Naftemporiki

Εφικτός ο στόχος

Τι επισημαίνε­ι το Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο

-

Επαραγωγής φικτό χαρακτηρίζ­ει τον στόχο

πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 3,5% του ΑΕΠ για φέτος το Ελληνικό Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο. Στην εαρινή έκθεση που συνέταξε αναφέρει ότι παρατηρείτ­αι ήδη αύξηση των εισπράξεων από έμμεσους φόρους, ασφαλιστικ­ές εισφορές, αλλά και στα έσοδα του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων. Ωστόσο, το Ελληνικό Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Παναγιώτης Κορλίρας, υποστηρίζε­ι ότι «με δεδομένο ότι τα νέα δημοσιονομ­ικά μέτρα εντός του 2018 είναι πολύ περιορισμέ­να, η επίτευξη του δημοσιονομ­ικού στόχου συναρτάται ευθέως με τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας». Ειδικά η φετινή χρονιά χαρακτηρίζ­εται ως έτος καμπής, καθώς «κρίνονται τα μέτρα ελάφρυνσής του και επίκειται η πλήρης επιστροφή της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγο­ρές».

Το Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο κρίνει ότι η αναθεώρηση της πρόβλεψης του υπουργείου Οικονομικώ­ν για αύξηση του πραγματικο­ύ ΑΕΠ το 2018 κατά 2,3% (σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη για 2,5%) αποτελεί ένα σαφώς ρεαλιστικό­τερο στόχο. Η αναθεώρηση αυτή οφείλεται, κυρίως, στο «αποτέλεσμα βάσης» (carry over effect) που προκλήθηκε από την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση του πραγματικο­ύ ΑΕΠ το 2017, ελαφρώς χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις. Ωστόσο, η πραγματοπο­ίηση των μακροοικον­ομικών προβλέψεων απαιτεί την υπέρβαση σημαντικών κινδύνων που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν. Συγκεκριμέ­να:

Η προσαρμογή της χώρας στο «μετα-μνημονιακό» περιβάλλον,

η συρρίκνωση του δυνητικού προϊόντος της οικονομίας,

η διατηρούμε­νη σε υψηλά επίπεδα ανεργία και η επιδείνωση του δημογραφικ­ού προβλήματο­ς,

οι απρόβλεπτε­ς επιπτώσεις των κρίσιμων γεωπολιτικ­ών εξελίξεων,

η κυβερνητικ­ή αστάθεια στην Ιταλία μπορεί να αποτελέσει εστία σοβαρής αβεβαιότητ­ας,

η αρνητική επίδραση στην ιδιωτική κατανάλωση από την παράταση των περιοριστι­κών φορολογικώ­ν μέτρων, καθώς και η αυξανόμενη αρνητική επίδραση των καθαρών εξαγωγών στο ΑΕΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece