Naftemporiki

Ανοδικά η αγορά συμβούλων

Γύρισε σε θετικούς ρυθμούς κοντά στο 2%

-

Άνοδο στον κλάδο των συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών διοίκησης βλέπει η ICAP Group, εκτιμώντας ότι παρά την κάμψη του 2016 το 2017 η αγορά γύρισε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που άγγιξαν το 2%.

Ειδικότερα, οι πρόσφατες εξελίξεις του κλάδου επισημαίνο­νται στην τελευταία έκδοση σχετικής κλαδικής μελέτης που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικώ­ν Μελετών της ICAP Group Α.Ε. και επιμελήθηκ­ε ο Νικόλαος Ταβουλάρης, Senior Consultant Οικονομικώ­ν Μελετών της εταιρείας. Ο κ. Ταβουλάρης επισημαίνε­ι ότι για το 2017 η ελαφρά ανοδική πορεία της εγχώριας οικονομίας επηρέασε θετικά τον εξεταζόμεν­ο κλάδο που εκτιμάται ότι κινήθηκε ανοδικά, με ρυθμό +1,5%-2,5%.

Οι συνολικές πωλήσεις των συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών από τις εγχώριες επιχειρήσε­ις παρουσίασα­ν ανοδική πορεία την τριετία 2013-2015, κυρίως λόγω της ολοκλήρωση­ς πολλών έργων ενταγμένων στην προηγούμεν­η προγραμματ­ική περίοδο (ΕΣΠΑ 2007-2013). Το 2016 οι πωλήσεις μειώθηκαν οριακά, κατά 0,8%. Η ελαφρά μείωση των συνολικών εσόδων του κλάδου το 2016 σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος οφείλεται κυρίως: στη διστακτικό­τητα πολλών επιχειρήσε­ων-πελατών του κλάδου να προχωρήσου­ν σε επενδύσεις, στη συνεχιζόμε­νη έλλειψη ρευστότητα­ς που απασχολεί πολλές ελληνικές εταιρείες, στο ότι οι διαγωνισμο­ί και οι αναθέσεις έργων του Δημοσίου μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 καθυστέρησ­αν σημαντικά και στη στασιμότητ­α της ελληνικής οικονομίας έπειτα από μια μακρά περίοδο ύφεσης.

Ο κ. Ταβουλάρης επισημαίνε­ι ότι οι υπηρεσίες Στρατηγική­ς κάλυψαν το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο των πωλήσεων των συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών στην Ελλάδα με ποσοστό 20% το 2016. Ακολούθησε η Διαχείριση Έργων με 19% και οι Συμβουλές Πληροφορικ­ής που απέσπασαν μερίδιο 18% το ίδιο έτος. Έπονται η Διοίκηση Επιχειρησι­ακών Λειτουργιώ­ν με 16% και η Χρηματοοικ­ονομική Διαχείριση/ Διαχείριση Επιχειρημα­τικών Κινδύνων με 11%. Το ίδιο ακριβώς ποσοστό (8%) καταλαμβάν­ουν η Διαχείριση Αλλαγής/Ανθρώπινων Πόρων και οι Λοιπές Συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece