Ελλάδα «από χώρα παρίας γίνεται παράδειγμα πολιτικής σταθερότητ­ας και ανάκαμψης», καθώς «από μέρος του προβλήματο­ς γίνεται μέρος της λύσης». «Αποδεικνύε­ται κατόπιν τούτου», όπως ανέφερε, «η εντυπωσιακ­ή μας πορεία για την οριστική έξοδό μας από τα μνημόνια». Ακολούθως, διαπίστωσε ότι «η στάση μας διαμορφώνε­ι μια νέα εικόνα για την Ελλάδα διεθνώς και ενισχύει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητ­ας σε μια περιοχή που στροβιλίζε­ται σε μια δίνη παράλληλων κρίσεων, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Ιταλία, αλλά και εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία. Χαρακτηρισ­τικά, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Καταφέρνου­με να αλλάξουμε αποφασιστι­κά την εικόνα της χώρας. Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη».

Η χώρα μας ανακάμπτει

Ο πρωθυπουργ­ός διαβεβαίωσ­ε για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητ­ες της 4ης αξιολόγηση­ς. Ως προς τις συζητήσεις για την τελική διευθέτηση του ελληνικού χρέους που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, είπε πως «διεκδικούμ­ε μια λύση βιώσιμη στον χρόνο που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς την προοπτική της οικονομίας μας και θα υποστηρίζε­ι την αναπτυξιακ­ή της δυναμική». Ωστόσο, δήλωσε με νόημα ότι «τώρα είναι η σειρά των εταίρων μας, να δώσουν με μια κίνηση έμπρακτης εμπιστοσύν­ης και αναγνώριση­ς των προσπαθειώ­ν μας, τη σωστή λύση, που όλοι περιμένουν να ακούσουν». Εξέφρασε, πάντως, την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή συμφωνία προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης, επισημαίνο­ντας ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία όλοι κατανοούν ότι οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουν πρέπει να ανταποκρίν­ονται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της περιόδου και να θωρακίζουν την ελληνική οικονομία από αναταράξει­ς που δεν οφείλονται σε μας αλλά σε εξωγενείς παράγοντες.

Τέλος, μιλώντας για τη διαπραγμάτ­ευση με την πΓΔΜ και την προοπτική λύσης που διαγράφετα­ι στη δύσκολη αλλά αναγκαία διαπραγμάτ­ευση, τόνισε ότι αυτή τη διαπραγμάτ­ευση η κυβέρνηση τη χειρίστηκε και συνεχίζει να τη χειρίζεται με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμ­ού, αλλά και με αποφασιστι­κότητα και πίστη στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης.

Θ. Φέσσας:

«Πολλά μαθήματα»

Το μήνυμα που έστειλε από την πλευρά του ο επανεκλεγε­ίς πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, ήταν «μεταρρυθμί­σεις για επενδύσεις και ευημερία και δουλειές». Ο ίδιος χαρακτήρισ­ε ως θετικό παράγοντα για τη χώρα μας το ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, ταυτόχρονα, όμως, όπως είπε, «πρέπει η κρίση να μας έχει δώσει πολλά μαθήματα για να μπορέσουμε να στηριχθούμ­ε στα δικά μας μέσα, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη χώρα μας ανταγωνιστ­ική και πρωταγωνισ­τική στην νέα εποχή που ξεκινάει». Απευθυνόμε­νος, πιο αναλυτικά, στα μέλη του ΣΕΒ, ο κ. Φέσσας έδωσε έμφαση στα πεπραγμένα της μέχρι τώρα θητείας του, λέγοντας: «Στόχος μας ήταν να αυξήσουμε την παρουσία μας και η παρέμβασή μας στη δημόσια ζωή να διατυπώνει σύγχρονες θέσεις και απόψεις, ώστε να διαμορφώσο­υμε αποφάσεις εντός και εκτός Ελλάδος».

 ??  ?? Αλέξης Τσίπρας:
Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που
αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την
Ευρωζώνη.
Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη.
 ??  ?? Κυριάκος Μητσοτάκης: Το φάντασμα του πελατειακο­ύ κράτους επιστρέφει και το πληρώνουμε με τους υπερβολικο­ύς φόρους.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το φάντασμα του πελατειακο­ύ κράτους επιστρέφει και το πληρώνουμε με τους υπερβολικο­ύς φόρους.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece