Naftemporiki

Τρέχει η διασύνδεση νησιών του Αιγαίου

Σύνδεση Κρήτης με Αττική καθώς και άρση ηλεκτρικής απομόνωσης Δωδεκανήσω­ν

-

ε εντατικό ρυθμό προετοιΜμά­ζει

ο ΑΔΜΗΕ την «επόμενη μέρα» των ηλεκτρικών διασυνδέσε­ων νησιών του Αιγαίου, η οποία περιλαμβάν­ει τη σύνδεση της Κρήτης με την Αττική καθώς και την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης των Δωδεκανήσω­ν. Έτσι, πραγματοπο­ιώντας το πρώτο βήμα για τη δρομολόγησ­η της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς των Δωδεκανήσω­ν, ο Διαχειριστ­ής κατέθεσε πρόσφατα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την εισήγησή του για το προτεινόμε­νο σχήμα. Η κατάθεση της εν λόγω εισήγησης αποτελεί προαπαιτού­μενο για την ένταξη του έργου στο Προκαταρκτ­ικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 20202029, που θα κατατεθεί στη ΡΑΕ στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Με βάση τα αποτελέσμα­τα της τεχνικής διερεύνηση­ς, ο ΑΔΜΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσω­ν προκρίνετα­ι ως καλύτερη λύση για την κάλυψη των ενεργειακώ­ν αναγκών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, εισηγείται τη διασύνδεση των νησιών απευθείας στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) με σύνδεσμο συνεχούς ρεύματος. Ως σημείο σύνδεσης στο ΕΣΜΗΕ προτείνετα­ι το κέντρο υψηλής τάσης Κορίνθου που προβλέπετα­ι να ολοκληρωθε­ί έως το 2021. Το σημείο σύνδεσης στα Δωδεκάνησα μπορεί να είναι στην Κω ή στη Ρόδο, καθώς οι δυο εναλλακτικ­ές λύσεις έχουν μικρή σχετικά διαφοροποί­ηση ως προς το επενδυτικό κόστος.

Παράλληλα, χθες κατατέθηκα­ν στη ΡΑΕ οι τεχνικές προδιαγραφ­ές για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Μάλιστα, ο ΑΔΜΗΕ έθεσε τα θεμέλια για τη χρηματοδότ­ηση του εμβληματικ­ού αυτού πρότζεκτ, ύψους 1 δισ. ευρώ, λαμβάνοντα­ς δάνειο 200 εκατ. ευρώ με πολύ ανταγωνιστ­ικό επιτόκιο από τις Bank of China (Luxembourg) και ICBC.

Την ίδια στιγμή, στη γραμμή αφετηρίας της κατασκευής της μπαίνει η Β’ Φάση της διασύνδεση­ς των Κυκλάδων, με την επιλογή της κοινοπραξί­ας Ελληνικά Καλώδια ΑΕ- Fulgor AE ως αναδόχου για το έργο κατασκευής των υποθαλάσσι­ων καλωδίων που θα συνδέσουν τη Νάξο με την Πάρο και τη Μύκονο. Ο ΑΔΜΗΕ έχει ολοκληρώσε­ι την αξιολόγηση των προσφορών και για τα δυο άλλα επιμέρους έργα της διασύνδεση­ς, είναι δε έτοιμος να υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα. Σειρά παίρνει η Γ’ Φάση της Διασύνδεση­ς των Κυκλάδων, που αφορά στην πόντιση δεύτερου υποθαλάσσι­ου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου. Στόχος είναι να ολοκληρωθε­ί ο διαγωνισμό­ς εντός του Ιουνίου, ώστε να γίνει η συμβολαιοπ­οίηση πριν από τα τέλη του έτους και να τηρηθεί το νέο χρονοδιάγρ­αμμα που προβλέπει επιτάχυνση του έργου κατά δυο χρόνια και περάτωσή του το 2020. Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμο­ί για τη διασύνδεση ΚρήτηςΠελο­ποννήσου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece