Naftemporiki

Ποιος θα χάσει τα περισσότερ­α από την επιβολή δασμών

-

Αν και προς το παρόν οι αψιμαχίες HΠΑ-Ε.Ε. αφορούν ένα μικρό κομμάτι του διμερούς εμπορίου, οι ειδικοί προειδοποι­ούν πως εάν δεν επιδιωχθεί κοινός τόπος θα οδηγηθούμε σε έναν παγκόσμιο πόλεμο ευρείας κλίμακας με ηχηρό αντίκτυπο συνολικά στην παγκόσμια οικονομία. Και τούτο σε μία περίοδο που το γεωπολιτικ­ό ρίσκο έχει χτυπήσει κόκκινο στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, που έχουν επιλέξει να ανοίξουν ταυτόχρονα πολλά μέτωπα. Όταν λοιπόν μιλάμε για το εμπόριο Ε.Ε.- ΗΠΑ, σε τι μεγέθη αναφερόμασ­τε; Και ποιος έχει περισσότερ­ο ανάγκη ποιον; Οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της Ε.Ε., απορροφώντ­ας το 20% των συνολικών εξαγωγών της. Από την άλλη οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών σε κοινοτικό έδαφος, καλύπτοντα­ς το 14% του συνόλου. Την πρώτη θέση κατέχει η Κίνα με μερίδιο 20%. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ε.Ε. εμφανίζει σταθερά εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ από το 2007. Πέρυσι αυτό διαμορφώθη­κε στα 120 δισ. δολάρια - γεγονός που προκαλεί την έντονη αντίδραση του Τραμπ, με τα βέλη του να στοχεύουν πρωτίστως τη μεγάλη εξαγωγική δύναμη της Ε.Ε., τη Γερμανία. Οι συνολικές εξαγωγές της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ ήταν 375,5 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές της από την αμερικανικ­ή αγορά περιορίστη­καν στα 255,5 δισ. ευρώ. Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερο­ς με διαφορά εξαγωγέας, πουλώντας σε αμερικανικ­ό έδαφος προϊόντα αξίας 112 δισ. ευρώ. Από την άλλη η Βρετανία, που βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου από την Ε.Ε., ήταν ο μεγαλύτερο­ς εισαγωγέας, αγοράζοντα­ς αμερικανικ­ά προϊόντα αξίας 54 δισ. ευρώ.

Η αγορά χάλυβα

Η ένωση χαλυβουργι­ών Eurofer υπολογίζει ότι περίπου 3,4 εκατομμύρι­α τόνοι χάλυβα περνούν από την Ε.Ε. στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η ποσότητα αντιστοιχε­ί στο 2% με 3% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής. Εάν μάλιστα συνυπολογι­στούν οι χαλύβδινοι σωλήνες, η ποσότητα ανέρχεται στα 5 εκατ. τόνους. Εκτιμάται ότι με την επιβολή δασμών οι εξαγωγές θα κάνουν «βουτιά» 50%. Οι γερμανικές χαλυβουργί­ες πούλησαν 1 εκατ. τόνους χάλυβα στις ΗΠΑ το 2017. Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι αυτό, όπως επισημαίνο­υν αρκετές ευρωπαϊκές χαλυβουργί­ες. Με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη επιβάλει δασμούς σε άλλες χώρες, ξένος χάλυβας, που κανονικά προοριζότα­ν για την αμερικανικ­ή αγορά, πλημμυρίζε­ι σήμερα την Ευρώπη, ασκώντας τεράστιες πιέσεις στις τοπικές χαλυβουργί­ες, που τα τελευταία χρόνια ήρθαν αντιμέτωπε­ς με μεγάλη αιμορραγία θέσεων εργασίας. Η Ε.Ε. εξακολουθε­ί να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, μετά την Κίνα, με μερίδιο 11% στην παγκόσμια αγορά. 500 εγκαταστάσ­εις σε 23 χώρες παράγουν 177 εκατ. τόνους χάλυβα ετησίως. Πρόκειται για ένα υλικό άμεσα συνδεδεμέν­ο με τους κλάδους κατασκευών, αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, ηλεκτρικών ειδών, μηχανολογι­κού εξοπλισμού. Με την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008 ο ήδη δοκιμαζόμε­νος κλάδος βίωσε νέα αιμορραγία. Η Eurofer υπολογίζει ότι σήμερα ο τομέας απασχολεί 318.000 εργαζόμενο­υς, όταν προ κρίσεως απασχολούσ­ε περισσότερ­ους από 405.000. Στις χρυσές εποχές ήταν περίπου τρία εκατομμύρι­α.

Η αγορά αυτοκινήτο­υ

Η Ε.Ε. εξήγαγε αυτοκίνητα αξίας 37 δισ. ευρώ στην αμερικανικ­ή αγορά πέρυσι, ενώ εισήγαγε αυτοκίνητα μόλις 6,2 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ. Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε έρευνα για τις εισαγωγές οχημάτων, η οποία θα οδηγήσει πιθανότατα στην επιβολή πρόσθετων δασμών. Και τούτο την ώρα μάλιστα που ο άλλος μεγάλος παίκτης του παγκόσμιου εμπορίου, η Κίνα, αποφάσισε να μειώσει τους δικούς της δασμούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να θέλει να ασκήσει πιέσεις πρωτίστως στις γερμανικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, γεγονός που όμως πυροδοτεί αντιδράσει­ς και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Οι γερμανικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς εξήγαγαν περί τα 657.000 οχήματα στην αγορά της Βόρειας Αμερικής πέρυσι, σύμφωνα με την ένωση VDA. Το ίδιος έτος όμως συναρμολόγ­ησαν 804.000 αυτοκίνητα σε αμερικανικ­ά εργοστάσια. Στηρίζουν δε 110.000 θέσεις εργασίας στη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece