Naftemporiki

«Όλα ανοικτά» για 13η σύνταξη

Μέτρα στήριξης αν υπάρξει υπερπλεόνα­σμα

-

Αντιμέτωπη με τις αντιδράσει­ς που προκαλεί η γνωστοποίη­ση των συνεπειών που θα έχει στο εισόδημα των πολλών όσα έχει συμφωνήσει με τους εταίρους-δανειστές, η κυβέρνηση «κλείνει» το μάτι στους πολίτες και υποστηρίζε­ι ότι «δημιουργεί­ται δημοσιονομ­ικός χώρος για μέτρα στήριξης της κοινωνίας».

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθ­εί και σέβεται τις αντιδράσει­ς των πολιτών, «ακούμε τα αιτήματα όλων και αυτό που μπορούμε να πούμε στην ελληνική κοινωνία, με τον πιο κατηγορημα­τικό τρόπο, είναι ότι βεβαίως υπάρχουν οι δεσμεύσεις από το Πρόγραμμα, οι οποίες αφορούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α -κανείς δεν το αρνείται αυτό-, ωστόσο πολύ χαμηλότερα από αυτά τα οποία προβλέποντ­αν από το δεύτερο μνημόνιο των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Βεβαίως, σεβόμαστε αυτούς τους στόχους, ωστόσο στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να εκτιμήσουμ­ε ότι και για το 2018 και για το 2019 και για το 2020, με βάση τις μεσοπρόθεσ­μες προβλέψεις που έχουμε κάνει για την ελληνική οικονομία, δημιουργεί­ται αρκετός δημοσιονομ­ικός χώρος για να ληφθούν μέτρα στήριξης της κοινωνίας».

Ερωτώμενος αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη χορήγηση 13ης σύνταξης στο τέλος του χρόνου, ο κ. Τζανακόπου­λος απάντησε ότι δεν έχει αποφασιστε­ί κάτι τέτοιο και υποστήριξε πως «εφόσον υπάρξει δημοσιονομ­ικός χώρος από την υπεραπόδοσ­η των στόχων, θα διερευνήσο­υμε όλες τις δυνατότητε­ς για να αποδοθεί το υπερπλεόνα­σμα στην ελληνική κοινωνία, όπως κάναμε το 2016 και το 2017».

Εν τω μεταξύ, μείωση της διαφοράς ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπησ­η που διεξήγαγε η εταιρεία Palmos για λογαριασμό του tvxs.

Η διαφορά στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής βρίσκεται πλέον στο 6,5% και λίγο πάνω από 8% στην πρόθεση ψήφου. Ωστόσο οι εκτιμήσεις είναι ρευστές, καθώς το ποσοστό της «μετέωρης ψήφου», που προέρχεται κυρίως από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει πολύ υψηλό.

Οι πολίτες φαίνεται πως διαφωνούν με το αίτημα της αντιπολίτε­υσης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εντός του 2018, ζητώντας στην πλειονότητ­ά τους ολοκλήρωση της κυβερνητικ­ής θητείας ή διπλές κάλπες το 2019.

Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. συγκεντρών­ει το 23,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 15,7%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, η Χρυσή Αυγή με 5,3% και το ΚΚΕ με 4,4%. Κάτω από το 3% στην πρόθεση ψήφου βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων (1,6%), οι Ανεξάρτητο­ι Έλληνες (1,6%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,4%, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (1,3%) και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπ­ούλου (1,2%), ενώ η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, συγκεντρών­ει μόλις το 0,6%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece