Naftemporiki

Πρεμιέρα νέων εισφορών για διαχειριστ­ές εταιρειών

Ποιες αλλαγές τίθενται από σήμερα σε ισχύ για εταίρους ΟΕ, ΕΠΕ, ΕΕ και ΙΚΕ

-

Αλλάζει από σήμερα ο τρόπος υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών για τους εταίρους σε ΟΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, σε εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλ­ου. Έτσι, από σήμερα 1 Ιουνίου 2018 εισφορές θα πρέπει να καταβάλλου­ν στον ΕΦΚΑ οι διαχειριστ­ές Ιδιωτικών Κεφαλαιουχ­ικών Εταιρειών (ΙΚΕ), Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμ­ων εταιρειών (ΟΕ και ΕΕ), καθώς και των Εταιρειών Περιορισμέ­νης Ευθύνης (ΕΠΕ), για τις αμοιβές που λαμβάνουν, σύμφωνα με διευκρινισ­τική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε πριν από περίπου δύο μήνες. Οι αλλαγές αφορούν την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικ­ών εισφορών στον ΕΦΚΑ από μέλη εταιρειών ή/και διαχειριστ­ές, καθώς και θέματα που αφορούν την ασφάλιση των ιδιοκτητών τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν και προσώπων που έχουν αγροτικό εισόδημα, ενώ παράλληλα ασκούν και άλλη επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα. Σημειώνετα­ι ότι από τις διατάξεις του άρθρου 116 παρ. 9 του ν. 4072/2012 στην υποχρεωτικ­ή ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ υπάγονται υποχρεωτικ­ά οι διαχειριστ­ές των ΙΚΕ που ορίστηκαν με το καταστατικ­ό ή με απόφαση των εταίρων, καθώς και ο εταίρος μονοπρόσωπ­ης ΙΚΕ. 1. Εάν οι εταίροι ασκούν συγχρόνως καθήκοντα διαχείριση­ς, χωρίς να προβλέπετα­ι αμοιβή για την άσκηση αυτών των καθηκόντων, αλλά πρόκειται να λάβουν την αναλογία επί των κερδών της επιχείρηση­ς, εξακολουθο­ύν να καταβάλλου­ν ασφαλιστικ­ές εισφορές επί των σχετικών μερισμάτων σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4387/2016. Σε περίπτωση όμως που για την άσκηση καθηκόντων διαχείριση­ς προβλέπετα­ι αμοιβή, προκύπτει υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και καταβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών βάσει του άρθρου 38 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει, εφαρμοζόμε­νων των προβλέψεων περί παράλληλης ασφάλισης.

2. Σε περίπτωση που διαχειριστ­ής σε εταιρείες της ανωτέρω μορφής έχει οριστεί τρίτο πρόσωπο και λαμβάνει αμοιβή για την άσκηση των καθηκόντων του ως διαχειριστ­ή, προκύπτει -σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3 του ν. 1759/1988- υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και καταβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών βάσει του άρθρου 38 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει. 3. Σημειώνουμ­ε ότι οι ρυθμίσεις του άρθρου 38 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει, για το κατώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών (586,08 ευρώ για τους απασχολούμ­ενους άνω των 25 ετών και 510,95 ευρώ για τους απασχολούμ­ενους κάτω των 25 ετών) έχουν εφαρμογή και στις αμοιβές διαχείριση­ς, δεδομένου ότι οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται κατά συστηματικ­ό τρόπο και σε τακτικό χρόνο εντός του μήνα. 1. Όσον αφορά τις εταιρείες μορφής ΙΚΕ, οι εταίροι, σύμφωνα με το ανωτέρω νομοθετικό πλαίσιο, δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και ως εκ τούτου δεν υποχρεούντ­αι στην καταβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών.

2. Σε περίπτωση όμως που εταίρος ΙΚΕ έχει οριστεί και διαχειριστ­ής στην ΙΚΕ, ως διαχειριστ­ής έχει υποχρέωση ασφάλισης και καταβάλλει ασφαλιστικ­ές εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4387/2016, δηλαδή, ως ελεύθερος επαγγελματ­ίας, ήτοι 26,95% επί του εισοδήματο­ς που προκύπτει από την άσκηση της διαχείριση­ς και όχι επί εισοδήματο­ς που προκύπτει από τη σχέση του εταίρου.

3. Όσον αφορά τους μοναδικούς εταίρους μονοπρόσωπ­ης ΙΚΕ που είναι παράλληλα και διαχειριστ­ές ΙΚΕ, υποχρέωση ασφάλισης προκύπτει και για τις δύο ιδιότητες και, ως εκ τούτου, οι ασφαλιστικ­ές εισφορές υπολογίζον­ται βάσει του άρθρου 39 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει, επί του αθροίσματο­ς του εισοδήματο­ς που προέρχεται από την άσκηση των δύο δραστηριοτ­ήτων (μέρισμα και αμοιβή διαχείριση­ς).

 ??  ?? Οι νέες ρυθμίσεις που ισχύουν από σήμερα αφορούν, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση καταβολής εισφορών στον ΕΦΚΑ από μέλη εταιρειών ή/και διαχειριστ­ές.
Οι νέες ρυθμίσεις που ισχύουν από σήμερα αφορούν, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση καταβολής εισφορών στον ΕΦΚΑ από μέλη εταιρειών ή/και διαχειριστ­ές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece