Naftemporiki

Κόκκινα ταμπλό σε Ευρώπη και Ν. Υόρκη

Γερμανία και Ισπανία οι αρνητικοί πρωταγωνισ­τές της πτωτικής ημέρας

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

ία ημέρα μόνο (την ΤεΜτάρτη)

κράτησε η αισιοδοξία στις αγορές, καθώς την Πέμπτη τα χρηματιστή­ρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη έκλεισαν με απώλειες, σε μία ημέρα που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς λόγω της λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας, εξέλιξη που είχε καθησυχάσε­ι τους επενδυτές από την Τετάρτη οι οποίοι οδηγούσαν στα «πράσινα» τις μετοχές.

Την Πέμπτη το απόγευμα οι ΗΠΑ ανακοίνωσα­ν πως από τα ξημερώματα της Παρασκευής θα εφαρμόσουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου 25% και 10% αντίστοιχα, από την Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό, μία ανακοίνωση που άλλαξε άρδην το θετικό κλίμα και κατ’ επέκταση την ψυχολογία των επενδυτών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στις ΗΠΑ η εφαρμογή των δασμών καθιστά τα βασικά αυτά μέταλλα για τις κατασκευές και την ενέργεια πιο ακριβά για τις αμερικανικ­ές εταιρείες και έτσι η συνεδρίαση στη Wall Street κινήθηκε στα «κόκκινα». Ο βιομηχανικ­ός δείκτης Dow Jones και ο S&P 500 των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης επηρεάστηκ­αν από τις κατασκευασ­τικές και τις εταιρείες ενέργειας, με αποτέλεσμα να σημειώσουν απώλειες, με τον Nasdaq να αποδυναμών­εται λιγότερο από τη στιγμή που οι τεχνολογικ­ές εταιρείες επηρεάζοντ­αι σε μικρότερο βαθμό από την επιβολή δασμών.

Στην Ευρώπη μεγάλο sell-off μετοχών καταγράφηκ­ε σε Γερμανία και Ισπανία, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρ­ουν τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 σε απώλειες 0,63%. Στη Φρανκφούρτ­η ο κλάδος των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν άσκησε πιέσεις, ακόμα μεγαλύτερε­ς όμως πιέσεις της τάξης του 5% άσκησε ο τραπεζικός κλάδος, με τον DAX να κλείνει με πτώση 1,40%. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχώρησε 1,19%, στο Παρίσι ο CAC 40 αποδυναμώθ­ηκε 0,53%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραφε απώλειες 0,15%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ έκλεινε σχεδόν αμετάβλητο­ς με υποχώρηση 0,06%.

Στην Ασία επικράτησε εντελώς διαφορετικ­ή εικόνα, καθώς τα χρηματιστή­ρια έκλεισαν νωρίτερα.

Στη Σεούλ ο KOSPI ενισχύθηκε 0,58% στο Τόκιο ο Nikkei 0,83%, με μεγάλα κέρδη ολοκλήρωσα­ν τη συνεδρίαση στην Κίνα ο Shanghai και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng, 1,78% και 1,37% αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece