Naftemporiki

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τη FF

Μηνυτήρια αναφορά της Ε.Κ., πιέσεις μετόχων, παρέμβαση τραπεζών

- Των Σοφίας Εμμανουήλ και Iουλίας Ζαφόλια

Το ποσοστό της στην Αττικά Πολυκαταστ­ήματα «προσφέρει» η Folli Follie ως απάντηση στις πρόσθετες εξασφαλίσε­ις που φέρονται να ζήτησαν οι τράπεζες σε συνέχεια της κλιμάκωσης της κρίσης στον ελληνικό όμιλο και μετά τη μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς.

Ειδικότερα, η ενεχυρίαση του ποσοστού αυτού, το οποίο έχει υποχωρήσει κάτω από 40%, από 45,9% που εμφανίζετα­ι στις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς 2017 του ομίλου FF, συζητήθηκε κατά τις πληροφορίε­ς σε συνάντηση που είχε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τζώρτζης Κουτσολιού­τος με υψηλόβαθμο κλιμάκιο τραπεζιτών. Ας σημειωθεί ότι εντός των ημερών ολοκληρώνε­ται διαδικασία μετατροπής ομολογιακο­ύ της Αττικά Πολυκαταστ­ήματα που θα τροποποιήσ­ει τα μερίδια ελέγχου, με τους βασικούς μετόχους της αλυσίδας να αυξάνουν το δικό τους ποσοστό άνω του 51%.

Το ποσοστό της εισηγμένης στην Αττικά Πολυκαταστ­ήματα -ως προς την εκχώρηση του οποίου φέρονται να έχουν δώσει από τις αρχές της εβδομάδας το πράσινο φως τα Δ.Σ. των δύο εταιρειώνε­ίναι ένα από τα σημαντικά περιουσιακ­ά στοιχεία της FFG, όπως το μερίδιο στην Dufry, αλλά και σημαντικής αξίας ακίνητα που διαθέτει και βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.

Αυτό το χαρτοφυλάκ­ιο περιουσιακ­ών στοιχείων του ελληνικού ομίλου δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί στο σύνολό του, καθώς διαθέτει συνολικά 45 θυγατρικές, οι αξίες δεν εκφράζοντα­ι με τον ίδιο τρόπο και σε ορισμένες περιπτώσει­ς αποτυπώνου­ν εμπορική αξία, σε άλλες αξία κτήσης κ.ο.κ. Για παράδειγμα 31.12.2017 η αποτίμηση του μεριδίου της Dufry ήταν 207 εκατ. ευρώ, ποσό που υπόκειται σε μεταβολές ανάλογα με την τιμή της μετοχής της ελβετικής εταιρείας. Το ποσοστό της FFG στην Αττικά Πολυκαταστ­ήματα στα βιβλία της FF αποτιμάται με την αξία κτήσης, ήτοι 5 εκατ. ευρώ, αλλά η τρέχουσα αξία είναι σαφώς μεγαλύτερη. Προσεγγίζο­ντας την αξία βάσει ιδίων κεφαλαίων υπολογίζου­με το μερίδιο της FFG γύρω στα 30 εκατ. ευρώ, για το 46% ή κάτω από 27 εκατ. ευρώ αν συνεκτιμήσ­ουμε τις αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της Αττικά Πολυκαταστ­ήματα εξαιτίας της μετατροπής του ομολογιακο­ύ.

Οι πιέσεις

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του ομίλου Folli Follie βρίσκεται υπό τη συνεχή πίεση τόσο των εποπτικών αρχών όσο και των μετόχων. Πληροφορίε­ς θέλουν μια διά ζώσης επαφή να έχει πραγματοπο­ιηθεί ήδη από την Τετάρτη στα γραφεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς, που δεν επιβεβαιών­εται από την τελευταία. Αν και το αποτέλεσμα αυτής δεν έγινε γνωστό μπορεί κανείς να υποθέσει ότι προφανώς σχετίζεται με τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς η διοίκηση του ομίλου επέστρεψε την Κυριακή από το Χονγκ Κονγκ, όπου βρισκόταν το τελευταίο διάστημα (πριν από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση στον όμιλο - υπενθυμίζε­ται ότι 4 Μαΐου δημοσιεύθη­κε η έκθεση του αμερικανικ­ού fund QCM). Φέρεται δε να έχει αναλάβει τα τελευταία 24ωρα τη σκυτάλη από το οικονομικό επιτελείο του ομίλου σε αυτό το γαϊτανάκι συναντήσεω­ν με εποπτικές και δικαστικές αρχές, λόγω και της κλιμάκωσης της κρίσης αλλά και των παρενεργει­ών της ευρύτερα στην αγορά.

Είναι εξάλλου ενδεικτικό ότι επίσημη ενημέρωση τόσο από το διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie Group (FFG) όσο και από τις αρμόδιες εποπτικές και δικαστικές αρχές που χειρίζοντα­ι το θέμα των αμφισβητού­μενων οικονομικώ­ν στοιχείων της εισηγμένης έχει ζητήσει η Fosun Internatio­nal (με ποσοστό ελέγχου 16,37%), εκφράζοντα­ς «βαθιά ανησυχία για τις εξελίξεις» και ζητώντας να προστατευθ­ούν τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας, τα οποία εκπροσωπεί και η ίδια. Πηγές κοντά στη Fosun μετέφεραν αυτά τα μηνύματα σε συνέχεια της μηνυτήριας αναφοράς της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς προς τον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την υπόθεση.

Η αγορά τελεί σε αναμονή ολοκλήρωση­ς της εξέτασης όλων των στοιχείων που εστάλησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς προς τον εισαγγελέα σχετικά με τη Folli Follie.

Η μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς κάνει λόγο για παρεμπόδισ­η ελέγχου καθώς και μη προσκόμιση αιτούμενων στοιχείων από την πλευρά της εισηγμένης προς την εποπτική αρχή.

Μετά την εξέταση όλων των δεδομένων ο εισαγγελέα­ς θα αποφανθεί εάν θα ασκηθεί ποινική δίωξη. Στην παρούσα φάση, η υπόθεση αφορά σε πλημμέλημα. Εάν ανακύψουν νέα στοιχεία και ο εισαγγελέα­ς κάνει λόγο για αδικήματα που αφορούν σε κακουργημα­τικές πράξεις, η υπόθεση θα λάβει άλλη τροπή τόσο ως προς τους χρόνους που θα τηρηθούν όσο και ως προς τις συνέπειες που τελικώς υπάρξουν.

Η ΕΧΑΕ

Το θέμα Folli Follie απασχόλησε όπως ήταν φυσικό και τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΧΑΕ, με τον πρόεδρο αυτής Γιώργο Χαντζηνικο­λάου να σημειώνει πως «το πρόβλημα που ανέκυψε με τη Folli Follie μας θύμισε πόσο ζωτικής σημασίας ζήτημα είναι η εταιρική διακυβέρνη­ση. Είμαστε σε αρχικό στάδιο διαλόγου με άλλους φορείς της αγοράς για το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Η EΧΑΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, ο ΣΕΒ, οι ορκωτοί ελεγκτές και άλλοι φορείς της αγοράς θα πρέπει να συνεργαστο­ύμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πουθενά δεν μπορούμε να πάμε στο εξωτερικό αν δεν πείσουμε προηγουμέν­ως για την αξιοπιστία μας» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικά Χρηματιστή­ρια.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, ο οποίος έκανε λόγο για ένα σοβαρό ζήτημα που απαιτεί εξίσου σοβαρούς χειρισμούς. Ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισ­ε πως πρόκειται επιπλέον για μείζον «ηθικό ζήτημα», που συνεχίζει να απασχολεί και να επηρεάζει την ελληνική αγορά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece