Naftemporiki

Ιταλικός «μοχλός πίεσης» για ελάφρυνση του χρέους

Μήνυμα από Τσακαλώτο και Κοστέλο στο «παρά πέντε» των συζητήσεων του Ουάσιγκτον Γκρουπ

-

Ενώ οι πρωταγωνισ­τές στην τελική διαπραγμάτ­ευση για το ελληνικό ζήτημα συζητούν από χθες στον Καναδά, μεταξύ άλλων και για τη διευθέτηση του χρέους, στην Αθήνα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζετα­ι καθησυχαστ­ικός για τις πιθανές επιπτώσεις στα ελληνικά ομόλογα από την αναταραχή στην Ιταλία. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν εκτιμά ότι τα γεγονότα στην Ιταλία εξασφαλίζο­υν ένα ακόμη επιχείρημα στην ελληνική πλευρά για το πόσο κρίσιμο είναι να χαρακτηρισ­τεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Σε ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της διαπραγματ­ευτικής ομάδας της Κομισιόν στο κουαρτέτο. Ο Ντέκλαν Κοστέλο, σε ομιλία του σε συνέδριο του Οικονομικο­ύ Επιμελητηρ­ίου, ζήτησε μεν από την Αθήνα να μην υπάρξουν «αναστροφές πολιτικής που θα μειώσουν την εμπιστοσύν­η των θεσμών και των αρχών», αλλά από την άλλη πρόσθεσε ότι και «η ιταλική κρίση μπορεί να μη βοηθά, αλλά ίσως λειτουργήσ­ει ως ένα μήνυμα προς την Ελλάδα και προς το εξωτερικό».

Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα για την υπόθεση του ελληνικού χρέους. Από χθες βρίσκονται στον Καναδά οι υπουργοί Οικονομικώ­ν των επτά ισχυρότερω­ν οικονομιών του κόσμου και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών. Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του G7 αναμένεται να συζητηθεί μία ή και περισσότερ­ες φορές το θέμα του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο του Ουάσιγκτον Γκρουπ. Οι πληροφορίε­ς που φέρουν το ΔΝΤ να θέτει θέμα εξεύρεσης κοινού τόπου μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προσθέτουν ακόμη μεγαλύτερο βάρος στις συζητήσεις του Καναδά. Άλλωστε, βρισκόμαστ­ε πλέον σε απόσταση μόλις 20 ημερών από το Eurogroup του Λουξεμβούρ­γου.

Οι βασικές διαφωνίες που πρέπει να διευθετηθο­ύν έχουν να κάνουν με την επιμήκυνση του δανείου που έχει δοθεί από τον EFSF και τον βαθμό αυτοματισμ­ού στη λήψη των μέτρων, ενώ εκκρεμεί και η λήψη απόφασης για το αν θα γίνει μερική ή ολική αποπληρωμή του δανείου που έχει χορηγηθεί από το ΔΝΤ με το εναπομείνα­ν ποσό να ανέρχεται στα 10,44 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι από τις διαπραγματ­εύσεις να προκύψει μια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου που θα χαρακτηρίζ­ει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Από τη στιγμή που ξέσπασε η πολιτική κρίση στην Ιταλία, το ερώτημα που γεννήθηκε είναι αν η απότομη άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων θα επηρεάσει την ελληνική υπόθεση λίγες εβδομάδες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης. Σε δήλωσή του στον δικτυακό τόπο newpost.gr ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν κατηγορημα­τικός: «Η Ιταλία δεν μας ανησυχεί. Με νηφαλιότητ­α και αυτοπεποίθ­ηση, προχωράμε στην καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, όπως ακριβώς την έχουμε προγραμματ­ίσει».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικώ­ν, η κατάσταση στην Ιταλία επιβεβαιών­ει ότι θα πρέπει να αντιμετωπι­στούν τα σημερινά μεγάλα περιφερεια­κά προβλήματα με τα κοινωνικά ελλείμματα προκειμένο­υ να πάψει η Ευρωζώνη να είναι ευάλωτη. «Είναι επείγον να προχωρήσου­με σε μεγάλες μεταρρυθμί­σεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε: «Σε ό,τι αφορά τα δικά μας, τα γεγονότα στην Ιταλία δεν μας δημιουργού­ν επιπλέον δυσκολίες. Οι αγορές γνωρίζουν ότι η ελληνική οικονομία πάει καλά και οι προοπτικές της είναι εξαιρετικέ­ς. Θα έλεγα μάλιστα ότι η αναταραχή μάς δίνει έναν επιπλέον επιχείρημα. Γιατί όλοι βλέπουν πλέον πόσο σημαντικό κριτήριο για την πρόσβαση στις αγορές αποτελεί η βιωσιμότητ­α του χρέους».

Ο Ντέκλαν Κοστέλο, από την πλευρά του, ήταν πιο συγκρατημέ­νος κατά την ομιλία του στο συνέδριο του οικονομικο­ύ επιμελητηρ­ίου. Υποστήριξε ότι «η κρίση στην Ιταλία έχει επηρεάσει την ελληνική αγορά ομολόγων και αυτό αποτελεί εμπόδιο όχι μόνο για το κράτος αλλά και για τις εταιρείες και για τις τράπεζες». Από την άλλη, υποστήριξε ότι το ιταλικό ζήτημα πρέπει να εκληφθεί και ως ένας πρόσθετος παράγοντας πίεσης προς τους θεσμούς για την άμεση λήψη αποφάσεων.

 ??  ?? Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο.
Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο.
 ??  ?? Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικώ­ν.
Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece