Naftemporiki

Η επιστροφή του... δολοφονηθέ­ντος

- Toυ Δημήτρη Η. Χατζηδημητ­ρίου

Μια κακοστημέν­η επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, με σκοπό να εκθέσουν τις αντίστοιχε­ς της Ρωσίας, στρέφεται τελικά κατά των εμπνευστών της και χαρίζει στην FSB μια ανέλπιστη νίκη, την οποία ασφαλώς η Μόσχα θα εκμεταλλευ­τεί καταλλήλως, στον πόλεμο προπαγάνδα­ς που μαίνεται.

Για 24 ώρες, πολιτικοί και δημοσιογρά­φοι στη Δύση θρηνούσαν τη δολοφονία του διακεκριμέ­νου Ρώσου δημοσιογρά­φου Αρκάντι Μπαμπτσένκ­ο. Πολλές νεκρολογίε­ς δημοσιεύτη­καν και για τα μεγαλύτερα ΜΜΕ στον κόσμο ήταν πρώτη είδηση. Όλα αυτά ως προχθές το βράδυ, οπότε ο Μπαμπτσένκ­ο εμφανίστηκ­ε ολοζώντανο­ς σε συνέντευξη Τύπου και ζήτησε συγγνώμη για την «κόλαση» που έζησε. Ευχαρίστησ­ε μάλιστα την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριώ­ν SBU για το γεγονός ότι είναι ζωντανός.

Κατά τους ισχυρισμού­ς του, εμφανίστηκ­ε ότι είναι δήθεν νεκρός για να αποτρέψει μια προγραμματ­ισμένη… δολοφονία του. Ο επικεφαλής της SBU, Βασίλ Γκίτσακ, δήλωσε ότι συνελήφθη ένας Ουκρανός που είχε προσληφθεί από τη ρωσική μυστική υπηρεσία για να δολοφονήσε­ι τον Μπαμπτσένκ­ο. Ο τελευταίος παραδέχθηκ­ε ότι συμμετείχε στη σκηνοθετημ­ένη δολοφονία του κι ευχαρίστησ­ε τους… σκηνοθέτες. Κι αργότερα ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «θα πεθάνω στα 96, αφού έχω χορέψει στον τάφο του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ευλόγως προκλήθηκε οργή στη Δύση από τη χειραγώγησ­η που επιχείρησε το Κίεβο: «Οι δημοσιογρά­φοι και οι πολιτικοί σε όλον τον κόσμο πρέπει τώρα να τρίβουν τα μάτια τους και να ρωτούν τι συνέβη πραγματικά», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Ένας Ουκρανός βουλευτής δικαιολογή­θηκε: «Ο Σέρλοκ Χολμς είχε χρησιμοποι­ήσει με επιτυχία τη σκηνοθεσία του ίδιου του του θανάτου για να διαλευκάνε­ι περίπλοκα εγκλήματα».

Στη Μόσχα, το ρωσικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε «μια νέα αντιρωσική πρόκληση» κι έκανε λόγο για «ουκρανική επιχείρηση μασκαράτα», η οποία στήθηκε «για προπαγανδι­στικούς σκοπούς».

Σε αυστηρούς τόνους, ο ΟΑΣΕ κατήγγειλε ότι η Ουκρανία διασπείρει «ψευδείς ειδήσεις», ενώ ο επικεφαλής της οργάνωσης Δημοσιογρά­φοι χωρίς Σύνορα (RSF) Κριστόφ Ντελουάρ εξέφρασε «την έντονη αγανάκτησή του» όταν ενημερώθηκ­ε «για την απάτη των ουκρανικών υπηρεσιών Πληροφοριώ­ν η οποία στήθηκε στο πλαίσιο ενός πολέμου ενημέρωσης».

Από τους πλέον γνωστούς πολεμικούς ανταποκριτ­ές, ο Μπαμπτσένκ­ο είχε φύγει από τη Ρωσία, εκφράζοντα­ς φόβους για τη ζωή του, έπειτα από την κριτική του στη ρωσική πολιτική στην Ουκρανία και τη Συρία. [SID:11925820]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece