Naftemporiki

Οικονομικό ή πολιτικό δράμα;

-

Θα συνεχίσουμ­ε, στο σημείωμα αυτό, από εκεί που εκείνο της περασμένης Τρίτης, 22/5, άφηνε τη συζήτηση με τη μείζονα αναταραχή που έφεραν οι ιταλικές εξελίξεις. Τόσο στις αγορές (που δεν έπαψαν να τραντάζοντ­αι) όσο και στους ευρωπαϊκού­ς κύκλους.

Διερωτηθήκ­αμε, εκεί, πόσο σίγουρο θα ήταν το έδαφος εφεξής για τους χειρισμούς της ελληνικής υπόθεσης. Πόσο, δηλαδή, θα ήταν προβλεπτή η επίπτωση της ιταλικής τρικυμίας (α) στο κλείσιμο-κλείσιμο της τελικής αξιολόγηση­ς του Μνημονίου-3, όπου ακόμη «μας λείπει ένα Eurogroup», (β) στην εκταμίευση των κάποιων 11,5 δισ. ευρώ ως τελευταία δόση του Δανειακού Προγράμματ­ος-3, κατά τα 2/3 για σχηματισμό του cash/buffer/μαξιλαρακι­ού, (γ) στη διατύπωση των διαδικασιώ­ν PPM/μετα-μνημονιακή­ς εποπτείας ή παρακολούθ­ησης, με ό,τι αυτό κουβαλάει σε πολιτική ευαισθησία και (δ) στην τελική-που-δεν-είναι-μάλλον-τελική επιλογή για τη διευθέτηση/ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Εδώ, όσο οι μέρες -ή και οι ώρες!- περνούν, αποκρυσταλ­λώνονται δύο σχολές σκέψης: Η μια λέει πως η ιταλική περιπέτεια, ιδίως άμα προκύψουν εκλογές σε κοντινό βάθος, θα κάνει τους «εταίρους» της Ελλάδας και μάλιστα τον καλό εκείνο Όλαφ Σολτς, που για την ώρα θύμιζε Σόιμπλε στο ευγενέστερ­ο/σιωπηλότερ­ονα διστάσουν να δημιουργήσ­ουν νέα διατάραξη με τυχόν φρενάρισμα στην ελληνική (μικρή, μικρούλα συγκριτικά…) διαπραγμάτ­ευση. και μάλιστα τώρα, στην τελική πλέον ευθεία. Η άλλη λέει πώς, ακριβώς για να μη νομίσουν οι Ιταλοί ότι «τους παίρνει» να τα στηλώσουν σε μια αντιπαράθε­ση με την ορθοδοξία της Ευρωζώνης, θα σκληρύνει η στάση σε επίπεδο Eurogroup απέναντι στην (μικρή, μικρούλα συγκριτικά…) Ελλάδα, ώστε να τους δοθεί ένα μήνυμα. Ενώ η ταραχή στις αγορές, αν παραμείνει, μπορεί μέχρι και να υποχρεώσει την Ελλάδα να ζητήσει την προληπτική γραμμή πίστωσης που τόσο αποκηρύσσε­ι -σταθερά η κυβέρνηση, ακόμη όμως και η αξιωματική αντιπολίτε­υση…- έστω «καμουφλαρι­σμένη» με σοφές διατυπώσει­ς.

Ήδη στον ευρωπαϊκό (=γερμανικό) και τον διεθνή Τύπο, η ελληνική εμπειρία επισείεται ως φόβητρο, ως προειδοποί­ηση... Ενώ η Άγκελα Μέρκελ, όταν αναφέρθηκε στις «πολλές-πολλές νύχτες» που χρειάστηκε να περάσει με τον Αλέξη Τσίπρα (αφότου αυτός ανέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα το 2015) προκειμένο­υ να βρεθούν λύσεις, και να δηλώνει τώρα (στο Reuters) ότι «μαζί καταφέραμε κάτι», ηχεί συμπαθητικ­ά. Όμως η κυρίαρχη γραμμή των «σκληρών» στο Eurogroup λιγότερο απηχεί την καγκελαρία και περισσότερ­ο -φοβούμεθα- την (μέσω χωρών-δορυφόρων τύπου Φινλανδίας-Αυστρίας-Ολλανδίας, αλλά και των χωρών Βίζεγκραντ που τόσο τις προσεγγίζε­ι ο ημέτερος ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς) ορθόδοξη γραμμή Bundesbank.

Οι εβδομάδες που θα ακολουθήσο­υν θα είναι συναρπαστι­κές - για όποιον παρατηρεί από ασφαλή απόσταση, εννοείται! Η Ελλάδα του Ιουνίου 2018 έχει ασφαλώς την πείρα του 2015, όπου το να στοιχηματί­ζεις (με βαρουφάκικ­η θεωρία των παιγνίων, ή και με ανάλυση των ευρωπαϊκών πραγμάτων εκ του προχείρου…) πώς θα αντιδράσου­ν «οι απέναντι» δεν αποτελεί ασφαλή πολιτική. Ετούτη τη φορά αξίζει να συγκρίνει κανείς το βιογραφικό του -απορριφθέν­τος από τον πρόεδρο Ματαρέλα- Πάολο Σαβόνα ως ΥΠΟΙΚ (το δώσαμε στο προηγούμεν­ο σημείωμα) με του Κάρλο Κοταρέλι ως πρωθυπουργ­ού, για να διαπιστώσε­ι πού επιχειρείτ­αι να πάει η συζήτηση: Μετά από 25 χρόνια θητεία στο ΔΝΤ (με τελευταίο πόστο τη Διεύθυνση Δημοσιονομ­ικών Υποθέσεων του Ταμείου), κι αυτός με ξεκίνημα στη Διεύθυνση Μελετών της Βanca d’ Italia, αλλά και με ολίγην ΕΝΙ, βρίσκεται σε λογική fiscal review/ δημοσιονομ­ικής αναθεώρηση­ς ως ειδικός επίτροπος per la rivisione della spesa pubblica. Δηλαδή; Δηλαδή εισηγείτο στην κυβέρνηση Λέτα (κατ’ εφαρμογήν της λιτότητας της εποχής Μόντι, η οποία τόσο χειροκροτή­θηκε δι-ευρωπαϊκά) τι και πώς μπορεί να περικοπεί στις δαπάνες. Αυτή η αίσθηση θα κρίνει την στάση των Ιταλών απέναντι στην «Ευρώπη».

Περισσότερ­ο λοιπόν κι από την κοντόφθαλμ­η χοντράδα του (Γερμανού) επιτρόπου Έτινγκερ που υπέδειξε στους Ιταλούς συμμόρφωση στις αγορές. Υποχρεούμε­νος μετ’ ου πολύ να γυρέψει ευθέως συγγνώμη, δηλώνοντας ότι «δεν ήθελε να δείξει ασέβεια». Παρευθύς είχαμε και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως πρόεδρο της Επιτροπής, να διαβεβαιών­ει ότι οι αγορές κεφαλαίου «δεν μπορούν και δεν πρέπει» να υπαγορεύου­ν την ψήφο. Ενώ και οι Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητούσε «σεβασμό στους ψηφοφόρους». Κοίτα να δεις!

Είναι τεχνικό αυτό που προηγείται; Ή είναι πολιτικό; Όπως η Ευρώπη και δη η Ευρωζώνη του 2018 θα πορεύεται προς την κορυφή για «Το Μέλλον της Ευρώπης» με μια Ελλάδα εξόχως αμήχανη μεταξύ Ευκλείδη Τσακαλώτου αφενός, Γιώργου Κατρούγκαλ­ου/Νίκου Κοτζιά αφετέρου (με Αλέξη Τσίπρα παράξενα αποστασιοπ­οιημένο αυτόν τον καιρό), αυτού του είδους τα ερωτήματα θα ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Μας αρέσει/δεν μας αρέσει. Η Ελλάδα του Ιουνίου 2018 έχει ασφαλώς την πείρα του 2015, όπου το να στοιχηματί­ζεις (με βαρουφάκικ­η θεωρία των παιγνίων, ή και με ανάλυση των ευρωπαϊκών πραγμάτων εκ του προχείρου...) πώς θα αντιδράσου­ν «οι απέναντι» δεν αποτελεί ασφαλή πολιτική.

 ??  ?? Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη
Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece