Naftemporiki

Αρχίζουν οι διασταυρώσ­εις με καταθέσεις εξωτερικού

Μέχρι το τέλος του έτους ο μόνιμος μηχανισμός επεξεργασί­ας των δεδομένων

-

Στο «μικροσκόπι­ο» του ελεγκτικού μηχανισμού της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν σύντομα οι καταθέσεις στο εξωτερικό, προκειμένο­υ να συγκρίνοντ­αι με τα δεδομένα που τηρεί στο εσωτερικό η φορολογική διοίκηση, με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου απόκρυψης εισοδημάτω­ν και κατ’ επέκταση της φοροαποφυγ­ής.

Αυτό ουσιαστικά προανήγγει­λε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, ο οποίος, μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικο­ύ Επιμελητηρ­ίου, με θέμα την ελληνική οικονομία μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματ­ος, τόνισε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει δημιουργηθ­εί και ο μόνιμος μηχανισμός επεξεργασί­ας των δεδομένων για τις καταθέσεις φορολογικώ­ν κατοίκων Ελλάδας στο εξωτερικό.

Τα συγκεκριμέ­να μάλιστα δεδομένα θα συγκρίνοντ­αι άμεσα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσ­ει οι φορολογικέ­ς αρχές, καθιστώντα­ς με τον τρόπο αυτό τον νέο μηχανισμό ουσιαστικό «όπλο» κατά της φοροδιαφυγ­ής και φοροαποφυγ­ής, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει σημαντικά και η συμμετοχή της χώρα μας στη συμφωνία του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριώ­ν φορολογικο­ύ ενδιαφέρον­τος με περισσότερ­ες από 100 χώρες (καταθέσεις, είσπραξη τόκων κ.λπ).

Ο κ. Πιτσιλής προανήγγει­λε ακόμη ότι στο πλαίσιο βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους πολίτες, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτησ­ή τους, τους επόμενους μήνες θα περιοριστο­ύν ακόμη περισσότερ­ο οι λόγοι που θα είναι αναγκαία η παρουσία των φορολογούμ­ενων στις εφορίες. Ανέφερε δε συγκεκριμέ­να ότι σε πρώτη φάση δεν θα είναι υποχρεωτικ­ή η επίσκεψη πλέον των πολιτών στις ΔΟΥ για δηλώσεις γάμων, διαζυγίων, αλλαγής ταυτοτήτων κ.ά.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ υπογράμμισ­ε εξάλλου ότι θα υπάρξει και νέο σύστημα βαθμολογίο­υ και μισθολογίο­υ για τα στελέχη της Αρχής, ούτως ώστε να επιτευχθού­ν ακόμη πιο ουσιαστικά αποτελέσμα­τα και να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσμα­τικότητα στην αντιμετώπι­ση παραβατικώ­ν συμπεριφορ­ών.

 ??  ?? Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece