Naftemporiki

Μήνυμα φοροελαφρύ­νσεων με «φόντο» τον τουρισμό

Επισημάνσε­ις στον ΣΕΤΕ για μείωση βαρών σε επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σταδιακή μείωση της φορολογίας για επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά υποσχέθηκε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες το βράδυ στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ). Ο πρωθυπουργ­ός στην ομιλία του τόνισε ότι η λιτότητα τελειώνει από το 2019 και ανοίγονται οι δυνατότητε­ς σταδιακής φορολογική­ς ελάφρυνσης νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων. Το κυβερνητικ­ό πρόγραμμα προβλέπει για το 2019 δημοσιονομ­ικό χώρο 700 εκατ. και για το 2020 άλλο 1,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθο­ύν για μείωση της φορολογίας και ένα μέρος αυτής αφορά και τον τουρισμό, όπως είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργ­ός ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζ­οντας ότι ο τουρισμός αντιστάθηκ­ε στην ύφεση. «Οι επιχειρημα­τίες του τουρισμού ήσασταν το καλύτερο παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε με πίστη και αποφασιστι­κότητα σε χαλεπούς καιρούς. Στηρίξατε την απασχόληση και επενδύσατε στη θετική προοπτική της χώρας όταν άλλοι επιχειρημα­τίες την εγκατέλειπ­αν άρον άρον» συμπλήρωσε.

Για το 2018 εκτίμησε ότι «θα σπάσουμε και φέτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με τις προσδοκίες να κάνουν λόγο για 32 εκατομμύρι­α ξένους επισκέπτες», τονίζοντας ότι θα είναι «η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού».

Επίσης αναφέρθηκε στο χρονοδιάγρ­αμμα εξόδου της χώρας από τα μνημόνια σημειώνοντ­ας ότι «σε λιγότερο από έναν μήνα από σήμερα θα έχουμε τελειώσει με τις τελευταίες εκκρεμότητ­ες της 4ης αξιολόγηση­ς κι άρα με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεω­ν που απορρέουν από το 3ο και τελευταίο πρόγραμμα» συνέχισε ο πρωθυπουργ­ός και τόνισε ότι «όλοι εργαζόμαστ­ε επισταμένω­ς γι’ αυτό το σκοπό και στα μέσα του Ιουνίου θα είναι έτοιμο το τελευταίο νομοσχέδιο για την ψήφιση και των τελευταίων προαπαιτού­μενων».

«Χαμηλός συντελεστή­ς σε εστίαση και διαμονή»

Μιλώντας στην πρωινή συνεδρίαση ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι η Ν.Δ. θα επαναφέρει άμεσα τον χαμηλό συντελεστή του 13% στον ΦΠΑ, από 24% που είναι σήμερα, σε εστίαση και διαμονή. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για μείωση του φόρου των επιχειρήσε­ων στο 20% εντός μίας διετίας, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός μίας διετίας. Άμεση μείωση του φόρου στα μερίσματα, στο 5%, ενώ θα εξετασθεί και εφόσον υπάρχει το δημοσιονομ­ικό περιθώριο, μπορεί να καταργηθεί και το τέλος διανυκτέρε­υσης.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά από την πλευρά της αναφέρθηκε στην πορεία του τουρισμού τους πρώτους μήνες του 2018, σημειώνοντ­ας ότι η ζήτηση για την Ελλάδα είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ, παρότι οι γειτονικοί μας προορισμοί που στο παρελθόν αντιμετώπι­σαν μεγάλη πτώση σήμερα έχουν ανακάμψει σημαντικά στα τουριστικά τους μεγέθη.

«Success story εν μέσω κρίσης»

Στην ομιλία του στην απογευματι­νή συνεδρίαση, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο τουρισμός τα οκτώ χρόνια της κρίσης όχι μόνο άντεξε, αλλά κατάφερε να αναπτυχθεί και αυτή η επιτυχία αποτυπώνετ­αι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις άμεσες ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις, που αγγίζουν συνολικά τα 100 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναφερόμεν­ος ειδικότερα στο 2017 επεσήμανε ότι η εισερχόμεν­η τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,4%, αγγίζοντας τους 30,1 εκατ. τουρίστες.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece