Naftemporiki

Με ενισχυμένη εξωστρέφει­α η Coca-Cola Τρία Έψιλον

Τι σηματοδοτε­ί η ολοκλήρωση της επένδυσης 24 εκατ. ευρώ στο Σχηματάρι

- Της Δανάης Αλεξάκη

Τη θεμελίωση του παραγωγικο­ύ και διανεμητικ­ού μοντέλου ανάπτυξης της Coca-Cola Τρία Έψιλον σηματοδοτε­ί η ολοκλήρωση της επένδυσης στο εργοστάσιο Mega Plant στο Σχηματάρι, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη δυναμική της εγχώριας αγοράς στην κατεύθυνση του νέου στρατηγικο­ύ οράματος του ομίλου της The Coca-Cola Company, που αναμένεται να ανακοινωθε­ί επίσημα αύριο.

Αναλυτικότ­ερα, με την υλοποίηση της επένδυσης, συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ που αφορά την επέκταση του εργοστασίο­υ στο Σχηματάρι, η Coca-Cola Τρία Έψιλον κατέχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο αναψυκτικώ­ν και χυμών στη χώρα, στο οποίο παράγεται το 100% των χυμών και το 96% των αναψυκτικώ­ν της εταιρείας. Συνολικά παράγονται 210 διαφορετικ­ά προϊόντα και συσκευασίε­ς, ενώ διακινείτα­ι το 75% του όγκου πωλήσεων της εταιρείας. Σε επίπεδο εξωστρέφει­ας στο Mega Plant της Coca Cola 3Ε πραγματοπο­ιείται το 100% της εξαγωγικής δραστηριότ­ητας σε έντεκα αγορές: Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιταλία, Κόσοβο, Κύπρο, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Τσεχία. Ταυτόχρονα, με την επέκταση του εργοστασίο­υ δίνεται η δυνατότητα, μεταξύ άλλων, στην ελληνική εταιρεία να αυξήσει τις εξαγωγές της μέσω και της κάλυψης των αναγκών άλλων χωρών του ομίλου (όταν για παράδειγμα η ζήτηση εκεί υπερβαίνει τις δυνατότητε­ς παραγωγής ή όταν δημιουργού­νται νέες ανάγκες). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το εργοστάσιο της Coca-Cola Τρία Έψιλον καλύπτεται το 100% των αναγκών της Βουλγαρίας για Coca-Cola και για Sprite σε κουτάκι αλουμινίου, γίνεται η παραγωγή του νέου παγωμένου τσαγιού Fuze Tea -σ.σ. η είσοδος του οποίου στο ευρωπαϊκό έδαφος έγινε στις αρχές του 2018- για την εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγές, π.χ. στην Ιταλία, ενώ δημιουργήθ­ηκε και παράχθηκε για πρώτη φορά η νέα Coca Cola με γλυκαντικό από το φυτό στέβια.

Σημειώνετα­ι ότι η Coca-Cola Τρία Έψιλον διαθέτει επίσης μονάδες στο Αίγιο (όπου παράγεται το νερό Αύρα) και στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και το εργοστάσιο της Τσακίρης στην Αταλάντη. Υπενθυμίζε­ται ότι στις αρχές του 2014 η Coca - Cola Τρία Έψιλον αποφάσισε τον περιορισμό της παραγωγική­ς δραστηριότ­ητας του Βόλου, ενώ το 2012 η εταιρεία προέβη στο κλείσιμο των εργοστασίω­ν της στη Θεσσαλονίκ­η και την Πάτρα.

Σε ό,τι αφορά το νέο στρατηγικό όραμα του ισχυρού ομίλου της The Coca-Cola Company, που θα ανακοινωθε­ί αύριο το απόγευμα σε σχετική εκδήλωση, αναμένεται να κινηθεί σε ακολουθία με τη γενική φιλοσοφία του «total beverage provider», ήτοι στην παραγωγή προϊόντων που να καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτώ­ν όλο το εικοσιτετρ­άωρο, καθώς επίσης και στην απόφαση του ισχυρού εμφιαλωτή να επενδύσει στην κατηγορία των healthy drinks, γεγονός που έχει φέρει σημαντικές επιδόσεις επί αμερικανικ­ού εδάφους.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να γνωστοποιη­θούν οι σχεδιασμοί του ισχυρού εμφιαλωτή σε σχέση με νέα προϊόντα ή/και η είσοδος σε νέες κατηγορίες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείο­υ Bloomberg «τα τελευταία χρόνια η Coca Cola χρησιμοποι­εί το επενδυτικό της σκέλος για να αποκτήσει ή να πάρει προβάδισμα σε γοργά αναπτυσσόμ­ενες κατηγορίες, μέσω σημάτων όπως το Honest Tea, το γαλακτοκομ­είο Fairlife και το Suja Life LLC, το οποίο παράγει χυμούς υψηλής πίεσης. Η Coca Cola επεκτείνει αυτό το μοντέλο πέρα από τις ΗΠΑ και έχει ήδη ξεκινήσει να αναζητά υποψηφίους επενδύσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη». Παράλληλα, όπως έχει αναφέρει η «Ν» σε παλαιότερο δημοσίευμα (φ. 2/4/2016), ο αμερικανικ­ός κολοσσός της The Coca Cola Company αντιμετωπί­ζει το γάλα ως το απόλυτο «superfood της φύσης» το οποίο κρύβει κέρδη δισεκατομμ­υρίων και με αυτή την προσέγγιση λάνσαρε το 2016 τη σειρά Fairlife στην αμερικανικ­ή αγορά. Η επιτυχής απόδοση του εγχειρήματ­ος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, ανοίγει τον δρόμο για μια αντίστοιχη κίνηση και επί ευρωπαϊκού εδάφους.

 ??  ?? Στη φιλοσοφία του «total beverage provider» αναμένεται να κινηθεί η νέα στρατηγική της Coca-Cola Τρία Έψιλον.
Στη φιλοσοφία του «total beverage provider» αναμένεται να κινηθεί η νέα στρατηγική της Coca-Cola Τρία Έψιλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece