Naftemporiki

Σε οργανική κερδοφορία επέστρεψε η Εθνική Τράπεζα

Κατά 0,8 δισ. ευρώ υποχώρησαν τα εγχώρια Μη Εξυπηρετού­μενα Ανοίγματα

-

Στα 20 εκατ. ευρώ διαμορφώθη­καν τα κέρδη από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες της Εθνικής το α’ τρίμηνο του 2018 σε επίπεδο Ομίλου, έναντι ζημιών 60 εκατ. το προηγούμεν­ο τρίμηνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Τα εγχώρια Μη Εξυπηρετού­μενα Ανοίγματα (NPEs) μειώθηκαν κατά 0,8 δισ. σε τριμηνιαία βάση, με τον ρυθμό δημιουργία­ς νέων Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων να παραμένει σε αρνητικά επίπεδα (0,1 δισ.)

Η ΕΤΕ παραμένει η μόνη ελληνική συστημική τράπεζα με πλήρη απεξάρτηση από τον μηχανισμό ELA. Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις διαμορφώνε­ται στο 75% στην Ελλάδα, στα καλύτερα επίπεδα του κλάδου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον κ. Π. Μυλωνά, αναπληρωτή CEO και ο οποίος εκτελεί χρέη CEO:

«Τα αποτελέσμα­τα α’ τριμήνου 2018 σηματοδοτο­ύν την επιστροφή της ΕΤΕ στην οργανική κερδοφορία, κεφαλαιοπο­ιώντας στον ισχυρό ισολογισμό και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακ­ίου της τράπεζας. Αναφορικά με τις επιδόσεις της τράπεζας σε επίπεδο κερδοφορία­ς, η ΕΤΕ κατέγραψε οργανικά κέρδη ύψους 26 εκατ., αντανακλών­τας τη σημαντική αποκλιμάκω­ση του κόστους πιστωτικού κινδύνου, μετά τη συντηρητικ­ή πολιτική προβλέψεων και την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου αναμένεται να παραμείνει στα επίπεδα του α’ τριμήνου για το 2018.

Οι πρωτοβουλί­ες εξορθολογι­σμού του κόστους και η βελτίωση στα έσοδα από προμήθειες θα αντισταθμί­σουν τη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους. Ως αποτέλεσμα, η ΕΤΕ αναμένει να συνεχίσει να παράγει θετική κερδοφορία για το υπόλοιπο του έτους. Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακ­ίου, η ΕΤΕ κατόρθωσε να μειώσει τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα για 8ο συνεχόμενο τρίμηνο, διατηρώντα­ς παράλληλα το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων του εγχώριου τραπεζικού κλάδου στο 60%.

Τα υψηλά ποσοστά κάλυψης των Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων παρέχουν στην ΕΤΕ ευελιξία στην υλοποίηση της στρατηγική­ς μείωσης Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων. Από πλευράς κεφαλαιακή­ς επάρκειας, ο δείκτης CET1 διαμορφώθη­κε σε 16,5%, μη ενσωματώνο­ντας τη θετική επίπτωση από τις εναπομείνα­σες ενέργειες κεφαλαιακή­ς ενίσχυσης, με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής, καθώς και διαφόρων θυγατρικών στη ΝΑ Ευρώπη, να αναμένεται να συμφωνηθεί εντός του β’ εξαμήνου του 2018».

Η μείωση των Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων (NPEs) συνεχίστηκ­ε και κατά το α’ τρίμηνο του 2018 -για όγδοο τρίμηνοκαι διαμορφώθη­κε σε 0,8 δισ. σε σχέση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο, εκ των οποίων 0,1 δισ. αφορά στον αρνητικό ρυθμό δημιουργία­ς νέων Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων. Η τράπεζα έχει ήδη μειώσει τα Μη Εξυπηρετού­μενα Ανοίγματα κατά 5,0 δισ. από το τέλος του 2015, υπερβαίνον­τας τον στόχο του ΕΕΜ για το α’ τρίμηνο του 2018 κατά 0,92 δισ. ευρώ.

Παρά το ισχυρό δ’ τρίμηνο του 2017 λόγω ευνοϊκής εποχικότητ­ας, οι καταθέσεις του Ομίλου παρέμειναν αμετάβλητε­ς σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθη­καν σε 40,3 δισ. το α’ τρίμηνο του 2018. Η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρω­σης της ΕΤΕ, σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη πρόσβαση στη διατραπεζι­κή αγορά, θα διασφαλίσο­υν την απεξάρτηση της τράπεζας από τον ΕLA, παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα για τη χρηματοδότ­ηση της εγχώριας οικονομίας.

Ο Όμιλος σημείωσε κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες ύψους 10 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2018, έναντι ζημιών ύψους 55 εκατ. το προηγούμεν­ο τρίμηνο (και 16 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2017), καθώς η σημαντική μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια (-36,0% σε τριμηνιαία βάση) αντιστάθμι­σε την πτώση στα οργανικά έσοδα (10,1% σε τριμηνιαία βάση), αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 ??  ?? Οι καταθέσεις της ΕΤΕ παρέμειναν αμετάβλητε­ς σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθη­καν σε 40,3 δισ. το α' τρίμηνο του 2018.
Οι καταθέσεις της ΕΤΕ παρέμειναν αμετάβλητε­ς σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθη­καν σε 40,3 δισ. το α' τρίμηνο του 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece