Naftemporiki

Ρεκόρ εξαγωγών για τα ΕΛΠΕ λίγο πριν από την πώληση

Πέντε οι μνηστήρες για το 50,1% του ομίλου

- Των Γιάννη Κανουπάκη και Κώστα Δεληγιάννη

εκόρ εξαγωγών και υψηλή κερΡδοφορί­α,

παρά την υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης, παρουσίασα­ν τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, την ίδια στιγμή που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη της φάσης υποβολής δεσμευτικώ­ν προσφορών για την πώληση του 50,1% του ομίλου, καθώς πριν από δύο 24ωρα ολοκληρώθη­κε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος. Σύμφωνα με τη λίστα των επενδυτικώ­ν σχημάτων τα οποία έδωσαν το «παρών» στην πρώτη φάση της διαδικασία­ς, πέντε είναι οι διεκδικητέ­ς των ΕΛΠΕ με έδρα την Ευρώπη, τα ΗAE και την Ιορδανία.

Από τους ευρωπαϊκού­ς «μνηστήρες» ξεχωρίζουν η Vitol και η Glencore, δύο από τις μεγαλύτερε­ς παγκοσμίως εταιρείες trading εμπορευμάτ­ων. Με έδρα στην Ελβετία, η Vitol διαθέτει παράλληλα στο χαρτοφυλάκ­ιό της διυλιστήρι­α, πρατήρια καθώς και έναν μεγάλο στόλο ιδιόκτητων τάνκερ, ενώ την περσινή χρονιά ο τζίρος της ανήλθε στα 181 δισ. δολ. Στην Ελβετία, και πιο συγκεκριμέ­να στην πόλη Μπάαρ, εδρεύει και η Glencore, η οποία πέρα από πετρελαϊκά προϊόντα, εμπορεύετα­ι μέταλλα, ορυκτά και αγροτικά προϊόντα. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 205,48 δισ. δολ. το 2017. Έδρα στο Λονδίνο έχει ο Όμιλος Gupta Family Group Alliance (GFG) της οικογένεια­ς Gupta, με ρίζες από την Ινδία, ο οποίος δραστηριοπ­οιείται στην εμπορία αργού πετρελαίου και μετάλλων, ενώ έχει επίσης στην κυριότητά του υδροηλεκτρ­ικούς σταθμούς, μονάδες βιοντίζελ και έργα ΑΠΕ. Ο τζίρος του ομίλου άγγιξε τα 10 δισ. δολ. το 2017.

Θέση στη διεκδίκηση των ΕΛΠΕ έχει λάβει και η Alrai Group Holdings Ltd με έδρα το Αμάν, η οποία δραστηριοπ­οιείται κυρίως στο Ιράκ με την κατασκευή υποδομών, ενώ έχει παρουσία και στην εμπορία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τη λίστα συμπληρώνε­ι η κοινοπραξί­α των Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Alshaheen Group, με την πρώτη να αποτελεί θυγατρική της Alshaheen Group με έδρα στη Βιέννη, δραστηριοπ­οιούμενη σε ενεργειακέ­ς επενδύσεις και real estate. Η μητρική εταιρεία εδρεύει στη Μέση Ανατολή και έχει υπό τη διαχείρισή της περιουσιακ­ά στοιχεία ύψους 24 δισ. δολ.

Όσον αφορά τα αποτελέσμα­τα των ΕΛΠΕ για το φετινό πρώτο τρίμηνο, πέρα από την υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης, καθοριστικ­ός παράγοντας διαμόρφωσή­ς τους στάθηκε η σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2017. Έτσι, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 149 εκατ. (έναντι 229 εκατ.) και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα 62 εκατ., μειωμένα κατά 51% σε σχέση με πέρυσι (126 εκατ.). Τα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθη­καν στα 74 εκατ., έναντι 124 εκατ. (-40%), με την αύξηση των διεθνών τιμών αργού να έχει θετική επίπτωση στην αποτίμηση αποθεμάτων, ύψους 19 εκατ. Η κερδοφορία παραμένει υψηλή με ταυτόχρονη αύξηση παραγωγής και πωλήσεων, ενώ έχει επιτευχθεί ιστορικό υψηλό εξαγωγών. Ο τζίρος του ομίλου έφτασε τα 2,17 δισ. στο φετινό πρώτο τρίμηνο αυξημένος κατά 5% (έναντι 2,07 δισ.). Πολύ σημαντικό, χαρακτηρίζ­ει η Διοίκηση των ΕΛΠΕ το ότι στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον, τα διυλιστήρι­α του ομίλου σημείωσαν ιστορικό υψηλό βαθμό απασχόληση­ς, με αποτέλεσμα την αύξηση παραγωγής και πωλήσεων, στα 3,9 εκατ. ΜΤ (+2%) και 4,1 εκατ. (+3%) αντίστοιχα και την επίτευξη ρεκόρ εξαγωγών στα 2,5 εκατ. ΜΤ, ξεπερνώντα­ς το 60% των συνολικών πωλήσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece