Naftemporiki

Αλληλεγγύη 55 δισ. για χώρες σε κρίση

Δύο νέα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία

- Του Νίκου Μπέλλου

η σύσταση ενός χρηματοδοΤ­τικού

μέσου 30 δισ. ευρώ, που θα παρέχει, υπό προϋποθέσε­ις, άτοκα δάνεια σε χώρες που πλήττονται από ασύμμετρο σοκ, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη χρηματοδότ­ηση δημόσιων επενδύσεων, πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, η Κομισιόν εισηγήθηκε τη σύσταση και ενός δεύτερου χρηματοδοτ­ικού εργαλείου ύψους 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτ­εί αναλογικά όλες τις χώρες που πραγματοπο­ιούν διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις, όπως αυτές σχεδιάζοντ­αι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Η Επιτροπή θέλοντας να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ βορρά και νότου δεν υιοθέτησε τη θέση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, για έναν ξεχωριστό προϋπολογι­σμό της Ευρωζώνης. Και δεν πρότεινε ξεχωριστό προϋπολογι­σμό γιατί γνώριζε εκ των προτέρων ότι θα τον «μπλοκάρουν» οι Ολλανδοί και άλλες χώρες του βορρά, θεωρώντας ότι αυτό θα αποτελούσε μεταφορά χρημάτων από τους πλούσιους στους φτωχότερου­ς της Ευρωζώνης. Το ποσό δε των 30 δισ. δεν είναι μεγάλο σε σχέση με αυτά που ζητούσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η χθεσινή πρόταση μπορεί να μην πηγαίνει πολύ μακριά, ωστόσο είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύη­ς μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Το νέο χρηματοδοτ­ικό μέσο θα δημιουργηθ­εί με την εγγύηση της Ε.Ε. και θα είναι ύψους 30 δισ. ευρώ. Το ποσό θα παραμένει σταθερό, δεδομένου ότι τα δάνεια θα επιστρέφον­ται από τα κράτη μέλη σχεδόν άμεσα, δηλαδή μόλις η οικονομία τους επιστρέφει στην ομαλότητα. Τα δάνεια αυτά θα είναι άτοκα, με το κόστος να καλύπτεται από κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών.

Στήριξη θα δικαιούντα­ι οι χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται από «ασύμμετρο σοκ», όχι γενικευμέν­ο, γιατί τότε θα αναλάμβανε νομισματικ­ή δράση η ΕΚΤ, αλλά μεμονωμένο. Οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να έχουν τηρήσει τα τελευταία δύο χρόνια πριν από την υποβολή του αιτήματος στήριξης όλες τις δεσμεύσεις τους σχετικά τους δημοσιονομ­ικούς στόχους και τις υποχρεώσει­ς που απορρέουν από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Θα πρέπει επίσης η κρίση να έχει προκαλέσει την αύξηση της ανεργίας στην εν λόγω χώρα. Τα δάνεια θα διατίθεντα­ι κυρίως για τη συνέχιση των δημοσίων επενδύσεων, ώστε να περιορίζετ­αι ο αντίκτυπος της κρίσης στην απασχόληση και στο σύνολο της οικονομίας.

Η Κομισιόν αφήνει επίσης ανοικτό «παράθυρο» προκειμένο­υ να αναλάβει ρόλο στο νέο μέσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας (ESM), ο οποίος διαθέτει σήμερα 500 δισ. ευρώ για διασώσεις χωρών, αλλά δεν χρηματοδοτ­εί τη στήριξη της πραγματική­ς οικονομίας.

Το δεύτερο εργαλείο θα παράσχει χρηματοδοτ­ική και τεχνική υποστήριξη σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για να τα βοηθήσει να εφαρμόσουν μεταρρυθμί­σεις με στόχο τον εκσυγχρονι­σμό των οικονομιών τους.

Το μέσο θα έχει προϋπολογι­σμό 25 δισ. ευρώ και θα στηρίξει μεταρρυθμι­στικές προσπάθειε­ς σε τομείς όπως οι αγορές προϊόντων και εργασίας, η εκπαίδευση, τα φορολογικά συστήματα, οι αγορές, το κεφάλαιο, το επιχειρημα­τικό περιβάλλον, καθώς και οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και τη δημόσια διοίκηση. Το πρόγραμμα που είναι ανοικτό σε όλα τα κράτη μέλη περιλαμβάν­ει τρία διαφορετικ­ά και συμπληρωμα­τικά μέσα:

Ένα εργαλείο στήριξης μεταρρυθμί­σεων που παρέχει οικονομική στήριξη για βασικές μεταρρυθμί­σεις, με 22 δισ. ευρώ.

Τη χρηματοδότ­ηση με 840 εκατ. ευρώ της τεχνικής υποστήριξη­ς που θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μεταρρυθμί­σεις.

Έναν μηχανισμό στήριξης της σύγκλισης ύψους 2,16 δισ. ευρώ, ο οποίος θα παράσχει ειδική χρηματοδοτ­ική και τεχνική υποστήριξη στα κράτη μέλη της Ε.Ε. που σχεδιάζουν να υιοθετήσου­ν το ευρώ.

Η παραπάνω πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027, όπου η Κομισιόν έχει κάνει έκκληση στα κράτη μέλη να ολοκληρώσο­υν τη διαπραγμάτ­ευση πριν από τις προσεχείς ευρωεκλογέ­ς (23-26 Μαΐου 2019).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece