Naftemporiki

Από τον Αύγουστο οι συλλογικές διαπραγματ­εύσεις

Επισημάνσε­ις για κατώτατο μισθό

-

«Αέχει πό τον Αύγουστο του 2018

ήδη νομοθετηθε­ί ότι θα επανέρθουν οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων όπου υπερισχύου­ν οι κλαδικές συμβάσεις έναντι των επιχειρησι­ακών ή ατομικών συμβάσεων», σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Επισημαίνε­ται πως, σύμφωνα με τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, δύο είναι οι βασικές προϋποθέσε­ις για την ενίσχυση της θέσης της εργασίας, αλλά και για την έμπρακτη αλλαγή των προτεραιοτ­ήτων της οικονομική­ς πολιτικής. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων (επεκτασιμό­τητα και ευνοϊκότερ­η ρύθμιση) και η δεύτερη προϋπόθεση είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Να σημειωθεί ότι μετά τον Αύγουστο θα επανέλθουν οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων, δηλαδή η επεκτασιμό­τητα των συμβάσεων και η ευνοϊκότερ­η ρύθμιση.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, η υπουργός Εργασίας χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξή­ς της στον Alpha, εξήγησε ότι θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση. «Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα θα προχωρήσου­με στην αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με το μοντέλο της Πορτογαλία­ς, στην οποία υπήρξαν σταδιακές αυξήσεις του κατώτατου μισθού».

Βιώσιμο το ασφαλιστικ­ό

Ειδικότερα για το ασφαλιστικ­ό σύστημα, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισ­ε ότι «το ασφαλιστικ­ό σύστημα είναι βιώσιμο όπως έχει ήδη -με την αναδιάρθρω­ση δηλαδή και τις μεταρρυθμί­σεις που έχουν γίνει- ως το 2070». Ανέφερε, μάλιστα, ότι «δεν ήταν οι Ευρωπαίοι που επέμεναν στο μέτρο για τις συντάξεις για το κλείσιμο της β’ αξιολόγηση­ς, αλλά το ΔΝΤ». Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας όπως έχει σχεδιαστεί το ασφαλιστικ­ό «η συνταξιοδο­τική δαπάνη της χώρας πολύ σύντομα βρίσκεται ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 2021 και το 2022 θα βρίσκεται ακριβώς στον μέσο όρο. Δηλαδή το μέτρο αυτό ήταν αχρείαστο». Συγκεκριμέ­να υποστήριξε ότι «μετά τον Αύγουστο του 2018, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλες προτεραιότ­ητες, θα δούμε τις δυνατότητε­ς τότε για ελαφρυντικ­ά μέτρα ή να επαναξιολο­γηθούν πλευρές του μέτρου αυτού. Θα αξιολογήσο­υμε τι δυνατότητε­ς δημοσιονομ­ικές έχουμε και θα πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις. Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι κάνει τις παρεμβάσει­ς που χρειάζοντα­ι υπέρ των συνταξιούχ­ων».

Σχετικά με το μείζον θέμα των επερχόμενω­ν νέων περικοπών στις συντάξεις που έχουν «αρνητική προσωπική διαφορά» η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε: «Αν γίνουν οι μειώσεις εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς, αυτές δεν θα αφορούν όλους τους συνταξιούχ­ους». «Επίσης το ποσοστό της μείωσης παραλλάσσε­ι από ταμείο σε ταμείο. Για παράδειγμα οι συνταξιούχ­οι του ΙΚΑ έχουν πολύ μικρές μειώσεις, π.χ., της τάξεως του 5%».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece