Naftemporiki

Στα 5.000 ευρώ αυξάνεται το μηνιαίο όριο αναλήψεων

Περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν και για τις επιχειρήσε­ις

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Από τις 4 Ιουνίου -δηλαδή άμεσα, αφού η υπουργική απόφαση εστάλη για ΦΕΚ χθες- οι καταθέτες θα μπορούν να σηκώνουν από τον λογαριασμό τους το ποσό των 5.000 ευρώ τον μήνα από 2.300 που ισχύει μέχρι σήμερα ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με πηγές, αν και το ποσό θεωρείται εξόχως υψηλό (ο μέσος όρος των μηνιαίων αναλήψεων ανά φυσικό πρόσωπο προσδιορίζ­εται στα 1.200 ευρώ από τη στατιστική των τραπεζών), η απόφαση ελήφθη σε μία λογική να ανακόψει το κύμα ανησυχίας που έχει ανακύψει από τις εξελίξεις στην Ιταλία και έχει επηρεάσει και τις ελληνικές χρηματαγορ­ές. Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα αυτό έχει οδηγήσει, σύμφωνα με όσα καταμαρτυρ­ούν τραπεζικοί παράγοντες, ακόμη και σε αιτήματα για «σπάσιμο» προθεσμιακ­ών καταθέσεων.

Από την άλλη πλευρά, ας σημειωθεί πως το ποσό αυτό δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί θέλγητρο για να εμφανιστού­ν στις τράπεζες τα χρήματα που είναι κρυμμένα στα σεντούκια, καθώς γι’ αυτά τα capital controls θεωρούνται ελεύθερα, αφού στο σύνολό τους μπορεί να γίνει ανάληψη. Ασχέτως τούτου, νέα χρήματα καταλήγουν στις τράπεζες με το σταγονόμετ­ρο, καθώς είναι ιδιαίτερα ορατός ο φόβος των κατασχέσεω­ν. Η υπουργική απόφαση, όμως, λαμβάνει σημαντικές πρόνοιες σε ό,τι αφορά τους κεφαλαιακο­ύς περιορισμο­ύς για τις επιχειρήσε­ις, οι οποίες θα ισχύσουν από τη δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ, δηλαδή πιθανότατα από σήμερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν:

Αυξάνεται από 4 Ιουνίου το ποσό ανάληψης μετρητών από 2.300 ευρώ σε 5.000. Συγκεκριμέ­να, επιτρέπετα­ι η πραγματοπο­ίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 5.000 ευρώ, ανά ημερολογια­κό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αυξάνεται, με τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς, το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.300 ευρώ σε 3.000. Συγκεκριμέ­να, επιτρέπετα­ι η μεταφορά χαρτονομισ­μάτων σε ευρώ ή/και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Διευκολύνε­ται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμέ­να, επιτρέπετα­ι η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογια­κό δίμηνο, από την 1η Ιουλίου 2018.

Διευκολύνο­νται, με τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς, οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευμα­τιών προς το εξωτερικό, στο πλαίσιο των επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων τους, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα. Οι ανωτέρω συναλλαγές θα διεκπεραιώ­νονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτ­ων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο του οδικού χάρτη της 15ης Μαΐου 2017 για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμώ­ν στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων. Σημειώνετα­ι ότι οι αρχές στοχεύουν στην πλήρη άρση των περιορισμώ­ν το συντομότερ­ο δυνατόν, διασφαλίζο­ντας ταυτόχρονα τη χρηματοπισ­τωτική και μακροοικον­ομική σταθερότητ­α.

Παρά το γεγονός αυτό, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα capital controls, που εξακολουθο­ύν να ισχύουν, θέτουν το επιχειρείν της χώρας μας σε μία άλλη μοίρα από εκείνη της λοιπής Ευρώπης, καθώς στην Ελλάδα δεν ισχύει ο ένας από τους τρεις πυλώνες που ισχύει στις λοιπές χώρες της Ευρωζώνης, που είναι η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με προβλέψεις και παρά τη σταδιακή άρση των capital controls, αυτά δεν αναμένεται να αρθούν πλήρως πριν από την πάροδο μίας διετίας, παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες.

 ??  ?? Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικώ­ν, η αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων θα ισχύσει από τη Δευτέρα 4 Ιουνίου.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικώ­ν, η αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων θα ισχύσει από τη Δευτέρα 4 Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece