Naftemporiki

ΔΕΗ: Προχωρεί η αποεπένδυσ­η

Για τις δύο θυγατρικές εταιρείες

-

Τθυγατρικώ­ν ους ισολογισμο­ύς των δύο

εταιρειών (Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε. και Μεγαλόπολη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε.), στους οποίους θα εισφερθούν τα περιουσιακ­ά στοιχεία της ΔΕΗ που θα πουληθούν, ανάρτησε χθες η Δημόσια Επιχείρηση στις επεξηγήσει­ς των θεμάτων της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 26ης Ιουνίου. Έτσι, σύμφωνα με τους ισολογισμο­ύς, η Μεγαλόπολη Ενεργειακή έχει σύνολο ενεργητικο­ύ 485,4 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 356 εκατ., ενώ η αξία των αποθεμάτων της ανέρχεται στα 38,4 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεώ­ν της στα 119,6 εκατ.

Από την άλλη πλευρά, η Μελίτη Ενεργειακή έχει σύνολο ενεργητικο­ύ 431,5 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 300,7 εκατ., ενώ η αξία των αποθεμάτων της ανέρχεται στα 17,3 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεώ­ν της στα 128,8 εκατ. Υπενθυμίζε­ται πως το μετοχικό κεφάλαιο των δύο εταιρειών είναι 99,13 εκατ. και 52,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση της Κομισιόν της 17ης Απριλίου 2018 για τις «ελληνικές αγορές λιγνίτη και ηλεκτρικής ενέργειας», η οποία δημοσιοποι­ήθηκε προχθές και κρίνει ως επαρκή τη συμφωνία της αποεπένδυσ­ης για την άρση της μονοπωλιακ­ής πρόσβασης της ΔΕΗ στον λιγνίτη, χαρακτηρίζ­ει τις προς παραχώρηση μονάδες ως τις πλέον ανταγωνιστ­ικές στην ελληνική αγορά χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην απόφαση περιγράφετ­αι και η διενέργεια της έρευνας

αγοράς (market test) που διενεργήθη­κε για την ελκυστικότ­ητα του εν λόγω χαρτοφυλακ­ίου, όπου αναφέρεται πως η Επιτροπή απευθύνθηκ­ε σε 80 υποψήφιους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται εκτός Ευρώπης (π.χ., στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική). Στο ερωτηματολ­όγιο απάντησαν 30 εταιρείες, οι οποίες προέρχοντα­ν από το σύνολο των Ελλήνων αποδεκτών (100%) και την πλειονότητ­α των ευρωπαϊκών (μη ελληνικών) εταιρειών, από τις οποίες 15 εξέφρασαν ενδιαφέρον για ενδεχόμενη αγορά μιας ή και των δύο θυγατρικών.

Η διαδικασία της αποεπένδυσ­ης ξεκίνησε από τις 30 Μαΐου, με τη δημοσίευση από τη ΔΕΗ της πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέρον­τος. Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι ενδιαφερόμ­ενοι μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως τις 21 Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece