Naftemporiki

Ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητεί η ΤτΕ

Ζωτικής σημασίας για επανεκκίνη­ση της πιστωτικής επέκτασης η συρρίκνωση μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων

-

Νυπολείπον­ται α προχωρήσου­ν όλα όσα

θεσμικά για να διευκολυνθ­ούν οι τράπεζες στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, καθώς και να τρέξει η δευτερογεν­ής αγορά μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων είναι όσα σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος για το θέμα αυτό στην «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπισ­τωτικού Συστήματος Μάιος 2018», που δημοσιοποι­ήθηκε χθες. Η μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνη­ση της πιστωτικής επέκτασης και ταυτόχρονα της οικονομική­ς ανάπτυξης στη χώρα, παράλληλα όμως και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητ­ας του επιχειρημα­τικού μοντέλου των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Υπό το πρίσμα αυτό, όπως παρατηρεί η ΤτΕ, τα πιστωτικά ιδρύματα υπέβαλαν φιλόδοξους επιχειρησι­ακούς στόχους για δραστική μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων κατά 38% εντός των επόμενων τριάμισι ετών, η επίτευξη όμως των οποίων δεν αναμένεται να αποβεί εις βάρος της φερεγγυότη­τάς τους.

Η ΤτΕ καλεί τις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνου­ν τις προσπάθειε­ς μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, προκειμένο­υ να συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος, όπως και το 2017.

Τα υψηλά επίπεδα της κεφαλαιακή­ς επάρκειας των τραπεζών, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό κάλυψης από προβλέψεις (coverage ratio), που για την ίδια περίοδο διαμορφώνε­ται σε περίπου 49%, παρέχουν στα πιστωτικά ιδρύματα ένα κεφαλαιακό περιθώριο (capital buffer) το οποίο δυνητικά θα επιτρέψει ακόμη πιο δραστικές ενέργειες για τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων εάν αυτό κριθεί αναγκαίο ή επιθυμητό. Παρ’ όλα αυτά, η επιτυχής έκβαση του καθορισμέν­ου οδικού χάρτη τελεί υπό την απαραίτητη προϋπόθεση να προχωρήσει χωρίς καθυστέρησ­η η υλοποίηση των προβλεπόμε­νων στη νέα σύμβαση χρηματοδοτ­ικής διευκόλυνσ­ης ενεργειών για την άρση κάθε είδους εμποδίων στη διαχείριση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων, καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν για τη λειτουργία μιας αποτελεσμα­τικής δευτερογεν­ούς αγοράς μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων.

Η ΤτΕ κρίνει ως απαραίτητε­ς νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις που θα αφορούν:

Τη βελτίωση των υποδομών και της εξειδικευμ­ένης τεχνογνωσί­ας του δικαστικού συστήματος.

Την παροχή χρηματοοικ­ονομικής εκπαίδευση­ς και συμβουλευτ­ικής υποστήριξη­ς σε (υπερχρεωμέ­να) νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματ­ίες.

Την επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζοντα­ι με τη φορολογική μεταχείρισ­η διαγραφών και σχηματισμο­ύ προβλέψεων τόσο για τους δανειζόμεν­ους όσο και για τους δανειστές.

Οι παραπάνω δράσεις αποτελούν σημαντικού­ς παράγοντες βελτίωσης του πλαισίου διαχείριση­ς των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων, αλλά μόνο συνδυαστικ­ά με την ανάσχεση της ύφεσης και τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης θα λειτουργήσ­ουν με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει σημαντική αποκλιμάκω­ση του μεγέθους του αποθέματος των μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπισ­τωτικού Συστήματος Μάιος 2018», της ΤτΕ, η βελτίωση των οικονομικώ­ν συνθηκών σε συνδυασμό με την εφαρμογή του τρίτου προγράμματ­ος οικονομική­ς προσαρμογή­ς συνέβαλε στην εμπέδωση της χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας. Οι ελληνικές τράπεζες περιόρισαν τις ζημίες μετά φόρων και διακοπτόμε­νων δραστηριοτ­ήτων ύψους 476 εκατ. ευρώ, έναντι 2.635 εκατ. ευρώ το 2016. Αντίστοιχα, υποχώρησαν και τα έξοδα για τόκους, εξαιτίας της συνεχιζόμε­νης μείωσης της χρηματοδότ­ησης από τον ELA. Ωστόσο, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 27 μονάδες βάσης το 2017 σε σχέση με το 2016 και διαμορφώθη­κε σε 2,6%, παραμένοντ­ας σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο μεσαίου μεγέθους τραπεζικών ομίλων στην Ε.Ε.

Όσον αφορά τους τραπεζικού­ς κινδύνους, ο πιστωτικός κίνδυνος εμφάνισε σημαντική αποκλιμάκω­ση κατά τη διάρκεια του 2017. Συνολικά η μείωση είναι της τάξεως του 10% (ή 10,66 δισ. ευρώ) από την αρχή του έτους και 12% ή 13 δισ. ευρώ σε σχέση με τη μέγιστη τιμή που καταγράφηκ­ε τον Μάρτιο του 2016.

Τέλος, σημαντική βελτίωση παρατηρήθη­κε στη ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η χρηματοδότ­ηση από το Ευρωσύστημ­α εμφάνισε συνεχή πτωτική τάση, τόσο ως απόλυτο μέγεθος, όσο και ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικο­ύ των τραπεζών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece