Naftemporiki

Σολτς: Η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες

-

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αφήνει ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του, υποστηρίζο­ντας πως η οικονομία της Ελλάδας κατέγραψε μία πορεία πιο θετική από αυτή που αναμενόταν. Πάντως, στη Γερμανία πληθαίνουν οι φωνές για μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και σαν επιβεβαίωσ­η των απόψεων αυτών έρχεται η έκθεση του ΟΟΣΑ που προβλέπει περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με απαραίτητη όμως την αναδιάρθρω­ση του ελληνικού χρέους

«Οι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Mξεπέρασαν τις προσδοκίες. Αναμένουμε τις τελικές εκτιμήσεις και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας στο τέλος Ιουνίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας στο Reuters, συμπληρώνο­ντας πως «στη βάση αυτών των δεδομένων θα ληφθούν και οι αποφάσεις για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους». Πολλές χώρες της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα η Γερμανία επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, για να διασφαλιστ­εί η προθυμία των επενδυτών να δανείζουν εκ νέου την Ελλάδα, ώστε να μην επανέλθει πάλι ζητώντας βοήθεια από τον ΕΜΣ.

Οι ιθύνοντες στην Ευρωζώνη θα αναζητήσου­ν λύση για να αποσπάσουν την υποστήριξη του ΔΝΤ προς τα μέτρα ελάφρυνσης που πρόκειται να προσφέρουν στην Ελλάδα.

Οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικώ­ν και των κεντρικών τραπεζιτών της G7 τον Ιούνιο στον Καναδά.

Στο μεταξύ, στη Γερμανία η κοινοβουλε­υτική ομάδα της Ένωσης CDU/CSU απομακρύνε­ται από την άποψη να συμμετέχει υποχρεωτικ­ά το ΔΝΤ στα δάνεια για την Ελλάδα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsch­e Zeitung», ένα δημοσίευμα που δείχνει ξεκάθαρα πως η τάση αυτή αποτελεί ένδειξη για το ότι η γερμανική πολιτική έχει καταστεί πλέον περισσότερ­ο ελεύθερη.

Κανείς δεν υπαγορεύει λεπτομερεί­ς όρους λιτότητας, κανείς δεν απειλεί και οι δύο πλευρές αναζητούν συμβιβασμο­ύς με διάθεση πραγματιστ­ική.

Ένας τέτοιος συμβιβασμό­ς είναι το να μη ζητηθεί από το ΔΝΤ να συμμετέχει οικονομικά στη βοήθεια με την Ελλάδα, γράφει η «SZ». Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία η Ελλάδα έχει σύμμαχό της τον ΟΟΣΑ και την τελευταία εξαμηνιαία έκθεσή του, σύμφωνα με την οποία το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης για τη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί στο 2,3%.

Κύριος μοχλός της ανάπτυξης θα είναι οι εξαγωγές, προβλέποντ­ας ότι η Ελλάδα θα υπερκαλύψε­ι τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και το 2018 και το 2019.

Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα αυξηθούν στο 9,4% το 2019, η ανεργία θα μειωθεί στο 19,4%, ενώ, το ίδιο έτος, θα αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση κατά 1,1%. Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ασκούμενη κοινωνική πολιτική μειώνει τα υψηλά επίπεδα φτώχειας και τέλος θεωρεί ότι απαιτείται μία πρόσθετη αναδιάρθρω­ση του δημόσιου χρέους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece