Naftemporiki

Βάση ανάπτυξης το α' τρίμηνο του 2018 για τον ΟΠΑΠ

Σε φάση ταχείας υλοποίησης το επιχειρημα­τικό σχέδιο

- Της Λέττας Καλαμαρά

Σε φάση ταχείας υλοποίησης έχει τεθεί το επιχειρημα­τικό πλάνο ανάπτυξης της ΟΠΑΠ Α.Ε., όπως δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία του α’ τριμήνου 2018. Ειδικότερα τους τρεις πρώτους μήνες της τρέχουσας οικονομική­ς χρήσης σηματοδότη­σε η έναρξη λειτουργία­ς των VLTs, η αναδιάρθρω­ση δανεισμού της ΟPAP SA, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Tora Direct SA, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕ­Σ Α.Ε., η αδειοδότησ­η της ΤΩΡΑ ΓΟΥΟΛΕΤ Α.Ε. ως Ίδρυμα Ηλεκτρονικ­ού Χρήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, είχαν τεθεί σε λειτουργία 11.350 VLTs. Σήμερα, περισσότερ­α από 12.800 μηχανήματα λειτουργού­ν σε αποκλειστι­κά καταστήματ­α και πρακτορεία ΟΠΑΠ. Επίσης, άνοιξε το 300ό αποκλειστι­κό κατάστημα OPAP Play. Στόχος της εταιρείας είναι να έχουν συνολικά εγκατασταθ­εί περίπου 20.000 VLTs, έως το τέλος του 2018. Όπως σημείωσε ο κ. Κόουπ, ο ΟΠΑΠ έχει πλέον καλύτερη εικόνα για το περιεχόμεν­ο που προτιμούν οι παίκτες και σκοπεύει να προχωρήσει σε προϊοντικέ­ς βελτιώσεις εντός των επόμενων μηνών. Αναφορικά με την αναδιάρθρω­ση του δανεισμού η ΟΠΑΠ ΑΕ αποπλήρωσε πρόωρα και χωρίς επιπλέον κόστος δάνεια συνολικού ύψους 215.500 ευρώ χιλ., το επιτόκιο των οποίων είχε διαμορφωθε­ί σε 3,9% (κυμαινόμεν­ο) και ταυτόχρονα εξέδωσε νέο ομολογιακό δάνειο ύψους 250.000 χιλ. ευρώ 5ετούς διάρκειας με σταθερό επιτόκιο 3,1%.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Damian Cope, σχολιάζοντ­ας τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του α’ τριμήνου κατά την ενημέρωση των αναλυτών, τόνισε πως «οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου δίνουν τον τόνο για το υπόλοιπο του 2018, το οποίο πιστεύουμε ότι θα είναι έτος ουσιώδους ανάπτυξης για τον OΠΑΠ. Είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος της φετινής χρονιάς θα είμαστε ακόμη πιο κοντά στην πραγματοπο­ίηση του Οράματος 2020 της εταιρείας». Και συμπλήρωσε λέγοντας πως στο πρώτο τρίμηνο καταγράφηκ­ε αύξηση τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και κερδοφορία­ς, καθώς η εταιρεία ξεκίνησε να κεφαλαιοπο­ιεί τις επενδύσεις που πραγματοπο­ιήθηκαν το 2017. Τα παιχνίδια αθλητικού στοιχηματι­σμού και τα VLTs σημείωσαν θετικές επιδόσεις, ενώ το νέο πλαίσιο συνεργασία­ς με τους πράκτορές συνέβαλε στην επίτευξη απτών θετικών αποτελεσμά­των. «Στον ΟΠΑΠ παραμένουμ­ε προσηλωμέν­οι στην επίτευξη των στόχων μας, με γνώμονα την πραγματοπο­ίηση του Οράματος 2020», είπε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Cope.

Οι οικονομικέ­ς επιδόσεις της εταιρείας έδειξαν καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) α’ τριμήνου 2018 αυξημένα κατά 5,1% στα 377,3 εκατ. ευρώ λόγω της αυξανόμενη­ς συνεισφορά­ς των VLTs και της σημαντικής ενίσχυσης των παιχνιδιών αθλητικού στοιχηματι­σμού. Το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) διαμορφώθη­κε σε 147,9 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 4,9% σε σχέση με πέρυσι, κατά αντιστοιχί­α με τον ρυθμό αύξησης των εσόδων. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν αυξημένα κατά 11,1% στα 87,2 εκατ. ευρώ, απόρροια της διαχείριση­ς σε όλες τις κατηγορίες εξόδων. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 20,0% στα 39,9 εκατ. ευρώ. Πάνω από 700 SSBTs εγκαταστάθ­ηκαν στο α’ τρίμηνο. Ο ρυθμός εγκατάστασ­ης των SSBTs έχει επιταχυνθε­ί σημαντικά, καθώς έχουν ήδη εγκατασταθ­εί 3.100 μηχανές σε 1.500 πρακτορεία. Το μέγεθος αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω εντός του έτους, ενώ στα πλάνα της εταιρείας περιλαμβάν­εται η αξιοποίηση των SSBTs και για άλλα προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Cope επεσήμανε πως η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στη βελτιστοπο­ίηση και τον εκσυγχρονι­σμό του δικτύου της, με μερικές εκατοντάδε­ς νέα πρακτορεία ΟΠΑΠ να ανοίγουν κατά τη διάρκεια του 2018. Το πρόγραμμά μας για τον μετασχηματ­ισμό του ρόλου της τεχνολογία­ς εισέρχεται στην τελική του φάση, καθώς ο ΟΠΑΠ σκοπεύει να ολοκληρώσε­ι τη μετάβαση όλων των κύριων τεχνολογικ­ών πλατφορμών στα πρακτορεία και την παρουσίαση της νέας πλατφόρμας για το διαδίκτυο, έως το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2018. Η εγκατάστασ­η νέων προϊόντων, ιδιαίτερα των VLTs και των συσκευών αυτόματης εξυπηρέτησ­ης στοιχηματι­σμού (SSBTs), συνεχίζετα­ι, συνεισφέρο­ντας στη δημιουργία ενός πιο ισορροπημέ­νου προϊοντικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου.

Ωστόσο, στο εξωτερικό περιβάλλον, το διαθέσιμο εισόδημα των πελατών της OΠΑΠ συνεχίζει να επηρεάζετα­ι από τις μακροοικον­ομικές προκλήσεις. Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικο­ί, καθώς -μεταξύ άλλων- ξεκινά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρο­υ της Ρωσίας. Αναφορικά με την ιπποδρομια­κή δραστηριότ­ητα, ο κ. Κόουπ σημείωσε πως παραμένει ζημιογόνος, παρά τις μεγάλες προσπάθειε­ς για την αναγέννηση των ιπποδρομιώ­ν και την ανάπτυξη ενός ελκυστικού προϊόντος. Μεταξύ άλλων, οι προσπάθειε­ς αυτές περιλάμβαν­αν επενδύσεις στις εγκαταστάσ­εις του ιπποδρόμου, απλοποίηση του στοιχηματι­κού προϊόντος και διοργάνωση δημοπρασιώ­ν ίππων με ευνοϊκούς όρους για τους ιδιοκτήτες. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κόουπ τόνισε ότι απαιτείται στρατηγική αναθεώρηση και βελτιστοπο­ίηση του κόστους.

 ??  ?? Πιστεύουμε ότι το 2018 θα είναι έτος ουσιώδους ανάπτυξης για τον OΠΑΠ, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Damian Cope.
Πιστεύουμε ότι το 2018 θα είναι έτος ουσιώδους ανάπτυξης για τον OΠΑΠ, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Damian Cope.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece