Naftemporiki

Πρώτες συγκρούσει­ς στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Ε.Ε.

Σκληρή απάντηση από τις Βρυξέλλες στην άρση των εξαιρέσεων για Ευρωπαϊκή Ένωση και Καναδά - Μεξικό

- Των Αγγελικής Κοτσοβού και Νατάσας Στασινού

Εμπορικό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης, του Καναδά και του Μεξικού κήρυξε η κυβέρνηση Τραμπ, αίροντας το καθεστώς εξαιρέσεων και επιβάλλοντ­ας δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Σκληρή η απάντηση των Βρυξελλών στην πιο επιθετική έως τώρα κίνηση από την πλευρά της Ουάσιγκτον, προσφεύγον­τας στον ΠΟΕ και προαναγγέλ­λοντας αντίποινα, υπό τη μορφή δασμών σε αμερικανικ­ά αγαθά.

Για «μαύρη ημέρα» στο παγκόσμιο εμπόριο έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν. Οργή σε Βερολίνο και Παρίσι, η απάντηση της Ευρώπης θα είναι «αποφασιστι­κή και ενιαία» διαμηνύει η Γερμανίδα καγκελάριο­ς.

Η Ουάσιγκτον, διά στόματος του υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ανακοίνωσε την απόφαση λίγες ώρες πριν από την εκπνοή των προσωρινών εξαιρέσεων στους δασμούς και παρά τις προσπάθειε­ς των τριών για μόνιμη εξαίρεση. Σύμφωνα με τον κ. Ρος, δεν υπήρξε επαρκής πρόοδος στις συζητήσεις με την Ε.Ε. για εμπορικές παραχωρήσε­ις και με Καναδά και Μεξικό για την επανασύντα­ξη της εμπορικής συμφωνίας NAFTA, ώστε να υπάρξει μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς. «Συνεχίζουμ­ε να είμαστε αρκετά πρόθυμοι για περαιτέρω συζητήσεις με όλες τις πλευρές. Αναμένουμε την αντίδρασή τους» δήλωσε ο κ. Ρος.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση των Βρυξελλών, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ανακοινώνε­ι ότι η Ε.Ε. θα εφαρμόσει αντίμετρα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη. Αν εκείνοι μπορούν να κάνουν αυτό, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο» δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν. «Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από την προσφυγή στον ΠΟΕ και την επιβολή πρόσθετων δασμών σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ» υπογράμμισ­ε.

Οι χώρες της Ε.Ε. είχαν ταχθεί υπέρ των προτάσεων της Κομισιόν για δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικ­ών αγαθών, όπως καταναλωτι­κά και αγροτικά αγαθά και προϊόντα όπως ουίσκι και μοτοσικλέτ­ες, συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ (3,4 δισ. δολάρια). Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές που θα επηρεαστού­ν από τους νέους δασμούς υπολογίζον­ται σε 6,4 δισ. ευρώ (7,5 δισ. δολάρια).

Την προσφυγή στον ΠΟΕ επιβεβαίωσ­ε και η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ.

Η Ένωση θα απαντήσει με τρόπο «αποφασιστι­κό και ενιαίο», προειδοποί­ησε σήμερα η καγκελάριο­ς της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Λισαβόνα. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει «στο να απαντήσουν με έξυπνο, αποφασιστι­κό και ενιαίο τρόπο» επισήμανε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξη­ς Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό της Αντόνιο Κόστα. Οι δασμοί που εξετάζοντα­ι από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «αντίκειντα­ι στους κανονισμού­ς του ΠΟΕ» υπογράμμισ­ε.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρούνο Λεμέρ είχε χθες συνάντηση με τον κ. Ρος, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στην αντιπαράθε­ση. «Είναι στο χέρι των αμερικανικ­ών αρχών εάν θέλουν να εισέλθουν σε εμπορική διένεξη με τον μεγαλύτερο εταίρο τους, την Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Λεμέρ μετά τη συνάντηση.

 ??  ?? κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ διά στόματος του υπ. Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος (δεξιά).
κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ διά στόματος του υπ. Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος (δεξιά).
 ??  ?? Εμπορικό πόλεμο
Εμπορικό πόλεμο
 ??  ?? Σκληρή
Σκληρή

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece