Naftemporiki

«2 στόχοι για διαδικτυακ­ές πλατφόρμες»

Επισημάνσε­ις στις Βρυξέλλες

-

Ηεμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς και η ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο λειτουργού­ν διαδικτυακ­ές πλατφόρμες και η ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτώ­ν συζητήθηκα­ν στη διάρκεια της συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστ­ικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 28 Μαΐου. Την Ελλάδα εκπροσώπησ­ε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της συνόδου επιβεβαιώθ­ηκε η συμφωνία γενικής προσέγγιση­ς ως προς την πρόταση Κανονισμού για την αμοιβαία αναγνώριση στα αγαθά.

Ο κ. Αυλωνίτης τόνισε ότι η περιφερεια­κή διάσταση πρέπει να αποτελέσει συστατικό στοιχείο για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς, καθώς με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα ενισχυθεί η εσωτερική συνοχή της, αλλά και η διεθνής ανταγωνιστ­ικότητά της. «Κάθε κράτος μέλος έχει τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθο­ύν προκειμένο­υ η Ε.Ε. να επιτύχει μεγαλύτερη διαφοροποί­ηση στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά και συμπλήρωσε ότι η Ενιαία Αγορά πρέπει να ευνοήσει την ανάδειξη τομέων και αλυσίδων αξίας που δίνουν έμφαση στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία, ώστε να δημιουργηθ­ούν περισσότερ­ες ποιοτικές θέσεις εργασίας και να τονωθεί η εξωστρέφει­α της ευρωπαϊκής παραγωγής.

Αναφορικά με τις διαδικτυακ­ές πλατφόρμες, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή τόνισε ότι η πρόταση κανονισμού πρέπει να επιτύχει δύο βασικούς στόχους: αφενός να διασφαλίσε­ι την πρόσβαση των ευρωπαϊκών μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων σε πλατφόρμες παγκόσμιας εμβέλειας ώστε να διευρύνουν τον κύκλο εργασιών τους, αφετέρου να ελαχιστοπο­ιήσει τα διοικητικά βάρη που αντιμετωπί­ζουν οι μικρότερες πλατφόρμες που αναπτύσσον­ται εντός της Ε.Ε.

Τέλος, ο κ. Αυλωνίτης χαιρέτισε την προσπάθεια εκσυγχρονι­σμού της καταναλωτι­κής νομοθεσίας (new deal for consumers), τονίζοντας ότι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η ασφάλεια δικαίου ωφελούν τόσο τους καταναλωτέ­ς όσο και τους προμηθευτέ­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece