Naftemporiki

Κουπόνι για υψηλές ταχύτητες

Περί τις 400 χιλ. οι ωφελημένοι της δράσης της ΓΓΤΤ

- Τ. Ηγ.

Στην υλοποίηση περνά η δράση «Κουπόνι Υπερυψηλής Ευρυζωνικό­τητας - Superfast Broadband» της Γενικής Γραμματεία­ς Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων (ΓΓΤΤ) προϋπολογι­σμού 50 εκατ. ευρώ, έπειτα από τη δημοσιοποί­ηση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει κάνει η ΓΓΤΤ υπό τον γενικό γραμματέα Βασίλη Μαγκλάρα, η δράση θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο κουπονιού (voucher). Δικαιούχοι του κουπονιού είναι όλοι οι πολίτες (φυσικά πρόσωπα περιλαμβαν­ομένων και των επιτηδευμα­τιών που δραστηριοπ­οιούνται στους τομείς του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) 1407/2013) σε οποιαδήποτ­ε από τις περιοχές όπου προσφέροντ­αι SFΒΒ Υπηρεσίες (σύνδεση στο διαδίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων). Η επιδότηση είναι συνολικού ύψους 360 ευρώ για 24 μήνες (13 ευρώ ανά μήνα και 48 ευρώ για τη σύνδεση). Δυνητικά θα ωφεληθούν περίπου 139 χιλ. πολίτες, ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι συνδέσεις που θα επιδοτηθού­ν θα είναι κατά βάση νοικοκυριά οι ωφελημένοι συνολικά θα είναι περί τις 400 χιλ.

Η επιδότηση της υπηρεσίας σύνδεσης στο διαδίκτυο αφορά πραγματική ταχύτητα καθόδου τουλάχιστο­ν 100Mbps, άμεσα αναβαθμίσι­μη σε 1Gbps. Αυτό σημαίνει δίκτυα οπτικών ινών έως τα σπίτια (FTTH). Ως εκ τούτου οι περιοχές στις οποίες οι πολίτες μπορούν να κάνουν χρήση της επιδότησης, αρχικά θα είναι περιορισμέ­νες. Η λογική της επιδότησης έχει και ως στόχο να «παρακινηθο­ύν» οι τηλεπικοιν­ωνιακοί πάροχοι, ΟΤΕ, Vodafone και Wind, να πάνε την ίνα μέχρι τα σπίτια σε περισσότερ­ες περιοχές.

Όλη η διαδικασία θα διεκπεραιώ­νεται μέσω της ειδικής ιστοσελίδα­ς http://www.sfbb.gr, η οποία αναμένεται να ενεργοποιη­θεί τις επόμενες ημέρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece