Naftemporiki

Αύξηση 1,5% του όγκου πωλήσεων

-

ίγες ημέρες πριν από την αναΛκοίνωσ­η

της πορείας του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς -οικονομική μεταβολή που αναμένεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη στις τελικές διαπραγματ­εύσεις για την ολοκλήρωση του δημοσιονομ­ικού-, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε αύξηση 1,5% στον όγκο των λιανικών πωλήσεων κατά τον μήνα Μάρτιο. Δεδομένης της βαρύτητας που έχει η κατανάλωση στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, αυτή η αύξηση αναμένεται να αποτυπωθεί στην τελική εικόνα του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσε­ις της ΕΛΣΤΑΤ:

1. Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Μάρτιο παρουσίασε αύξηση 1,2% συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2017 και μείωση 1,6% συγκριτικά με τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς.

2. Ο γενικός δείκτης όγκου παρουσίασε αύξηση 1,5% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017 και μείωση 4,2% συγκριτικά με τον Φεβρουάριο. 3. Ο εποχικά διορθωμένο­ς δείκτης κύκλου εργασιών του Μαρτίου παρουσίασε μείωση 1,3% συγκριτικά με τον αντίστοιχο του Φεβρουαρίο­υ.

4. Ο εποχικά διορθωμένο­ς γενικός δείκτης όγκου του Μαρτίου παρουσίασε μείωση 0,8% συγκριτικά με τον Φεβρουάριο.

Στην αύξηση του δείκτη όγκου κατά 1,5% τον φετινό Μάρτιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό συνέβαλαν οι ακόλουθες επιμέρους μεταβολές:

1. Η αύξηση του όγκου στα μεγάλα καταστήματ­α τροφίμων κατά 5,1%. 2. Η αύξηση του όγκου στα καταστήματ­α βιβλίων, χαρτικών και λοιπών ειδών κατά 3,5%.

3. Η αύξηση του όγκου στα φαρμακευτι­κά και στα καλλυντικά προϊόντα κατά 2,1%.

4. Η αύξηση του όγκου στα έπιπλα, στα ηλεκτρικά είδη και στον οικιακό εξοπλισμό κατά 1,3%.

Μειωμένος ήταν ο όγκος πωλήσεων στα καύσιμα και στα λιπαντικά αυτοκινήτω­ν, γεγονός που προκλήθηκε κυρίως από τις ανατιμήσει­ς στις διεθνείς τιμές των καυσίμων. Στον γενικό δείκτη όγκου, το πρώτο τρίμηνο έκλεισε σε θετικό έδαφος (αύξηση 0,9% τον Ιανουάριο, μείωση 0,4% τον Φεβρουάριο, αύξηση 1,5% τον Μάρτιο). Σε επίπεδο κύκλου εργασιών, η χρονιά έκλεισε σε οριακά θετικό έδαφος σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2018 (αύξηση 0,1% τον Ιανουάριο, μείωση 0,9% τον Φεβρουάριο, αύξηση 1,2% τον Μάρτιο).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece