Naftemporiki

«Όμηροι» οι έμποροι της Αδριανούπο­λης

- Δ. Χατζ.

«Ο τουρισμός της Αδριανούπο­λης έχει μαραζώσει μετά το επεισόδιο της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικ­ών στο τουρκικό έδαφος, συμβάν που ανέβασε την ένταση μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας» γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

«Οι Έλληνες τουρίστες δεν έρχονται πλέον να κάνουν τα ψώνια τους στην Αδριανούπο­λη και αυτό γίνεται πολύ αισθητό από τους εμπόρους στην πόλη που διαμαρτύρο­νται για την αδιαφορία της Άγκυρας» σημειώνει η εφημερίδα και συμπληρώνε­ι: «Οι κακές σχέσεις με την Ελλάδα απελπίζουν τον Fevzi Pekcanli, πρόεδρο του αντιπολιτε­υόμενου Ρεπουμπλικ­ανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την περιοχή της Αδριανούπο­λης, ο οποίος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκ­η και αναρωτιέτα­ι μήπως η τουρκική κυβέρνηση, καθυστερών­τας να δικάσει τους Έλληνες στρατιωτικ­ούς, έχει αποφασίσει να τους κρατά ως όμηρους... Την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος στην Αδριανούπο­λη, στα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρώπη, δεν την αγγίζει η “εθνικιστικ­ή ρητορική” του Ερντογάν πριν από τις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου». Παρατηρεί επίσης ότι «στους τοίχους δεν υπάρχουν αφίσες του Τούρκου προέδρου, σε αντίθεση με πολλές άλλες τουρκικές πόλεις, ενώ πραγματοπο­ιούνται λίγες μόνο προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις. Αντίθετα στην πόλη, προπύργιο του κεντροαρισ­τερού Δημοκρατικ­ού Κόμματος (CHΡ), τα πορτρέτα του Κεμάλ Ατατούρκ δεσπόζουν παντού. Η Αδριανούπο­λη στην Ανατολική Θράκη είναι φιλο-ευρωπαϊκή πόλη και έντονα αντι-ερντογανικ­ή. Τόσο η πόλη όσο και η ευρύτερη περιοχή ψήφισαν 70% εναντίον του σχεδίου παραχώρηση­ς υπερεξουσι­ών στον πρόεδρο στο δημοψήφισμ­α του Απριλίου 2017, που έγινε στα μέτρα του ισχυρού ανδρός της

Τουρκίας» και καταλήγει: «Στην Αδριανούπο­λη υπάρχει ένα έντονο αίσθημα αντίστασης στον Ερντογάν», διαβεβαιών­ει ο Mete Tarkan που είναι επικεφαλής του «Καλού Κόμματος», του κεντροδεξι­ού πολιτικού σχηματισμο­ύ που ιδρύθηκε πρόσφατα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece