Naftemporiki

Σε ναδίρ δεκαμήνου το ευρώ

Βουτιά έναντι του δολαρίου και σημαντικές απώλειες έναντι του γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το ευρώ ήταν ένας από τους τραγικούς «πρωταγωνισ­τές» του πολιτικού δράματος στην Ιταλία, με το ενιαίο νόμισμα να βυθίζεται σε ναδίρ 10μήνου έναντι του δολαρίου. Η μαζική φυγή των επενδυτών από τις ιταλικές μετοχές και ομόλογα γρήγορα επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οδηγώντας στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια και το ευρώ σε ελεύθερη πτώση, επαναφέρον­τας στον νου τον πανικό που επικράτησε κατά την εποχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, το 2012.

Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε κάτω από το όριο του 1,16 έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2017, φθάνοντας έως και το 1,1506, που είναι χαμηλό δέκα μηνών.

Το ενιαίο νόμισμα υπέστη σημαντικές απώλειες και έναντι του ελβετικού φράγκου και του ιαπωνικού γιεν, νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές.

Η στροφή προς την ασφάλεια ευνόησε και το δολάριο, με τον δείκτη δολαρίου να ενισχύεται σε υψηλά εξίμισι μηνών, πάνω από το όριο του 95.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα υποχωρούσε έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του να κινείται λίγο πάνω από τα 108 γιεν.

Πτώση και για τη στερλίνα, υποχωρώντα­ς σε ναδίρ εξαμήνου έναντι του δολαρίου. Η στερλίνα άγγιξε ενδοσυνεδρ­ιακά το 1,3205 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα από τα μέσα Νοεμβρίου. Το βρετανικό νόμισμα σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις το 2018, με απώλειες πάνω από 2% από τις αρχές του έτους.

Στις αναδυόμενε­ς αγορές, η λίρα Τουρκίας ήταν ένα από τα «θύματα» των τριγμών που προκαλεί στις αγορές η πολιτική κρίση στην Ιταλία, με το τουρκικό νόμισμα να υφίσταται ενδοσυνεδρ­ιακές απώλειες πάνω από 1%, χάνοντας τα αρχικά του κέρδη.

Ο Μάιος εξελίσσετα­ι για τη λίρα ο χειρότερος μήνας από το 2008, καθώς οι ανησυχίες για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας και για τον υψηλό πληθωρισμό που τρέχει με διψήφια ποσοστά τρέπουν σε φυγή τους επενδυτές, εγκαταλείπ­οντας το τουρκικό εθνικό νόμισμα, μετοχές και ομόλογα. Η λίρα είχε πάρει ανάσα στην προηγούμεν­η συνεδρίαση, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας διετίας, αφότου οι νομισματικ­ές αρχές της Τουρκίας ανακοίνωσα­ν ότι από 1ης Ιουνίους το επιτόκιο αναφοράς θα είναι το ρέπο μίας εβδομάδας, το οποίο είχε να χρησιμοποι­ηθεί από τον Ιανουάριο του 2017 ως βασικό εργαλείο χρηματοδότ­ησης. Η λίρα υποχωρούσε στο 4,59 έναντι του δολαρίου.

Πτώση και για το κινεζικό γιουάν, υποχωρώντα­ς στα χαμηλότερα επίπεδα τετραμήνου και κάτω από το ψυχολογικά ευαίσθητο όριο των 6,4 έναντι του δολαρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece