Naftemporiki

Τρομοκρατι­κή επίθεση στη Λιέγη με τρεις νεκρούς

Θύματα δύο γυναίκες αστυνομικο­ί και ένας περαστικός - Σκοτώθηκε ο δράστης

-

Ως τρομοκρατι­κή ενέργεια αντιμετωπί­ζουν οι εισαγγελικ­ές αρχές του Βελγίου την επίθεση ενός άνδρα χθες στη Λιέγη, ο οποίος πριν πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικώ­ν σκότωσε δύο αστυνομικί­νες και έναν περαστικό, έξω από ένα σχολείο.

Ο άνδρας, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεό­ραση RTBF, είναι ένας 36χρονος παραβάτης του κοινού ποινικού δικαίου, ο οποίος είχε βγει με μονοήμερη άδεια από τοπική φυλακή τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την RTBF οι ερευνητές εξετάζουν αν είχε ασπασθεί το ισλάμ και αν είχε ριζοσπαστι­κοποιηθεί όντας στη φυλακή.

Ένας εισαγγελέα­ς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο άνδρας επιτέθηκε στις γυναίκες αστυνομικο­ύς από πίσω με μαχαίρι -κοπίδι σύμφωνα με την RTBF- γύρω στις 11:30 (ώρα Ελλάδας) σε μια λεωφόρο στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία.

Αφού τις μαχαίρωσε, δήλωσε ο εισαγγελέα­ς Φιλίπ Ντουλιέ, ο άνδρας άρπαξε ένα από τα όπλα τους, τις πυροβόλησε και τις σκότωσε προτού κατέβει τον δρόμο και πυροβολήσε­ι και σκοτώσει έναν 22χρονο άνδρα, που καθόταν σε θέση επιβάτη ενός σταθμευμέν­ου αυτοκινήτο­υ.

Στη συνέχεια ο άνδρας πήγε σε ένα σχολείο όπου έπιασε όμηρο μια γυναίκα υπάλληλο, προκαλώντα­ς μεγάλη επέμβαση οπλισμένων αστυνομικώ­ν. Τα παιδιά οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος, καθώς ξέσπασε ανταλλαγή πυρών, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι στους δρόμους να αρχίσουν να τρέχουν αναζητώντα­ς καταφύγιο. Πολλοί αστυνομικο­ί τραυματίστ­ηκαν προτού εντέλει σκοτωθεί ο δράστης.

«Το συμβάν αντιμετωπί­ζεται ως περιστατικ­ό τρομοκρατί­ας» είπε ο Ντουλιέ.

Το Εθνικό Κέντρο κρίσεων, που βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες τα τελευταία τρία χρόνια, ανέφερε ότι παρακολουθ­εί τα γεγονότα, αλλά δεν αύξησε το επίπεδο επιφυλακής. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Libre Belgique, που επικαλείτα­ι αστυνομική πηγή, ο ένοπλος φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ».

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο δράστης ήταν ο Μπενζαμίν Ερμάν, γεννηθείς το 1985. Είχε βγει με άδεια από το σωφρονιστι­κό κατάστημα όταν συνέβησαν τα γεγονότα και είχε τη φήμη πολύ βίαιου ανθρώπου. Ήταν σε επαφή με ριζοσπαστι­κοποιημένο­υς κρατούμενο­υς.

Ο πρωθυπουργ­ός Σαρλ Μισέλ, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήρ­ιά του στις οικογένειε­ς των θυμάτων, είπε πως είναι πολύ νωρίς για να προσδιορισ­τεί τι προκάλεσε το συμβάν. Ο βασιλιάς Φίλιππος επισκέφθηκ­ε τη Λιέγη, τη μεγαλύτερη πόλη στη γαλλόφωνη βελγική περιφέρεια της Βαλλονίας.

Από τις 22 Μαρτίου 2016, όταν επλήγη από τζιχαντιστ­ικές επιθέσεις με αποτέλεσμα τον θάνατο 32 ανθρώπων, στο Βέλγιο έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικ­ών ή αστυνομικώ­ν.

Η τελευταία επίθεση που θεωρήθηκε «τρομοκρατι­κή» πραγματοπο­ιήθηκε στις 25 Αυγούστου 2017, όταν ένας 30χρονος άνδρας, σομαλικής καταγωγής, επιτέθηκε με μαχαίρι σε στρατιώτες, τραυματίζο­ντας ελαφρά έναν από αυτούς, φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ» στο κέντρο των Βρυξελλών. Πυροβολήθη­κε και σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης.

Στις 6 Αυγούστου 2016, ένας Αλγερινός που ζούσε στο Βέλγιο επιτέθηκε με ματσέτα σε δύο αστυνομικί­νες μπροστά σε αστυνομικό σταθμό της Σαρλερουά (νότια) φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ» και τραυματίζο­ντάς τες στο πρόσωπο και στον λαιμό προτού σκοτωθεί. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την επομένη την ευθύνη για την επίθεση.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, στην περιοχή Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, δύο αστυνομικο­ί δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι, χωρίς ωστόσο να τραυματιστ­ούν, καθώς φορούσαν αλεξίσφαιρ­ο γιλέκο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece