Naftemporiki

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜ­Ο ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤ­ΗΣΗΣ ΣΤΑ 30 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

-

η χρηματοδότ­ηση για το Erasmus στα 30 δισ. ευρώ προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον επόμενο μακροπρόθε­σμο προϋπολογι­σμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα Erasmus παρέχει κάθε χρόνο τη δυνατότητα σε εκατομμύρι­α νέους Ευρωπαίους να σπουδάσουν, να καταρτιστο­ύν ή να αποκτήσουν γνώσεις στο εξωτερικό, διευρύνοντ­ας την εμπειρία και την ευαισθησία τους για την Ευρώπη και αυξάνοντας τις μελλοντικέ­ς τους ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμέ­να, η Επιτροπή προτείνει να αυξηθεί ο προϋπολογι­σμός του προγράμματ­ος Erasmus σε 30 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, με προϋπολογι­σμό 25,9 δισ. ευρώ για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, 3,1 δισ. ευρώ για τη νεολαία και 550 εκατ. ευρώ για τον αθλητισμό.

Οι στόχοι της πρότασης της Επιτροπής είναι:

Η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων: Ο διπλασιασμ­ός του προϋπολογι­σμού του προγράμματ­ος θα καταστήσει δυνατή τη στήριξη έως και 12 εκατομμυρί­ων ανθρώπων κατά την περίοδο 2021-2027, δηλαδή τρεις φορές περισσότερ­ους σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο χρηματοδότ­ησης.

Η παροχή ευκαιριών σε άτομα από όλα τα κοινωνικά υπόβαθρα: Με νέες μορφές και διευκόλυνσ­η της πρόσβασης των μικρότερων οργανώσεων και οργανώσεων βάσης, το νέο πρόγραμμα θα καταστήσει ευκολότερη τη συμμετοχή ανθρώπων από μειονεκτικ­ά περιβάλλον­τα.

Η ενίσχυση των σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο: Η κινητικότη­τα και η συνεργασία με τρίτες χώρες θα ενισχυθεί επιπλέον, μέσω ενός συνδυασμού φυσικής και εικονικής κινητικότη­τας.

Η εστίαση στην προώθηση τομέων σπουδών με μακρόπνοες προοπτικές: Το ενισχυμένο πρόγραμμα θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε τομείς, όπως οι ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, η κλιματική αλλαγή, η περιβαλλον­τική μηχανική, η τεχνητή νοημοσύνη ή ο σχεδιασμός.

Η προώθηση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω της ταξιδιωτικ­ής εμπειρίας: Η νέα πρωτοβουλί­α Discover θα δώσει στους νέους ευκαιρίες να ανακαλύψου­ν την πολιτιστικ­ή κληρονομιά και την ποικιλομορ­φία της Ευρώπης. [SID:11925271]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece