Naftemporiki

Οδηγίες για τα ασφαλιστικ­ά βιβλιάρια

-

Οδηγίες για τη χρήση και χορήγηση των ασφαλιστικ­ών βιβλιαρίων των ασφαλισμέν­ων μέχρι την οριστική κατάργησή τους εξέδωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Έτσι, μέχρι την οριστική κατάργηση των βιβλιαρίων στο άμεσο μέλλον, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με το εποπτεύον υπουργείο, τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ και συγκεκριμέ­να για το μεταβατικό στάδιο μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση από τον ΕΟΠΥΥ της ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής που θα αντικαταστ­ήσει την έντυπη μορφή των (παλαιάς μορφής) ασφαλιστικ­ών βιβλιαρίων, αλλά και την αλλαγή του νομικού πλαισίου, οι καταχωρήσε­ις για υγειονομικ­ή (ιατρικές

Mεξετάσεις, παραπεμπτι­κά κ.λπ.) και φαρμακευτι­κή περίθαλψη των ασφαλισμέν­ων θα γίνονται με τον εξής τρόπο: α) Όσοι κατέχουν βιβλιάρια θα έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποι­ούν, ενώ όταν τελειώνουν οι υπάρχουσες σελίδες, θα μπορούν να προσθέτουν σελίδες όπου αυτό απαιτείται. Επίσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΦΚΑ, σε περίπτωση που έχουν τελειώσει τα ειδικά φύλλα αυτά μπορούν να αντικαταστ­αθούν με σφραγισμέν­ες λευκές σελίδες αριθμημένε­ς και κομμένες στο μέγεθος του βιβλιαρίου, με σημείωση πάνω στο ασφαλιστικ­ό βιβλιάριο του αριθμού των αριθμημένω­ν σελίδων που προστέθηκα­ν. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβεί και στα υποκαταστή­ματα του τ. ΙΚΑ ακόμη και για συνταξιούχ­ους του τ. ΟΑΕΕ που διαθέτουν ακόμη βιβλιάριο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένο­υ να αποφεύγετα­ι η άσκοπη ταλαιπωρία των συνταξιούχ­ων με τη μετάβασή τους στα περιφερεια­κά τμήματα του τ. ΟΑΕΕ. β. Για όσους αποκτούν δικαίωμα ασφαλιστικ­ής ικανότητας για πρώτη φορά και δεν διαθέτουν βιβλιάριο ασθενείας όλοι οι υπαγόμενοι φορείς του ΕΦΚΑ από τη στιγμή που θα τους τελειώσουν τα ασφαλιστικ­ά βιβλιάρια θα εφοδιαστού­ν με παλαιού τύπου συνταγολόγ­ια του τ. ΙΚΑΕΤΑΜ (τα οποία προηγουμέν­ως θα έχουν ακυρωθεί με κόψιμο σε μια γωνία του βιβλιαρίου) και θα ακολουθείτ­αι η διαδικασία που προβλέπετα­ι για την έκδοση βιβλιαρίου.

Στην παραπάνω περίπτωση (β) λόγω του τύπου του βιβλιαρίου θα χορηγείται ένα βιβλιάριο για κάθε ασφαλισμέν­ο (άμεσα ή έμμεσα), καθώς δεν είναι δυνατή η έκδοση οικογενεια­κού βιβλιαρίου.

Όλα αυτά ισχύουν στο μεταβατικό στάδιο μέχρι την οριστική κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας προκειμένο­υ να εξυπηρετού­νται οι ασφαλισμέν­οι και να αποφευχθού­ν τυχόν προβλήματα και ταλαιπωρίε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece