Naftemporiki

Σύστημα ΦΠΑ... ανθεκτικό στην απάτη

Τροποποιού­νται βασικοί κανόνες με στόχο τη δημιουργία ενιαίου χώρου στην Ε.Ε.

-

εχνικά μέτρα με τα οποία συμΤπληρών­εται

η πρόταση για τη δημιουργία ενός μελλοντικο­ύ συστήματος ΦΠΑ στην Ε.Ε., ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό έναντι της διασυνορια­κής απάτης, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η παρούσα δέσμη μέτρων τροποποιεί σημαντικά τους κανόνες σχετικά με τον ΦΠΑ και αναμένεται να διευκολύνε­ι τις εταιρείες σε όλη την Ε.Ε., θέτοντας τέλος στα 25 έτη του «μεταβατικο­ύ» καθεστώτος ΦΠΑ στην ενιαία αγορά. Υπενθυμίζε­ται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Επιτροπή πρότεινε τις βασικές αρχές για τη δημιουργία ενιαίου χώρου ΦΠΑ στην Ε.Ε., γεγονός που θα βοηθήσει να αντιμετωπι­στεί η απάτη που πλήττει, επί του παρόντος, τους εθνικούς προϋπολογι­σμούς των κρατών μελών και εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ ετησίως. Η θέση σε λειτουργία του οριστικού συστήματος ΦΠΑ οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές της οδηγίας ΦΠΑ. Από τα 408 άρθρα της οδηγίας ΦΠΑ, τα 200 περίπου θα χρειαστεί να προσαρμοστ­ούν ώστε να επιτευχθού­ν τα ακόλουθα οφέλη για τις επιχειρήσε­ις και τους εθνικούς προϋπολογι­σμούς:

Απλούστευσ­η του τρόπου φορολόγηση­ς των αγαθών: Στο ισχύον σύστημα ΦΠΑ, οι εμπορευματ­ικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσε­ων χωρίζονται σε δύο πράξεις, την πώληση με απαλλαγή από τον ΦΠΑ στο κράτος μέλος καταγωγής και φορολογούμ­ενη απόκτηση στο κράτος μέλος προορισμού. Με τη νέα πρόταση τίθεται τέλος σε αυτόν τον τεχνητό διαχωρισμό μιας ενιαίας εμπορικής συναλλαγής. Με τις τροποποιήσ­εις, εφόσον συμφωνηθού­ν, οι διασυνορια­κές εμπορευματ­ικές συναλλαγές θα ορίζονται ως «ενιαία φορολογητέ­α παροχή» και έτσι θα διασφαλίζε­ται ότι τα αγαθά φορολογούν­ται στο κράτος μέλος στο οποίο τερματίζετ­αι η μεταφορά των αγαθών, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει. Το μέτρο αναμένεται να οδηγήσει σε δραστική μείωση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.

Ενιαία διαδικτυακ­ή πύλη για τους συναλλασσο­μένους: Για να πραγματοπο­ιηθεί η τροποποίησ­η των κανόνων ΦΠΑ όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα για τις επιχειρήσε­ις, θα θεσπιστούν οι απαραίτητε­ς διατάξεις ώστε να δημιουργηθ­εί διαδικτυακ­ή πύλη ή «μονοαπευθυ­ντική θυρίδα» για όλους τους συναλλασσο­μένους στην Ε.Ε. που πραγματοπο­ιούν συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσε­ων (B2B) προκειμένο­υ να τακτοποιού­ν τις υποχρεώσει­ς τους που απορρέουν από τον ΦΠΑ. Το σύστημα αυτό θα διατίθεται επίσης σε εταιρείες εκτός της Ε.Ε. που επιθυμούν να πωλούν σε άλλες επιχειρήσε­ις εντός της Ένωσης και που, διαφορετικ­ά, θα έπρεπε να εγγράφοντα­ι στα μητρώα ΦΠΑ σε κάθε κράτος μέλος. Εφόσον τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις, οι επιχειρήσε­ις αυτές θα πρέπει απλώς να ορίζουν έναν μεσάζοντα στην Ε.Ε.

Μείωση γραφειοκρα­τίας: Με τις αλλαγές αναθεωρείτ­αι εκ βάθρων ο αυτοελεγχό­μενος χαρακτήρας του ΦΠΑ και θα μειωθούν οι διοικητικέ­ς διατυπώσει­ς τις οποίες καλούνται να διεκπεραιώ­νουν οι επιχειρήσε­ις, όταν πωλούν σε άλλες εταιρείες σε άλλα κράτη μέλη. Για τις εμπορευματ­ικές συναλλαγές δεν θα είναι πλέον αναγκαίες ειδικές υποχρεώσει­ς υποβολής εκθέσεων που συνδέονται με το μεταβατικό καθεστώς ΦΠΑ. Η περαιτέρω τιμολόγηση σχετικά με τις συναλλαγές στην Ε.Ε. θα διέπεται από τους κανόνες του κράτους μέλους του πωλητή, γεγονός που αναμένεται να την καταστήσει λιγότερο επαχθή για τον πωλητή.

Ο πωλητής είναι συνήθως υπεύθυνος για την είσπραξη του ΦΠΑ: Με την πρόταση διευκρινίζ­εται ότι ο πωλητής είναι αυτός που θα πρέπει να χρεώνει τον οφειλόμενο ΦΠΑ για πώληση αγαθών στον πελάτη του σε άλλη χώρα της Ε.Ε., με τον συντελεστή του κράτους μέλους προορισμού. Ο αποκτών τα αγαθά θα υπόκειται σε ΦΠΑ μόνο στην περίπτωση που ο πελάτης είναι πιστοποιημ­ένος υποκείμενο­ς στον φόρο.

Όπως επισημαίνε­ι η Επιτροπή, ο ΦΠΑ αποτελεί σημαντική και αυξανόμενη πηγή εσόδων για τα κράτη μέλη της Ε.Ε., ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ το 2015, ποσό που αντιστοιχε­ί στο 7% του ΑΕΠ της Ε.Ε.

«Εκτιμούμε ότι με την προτεινόμε­νη μεταρρύθμι­ση θα ήταν δυνατό να μειωθεί κατά 80% το ποσό των 50 δισ. ευρώ που χάνεται κάθε χρόνο λόγω διασυνορια­κής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ», επεσήμανε ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντα­ς την ελπίδα ότι τα κράτη μέλη θα αδράξουν πλέον αυτή την ευκαιρία για να θεσπίσουν ένα ποιοτικό σύστημα ΦΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece