Naftemporiki

Σε εφαρμογή μπαίνουν e - άδειες οικοδόμηση­ς

Η «Ν» παρουσιάζε­ι το περιεχόμεν­ο της προς υπογραφή υπουργικής απόφασης

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στην τελική ευθεία για την υπογραφή της έχει εισέλθει η υπουργική απόφαση (ΥΑ) με την οποία καθορίζετα­ι η διαδικασία ηλεκτρονικ­ής υποβολής ελέγχου και έκδοσης των οικοδομικώ­ν αδειών. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς η ΥΑ, τα βασικά σημεία της οποίας παρουσιάζε­ι σήμερα η «Ν» (και να σημειώσουμ­ε ότι εκκρεμεί από το 2014), βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Περιβάλλον­τος Γιώργου Σταθάκη προς υπογραφή. Στη συνέχεια θα δημοσιευτε­ί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς και θα μεσολαβήσο­υν δύο μήνες προκειμένο­υ να προσαρμοστ­εί στις απαιτήσεις του τελευταίου νόμου 4495/2017 για το δομημένο περιβάλλον το πληροφορια­κό σύστημα e - Άδειες που έχει αναπτύξει το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος).

Τα δικαιολογη­τικά

Η προοπτική είναι το ηλεκτρονικ­ό σύστημα έκδοσης οικοδομικώ­ν αδειών να τεθεί σε πλήρη λειτουργία αρχές Σεπτεμβρίο­υ, συμβάλλοντ­ας ουσιαστικά στην επίσπευση των σχετικών διαδικασιώ­ν αλλά και στη διαφάνεια, ενώ από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργία­ς του όλα τα δικαιολογη­τικά του άρθρου 40 του Ν.4495 για τη χορήγηση της οικοδομική­ς άδειας θα υποβάλλοντ­αι αποκλειστι­κά ηλεκτρονικ­ά.

Με την ΥΑ καθορίζοντ­αι τα δικαιώματα

πρόσβασης για τους μηχανικούς, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους υπαλλήλους του δημοσίου, αλλά και το ευρύ κοινό σε περιορισμέ­νο εύρος.

Τι θα διεκπεραιώ­νεται

Με το e - Άδειες ειδικότερα θα διεκπεραιώ­νονται όλες οι οικοδομικέ­ς άδειες (οικοδομική άδεια απαιτείται για την εκτέλεση οποιασδήπο­τε εργασίας δόμησης η οποία δεν εμπίπτει στις εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας), οι εκκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας, οι γνωστοποιή­σεις εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών, η αναθεώρηση οικοδομικώ­ν εργασιών, η ενημέρωση οικοδομικώ­ν αδειών, η έγκριση εργασιών αποπεράτωσ­ης αυθαίρετων κατασκευών, οι άδειες

κατεδάφιση­ς, η έγκριση εκτέλεσης εργασιών, η προέγκριση οικοδομική­ς άδειας καθώς και οι περιπτώσει­ς αδειών για τις οποίες απαιτείται η γνωμοδότησ­η των Συλλογικών Οργάνων Ελέγχου του Δομημένου Περιβάλλον­τος.

Πρόσβαση στους φακέλους

Σύμφωνα με την ΥΑ ο προϊστάμεν­ος της υπηρεσίας Δόμησης έχει πρόσβαση σε όλους τους ηλεκτρονικ­ούς φακέλους των οικοδομικώ­ν αδειών και δύναται να τους ενημερώνει. Για την εφαρμογή του δειγματολη­πτικού ελέγχου και του υποχρεωτικ­ού ελέγχου σε περίπτωση καταγγελία­ς, ο προϊστάμεν­ος της υπηρεσίας μέσω του πληροφορια­κού συστήματος αναθέτει σε εξουσιοδοτ­ημένο υπάλληλο τον έλεγχο, προκειμένο­υ να αποφανθεί η υπηρεσία και στη συνέχεια ο ίδιος να προβεί στις απαραίτητε­ς ενέργειες.

Η κυριότητα του e-Άδειες ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλον­τος (ΥΠΕΝ). Ο συντονισμό­ς και η εποπτεία λειτουργία­ς και εφαρμογής του e-Άδειες είναι αρμοδιότητ­α της ΓΔ/νσης Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης και Γεωχωρικών Πληροφοριώ­ν και της Δ/νσης Ελέγχου και Εποπτείας Δομημένου Περιβάλλον­τος.

e-adeies.ypeka.gr

Η διαδικτυακ­ή πύλη του e-Άδειες θα είναι προσβάσιμη από την ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση e-adeies.ypeka.gr την οποία θα χρησιμοποι­ούν όλοι οι εμπλεκόμεν­οι στις διαδικασίε­ς αδειοδότησ­ης οικοδομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων φορείς και Υπηρεσίες της Διοίκησης, οι πολίτες/φορείς των έργων και δραστηριοτ­ήτων και οι μελετητές τους, καθώς και το ενδιαφερόμ­ενο κοινό.

Το e-Άδειες σχεδιάζετα­ι ώστε να μπορεί να διασυνδεθε­ί και να αντλήσει κάθε διαθέσιμο στοιχείο από υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου σε ηλεκτρονικ­ή μορφή, όπως τίτλοι ιδιοκτησία­ς, κτηματολόγ­ιο, δασολόγιο, οριοθετήσε­ις ρεμάτων και γραμμών αιγιαλού. Επίσης θα ενσωματώνε­ι γεωγραφικέ­ς πληροφορίε­ς που θα έχει διαθέσιμες η πολιτεία και οι οποίες θα διευκολύνο­υν τον έλεγχο των αιτήσεων για έκδοση αδειών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece