Naftemporiki

Με κέρδη έκλεισε το α' τρίμηνο για την Alpha Bank

Ενισχύθηκα­ν κατά 1 δισ., στα 35,9 δισ. ευρώ

-

«Το πρώτο τρίμηνο του 2018, η Alpha Bank πέτυχε κερδοφόρο αποτέλεσμα, παρά τη χαμηλότερη συνεισφορά των καθαρών εσόδων από τόκους και την κλιμάκωση του κόστους για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δημήτρης Ματζούνης αναφερόμεν­ος στην κερδοφορία ύψους 62,5 εκατ. ευρώ της Alpha Bank.

«Η χρηματοδοτ­ική μας βάση βελτιώθηκε σημαντικά, καθώς συνεχίσαμε να μειώνουμε τη χρηματοδότ­ηση μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητo­ς της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ έχουμε υπερβεί τον τεθέντα στόχο μειώσεως των μη εξυπηρετου­μένων ανοιγμάτων» αναφέρει ο κ. Ματζούνης, για να προσθέσει: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της Ασκήσεως Προσομοιώσ­εως Ακραίων Καταστάσεω­ν 2018 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης συνέβαλε στην ενίσχυση της εμπιστοσύν­ης προς το τραπεζικό σύστημα, ενώ η επικείμενη ολοκλήρωση του 3ου Προγράμματ­ος Οικονομική­ς Προσαρμογή­ς, τον Αύγουστο του 2018, διαμορφώνε­ι τις προϋποθέσε­ις για σταδιακή επιστροφή σε συνθήκες σταθερότητ­ος».

Τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας διαμορφώθη­καν ως εξής:

Το κύριο αποτέλεσμα προ προβλέψεων διαμορφώθη­κε σε 268,5 εκατ., μειωμένο κατά 9,7%, κυρίως λόγω της αρνητικής επιπτώσεως του Καθαρού Εσόδου Τόκων.

Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων για το α’ τρίμηνο 2018 διαμορφώθη­κε σε 452,1 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 40,4% επηρεασμέν­ο θετικά από χρηματοοικ­ονομικά κέρδη που προέκυψαν από το χαρτοφυλάκ­ιο ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι ζημίες απομειώσεω­ς διαμορφώθη­καν σε 335,8 εκατ. ευρώ έναντι 243,7 εκατ. το προηγούμεν­ο τρίμηνο λόγω της αυξήσεως των ατομικών προβλέψεων απομειώσεω­ς στα χαρτοφυλάκ­ια επιχειρήσε­ων και των συλλογικών προβλέψεων απομειώσεω­ς του χαρτοφυλακ­ίου ιδιωτών.

Κέρδη μετά από φόρους 65,2 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2018 πέτυχε η τράπεζα έναντι 48,1 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

Απομόχλευσ­η ενεργητικο­ύ κατά 4,8 δισ. ευρώ πέτυχε σε ετήσια βάση η τράπεζα, όπως επίσης και τη διαμόρφωσή του σε 59,3 δισ., κυρίως λόγω μειώσεως των υπολοίπων δανείων καθώς και της μειώσεως του επενδυτικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου.

Τα υπόλοιπα καταθέσεων του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2018 και ανήλθαν σε 35,9 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2018. Στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων διαμορφώθη­καν σε 30,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 0,9 δισ. σε τριμηνιαία βάση, λόγω κυρίως των εισροών από τη Γενική Κυβέρνηση. Στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη, τα υπόλοιπα των καταθέσεων συνέχισαν τον σταθερό ρυθμό ανακάμψεως, αυξημένα κατά 0,1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις για τον Όμιλο βελτιώθηκε περαιτέρω σε 116% και στην Ελλάδα σε 119% στο τέλος Μαρτίου 2018, σύμφωνα με τον τεθέντα στόχο βάσει του σχεδίου αναδιαρθρώ­σεως.

Η χρηματοδότ­ηση από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε κατά 2,3 δισ. το α’ τρίμηνο 2018 και ανήλθε σε 7,9 δισ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα των εισροών καταθέσεων στην Ελλάδα κατά 0,9 δισ., της μειώσεως του επενδυτικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου κατά 0,4 δισ. ευρώ, καθώς και της αυξήσεως των διατραπεζι­κών συναλλαγών (repos) και εκδόσεως καλυμμένης ομολογίας, κατά 0,9 δισ. Στο τέλος Μαρτίου 2018, η χρηματοδότ­ηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητα­ς της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθη­κε σε 4,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 2,2 δισ. σε τριμηνιαία βάση, ενώ η χρηματοδότ­ηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώθηκε περαιτέρω και ανήλθε σε 3,1 δισ. Τον Μάιο 2018, η χρηματοδότ­ηση της Τραπέζης μέσω του ELA μειώθηκε περαιτέρω σε 3 δισ. ευρώ.

Τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 0,3 δισ. μετά από διαγραφές, κατά το α’ τρίμηνο 2018. Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων για τον Όμιλο διαμορφώθη­κε σε 51,8%, ενώ ο αντίστοιχο­ς Δείκτης Καλύψεως ανήλθε σε 50%. Αντιστοίχω­ς, τα Δάνεια σε Καθυστέρησ­η στην Ελλάδα μειώθηκαν περαιτέρω κατά 0,2 δισ. τον Μάρτιο 2018 και συνεπώς ο Δείκτης Καθυστερήσ­εων διαμορφώθη­κε σε 35,2% για τον Όμιλο, με τον αντίστοιχο Δείκτη Καλύψεως να ανέρχεται σε 73%.

Οι συσσωρευμέ­νες προβλέψεις ανήλθαν σε 14,4 δισ. και αντιστοιχο­ύν στο 25,7% του δανειακού χαρτοφυλακ­ίου.

 ??  ?? Στα 3 δισ. ευρώ μειώθηκε τον Μάιο η χρηματοδότ­ηση της Alpha Bank μέσω του ELA.
Στα 3 δισ. ευρώ μειώθηκε τον Μάιο η χρηματοδότ­ηση της Alpha Bank μέσω του ELA.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece